Cronica serii – În 5 ani România rămâne fără bucătari
1. România poate rămâne fără bucătari în 5 ani, iar restaurantele vor avea de ales: dublează prețul mâncării pentru a putea oferi salarii mai mari sau servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi. (Profit.ro)
2. Un raport făcut de Rural Investment Support for Europe Foundation recomandă ca producția de carne și lactate a Europei să fie înjumătățită până în 2050 pentru a se putea reduce cu 60% folosirea îngrășămintelor pe bază de nitrați și cu 74% a gazelor de seră. Europenii consumă în acest moment o cantitate dublă de carne față de necesarul recomandat. (TheGuardian)
3. Talibanii le-ar fi cerut oficialilor americani eliberarea a sute de prizonieri în discuțiile de pace care se poartă între cele două părți. Armata americană a invadat Afganistanul acum 17 ani pentru a distruge celulele Al Qaeda din țară și a elimina talibanii de la putere. (NBCNews)
4. Pentru a-și convinge clienții din Emiratele Arabe Unite, o companie israeliană care produce spyware a înregistrat convorbirile unui redactor de la un ziar arab din Londra. Compania este acuzată de spionaj. (NYTimes)
5. Amazon a început să promoveze agresiv rezultate sponsorizate în căutările pe site. O analiză făcută de Recode.
6. Poliția din Mississippi nu va mai avea voie să cumpere produse Nike ca urmare a campaniei publicitare ce-l are în prim plan pe jucătorul american de fotbal, Colin Kaepernick. Acțiunile Nike au atins un nivel record săptămâna trecută, după ce scăzuseră imediat după lansarea campaniei. (USAToday)
7. Mary Meeker, autoarea raportului anual “Internet trends”, va părăsi Kleiner Perkins Caufield & Byers împreună cu alți trei parteneri pentru a înființa o nouă companie. (Recode)
8. New York Times a publicat luna trecută un material despre businessul, în creștere, al generării de vizualizări automate pentru clipurile din YouTube, un business de câteva milioane de dolari anual. (Link)
9. Procentul doctorilor de sex feminin, 2015:
Spania: 51.6%
Suedia: 47%
UK: 45.8%
Germania: 45.2%
Franța: 44.3%
Irlanda: 43.2%
Italia: 40.3%
Turcia: 40%
Elveția: 39.7%
Australia: 39.4%
SUA: 34.1%
Coreea de Sud: 22.3%
Japonia: 20.3%
10. 5% din divorțurile din Marea Britanie pe primele 8 luni din acest an se datorează jocului Fortnite. (Link)
Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.