Cronica serii – Investițiile străine directe au crescut cu 47% în primele două luni ale acestui an
Am publicat astăzi, de test, o Cronică de Film. Aștept feedback, dacă vă place sau nu, dacă o considerați utilă, în funcție de interes voi încerca să o publicăm o dată pe săptămână, ca o Cronică de Divertisment/Timp Liber, publicată înaintea weekendului. Mulțumesc.
Acțiunile Disney au crescut cu aproape 10% după prezentarea platformei de streaming Disney+ în timp ce acțiunile Netflix au scăzut cu 4% până la ora la care scriu această cronică.
1. Investițiile străine directe au crescut cu 47% (332 milioane euro) în primele două luni ale acestui an, la 1,036 miliarde euro, comparativ cu 704 milioane euro în perioada similară din 2018, conform datelor Băncii Naționale a României. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 927 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 109 milioane euro. (Profit.ro)
2. Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, o creştere a producţiei cu 1,9%, serie brută, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Producţia a crescut ca efect al avansului industriei prelucrătoare (+3,1%). ”Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,1%, iar industria extractivă a scăzut cu 1,5%”, se arată în comunicat. (News.ro)
3. Contingentul de muncitori străini din România ar putea fi majorat dacă firmele din mediul privat o vor cere, a declarat astăzi, la Botoșani, ministrul Muncii, Marius Budăi. Acesta susține că, în acest an, numărul de permise de muncă pentru lucrători străini a fost majorat de la 15.500 la 20.000, însă cifra ar putea crește, dacă vor exista cereri din partea firmelor românești. (Profit.ro)
4. Guvernul va majora plafonul pentru împrumuturi externe prin programul MTN de la 27 miliarde de euro, cât e în prezent, la 31 miliarde de euro, în contextul în care după ieșirea din martie pe piețele externe, când a luat 3 miliarde de euro, a ajuns la limita maximă permisă de lege. Plafonul pentru astfel de împrumuturi a fost majorat cel mai recent în decembrie 2017, când a urcat cu circa 7 miliarde de euro, la 27 miliarde de euro. La finele lui 2017, Guvernul afirmă că majorarea de plafon de 7 miliarde de euro va acoperi și anul 2019, fiind necesară pentru „acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2018-2019”. (Profit.ro)
5. Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) va finaliza în acest an toate exproprierile pentru un nou terminal, iar lucrările propriu-zise vor începe anul viitor, a declarat Dragoș Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prezent la conferința Ziua Aviației. (Profit.ro)
6. Peste 500 de şcoli suspectate că ar funcţiona ilegal au fost descoperite în Anglia în ultimii trei ani de către Ofsted, organizaţia de monitorizare a şcolilor. Unele dintre şcoli se aflau în condiţii deplorabile având capcane pentru şobolani, cabluri în poziţii care puneau în pericol copiii şi guri de canalizare neacoperite, au informat inspectorii Ofsted. Într-una din şcoli, elevii erau lăsaţi să se joace pe calculator toată ziua în timp ce în alta inspectorii au găsit elevi în toate clasele repetând texte religioase, aparent aceasta fiind singura lor activitate. În unele cazuri, consiliul local a plătit 27.000 de lire pe an pentru ca unul dintre elevi să fie educat într-o unitate neînregistrată. În alte situaţii, au fost găsiţi profesori care predau deşi fuseseră daţi afară sau membri ai staff-ului care nu aveau pregătirea necesară şi care nu fuseseră verificaţi la angajare, în clădiri în care igiena toaletelor nu era corespunzătoare. (News.ro)
7. 13.9% este creșterea înregistrată de Dacia la producția de la Mioveni în primele trei luni ale anului. Constructorul a produs 97.231 de unități în România, dintre care 75.321 de unități au fost Duster. (Automarket)
8. Elveția a hotărât săptămâna aceasta să nu mai stocheze, în rezerva națională instituită după al doilea Război Mondial, cafeaua, deoarece nu este vitală pentru supraviețuire. Rezerva de cafea a Elveției a ajuns la 15.300 tone, este ținută de 15 companii, inclusiv Nestle și acoperă consumul de cafea al țării pentru aproximativ 3 luni. (Link)
9. Pentru îmbunătățirea asistentului digital Alexa, mii de angajați Amazon, inclusiv din România, ascultă înregistrările făcute de difuzoarele inteligente ale companiei în casele clienților. (Profit.ro)
10. Tinder devine aplicația de iOS care obține cele mai multe venituri (cu excepția jocurilor), după ce Netflix a decis să nu mai ofere opțiunea de abonare în cadrul aplicației sale pentru a nu mai plăti Apple 30% din veniturile obținute astfel. (TechCrunch)
Știrea pozitivă a zilei este prezentată de iQos – Un viitor fără fum: Boxele inteligente se bucură de o popularitate atât de mare în Anglia, încât Oficiul Naţional de Statistică a decis să le ia în calcul pentru calcularea inflaţiei. ONS a decis adăugarea difuzoarelor inteligente în “coşul de produse” o colecţie de bunuri şi servicii pe baza cărora se calculează consumul şi inflaţia. Coşul este actualizat în fiecare an în funcţie de obişnuinţele de consum ale cetăţenilor britanici. Difuzoarele inteligente se află într-o companie selectă, alături de acestea fiind adăugate în coş farfurii, săpun lichid, mâncare pentru căţei şi cărţi fantastice pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. (News.ro)
Știrea zilei pe Cronica de Tehnologie: Amazon și Microsoft se vor lupta pentru a obține un contract de $10 miliarde cu Pentagonul. Cele două companii sunt singurele rămase în cursa pentru JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), după ce ofertele IBM și Oracle au fost considerate nesatisfăcătoare. (NY Times)
Știrea zilei pe Cronica Sportiva: Gimnasta Denisa Golgotă va evolua în finale la sol, bârnă, sărituri şi individual-compus, în urma concursului de calificări, de la Campionatul European, desfasurat la Szczecin (Polonia). Niciunul dintre cei cinci gimnaşti tricolori nu au obţinut calificarea în vreo finală. La Campionatul European din 10-14 aprilie, găzduit de Szczecin (Polonia), participă 166 gimnaşti şi 109 gimnaste, din 38, respectiv 36 de naţiuni continentale.
Fotografia serii – Vladivostok, Russia. Yuri Smityuk/Tass: