Cronica serii – PIB-ul per locuitor a ajuns anul trecut la $26.500

1. Datele Băncii Mondiale arată ca PIB-ul României a ajuns, în 2018, cu 25% mai mare decât valoarea din 2016, atingând o valoare de 949,6 miliarde de lei. Potrivit sursei citate, în 2016, PIB-ul României era de 759,227 de miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2015, iar PIB-ul pe cap de locuitor era de 22.370 de dolari în acel an. În 2018, produsul intern brut a ajuns la 949,6 miliarde de lei, cu o creştere de 25% faţă de anul 2016: aproape 190 de miliarde de lei mai mult, ceea ce înseamnă cele mai mari creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României. Pe cap de locuitor, în 2018, produsul intern brut din România a ajuns la 26.500 de dolari, cu 6.640 de dolari mai mult decât în 2015. (Adevarul)

2. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a crescut, în primul trimestru din 2019, cu 9,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 1.496 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 1.496 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 3,941 milioane dolari, în creștere cu 127,3% față de perioada ianuarie – martie 2018. (Profit.ro)

3. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a propus o lege care presupune că părinţii care nu îşi vaccinează copiii împotriva rujeolei să fie amendaţi cu până la 2500 euro, iar aceştia din urmă, excluşi din instituţille de învăţământ. Iniţiativa lui Spahn vine după o amplă dezbatere în Germania legată de obligativitatea vaccinării împotriva rujeolei. Numărul cazurilor a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 19 ani. (News.ro)

4. Noile tehnologii din domeniul transportului de persoane în regim de taxi conduc la îmbunătățirea calității vieții consumatorilor, dar nu trebuie să ducă la eliminarea formelor care deja își desfășoară activitatea, iar cadrul legal trebuie să corespundă noilor tehnologii, dar să asigure reglementări cu efect echivalent cu transportul de persoane în regim de taxi, potrivit informațiilor transmise de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. El a mai spus că Autoritatea are în derulare o investigație privind o posibilă încălcare a Legii concurenței de COTAR și membrii acesteia. (Profit.ro)

5. Aproape 1800 de ziare au fost închise în Statele Unite între 2014 și 2018, iar jumătate din cele care au mai rămas vor dispărea până în 2021. (WSJ)

6. Papa Francisc a început duminică dimineață vizita pe care o face în Bulgaria și Macedonia de Nord, o vizită în care va trebui să procedeze cu mare atenție din cauza sensibilităților pe relația cu bisericile ortodoxe din cele două țări balcanice în care catolicii sunt o mică minoritate. Bulgaria, o țară cu 7,1 milioane de locuitori, are doar 58.000 de catolici, iar în Macedonia de Nord, din cei 2 milioane de locuitori, doar 15.000 sunt catolici. Scopul vizitei de trei zile este de îmbunătățire a relațiilor cu bisericile ortodoxe, parte a campaniei Vaticanului de reapropiere a celor două ramuri ale Creștinismului ce s-au despărțit în 1054. Liderii Bisericii Ortodoxe Bulgare au ordonat preoților săi să nu ia parte la rugăciuni și slujbe împreună cu Papa, pentru că legile nu permit acest lucru. Suveranul Pontif se va întâlni, însă, cu Patriarhul Neofit și va vizita catedrala ortodoxă din Sofia. (Hotnews)

7. 22 de candidați se luptă pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat pentru a candida anul viitor împotriva președintelui Trump la președinția Statelor Unite. Axios i-a trecut în revista pe fiecare  (Link)

8. Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat astăzi, referitor la un acord care a tensionat legăturile dintre aliaţii NATO, că Turcia nu se va supune niciodată sancţiunilor SUA privind înţelegerea de a cumpăra sisteme de apărare ruseşti S-400. (News.ro)

9. Scriitorul George R.R. Martin a declarat că trei show-uri „Game of Thrones”, continuări ale serialului, se află în pregătire la HBO. El a scris pe blogul personal: „Am avut cinci continuări pentru «Game of Thrones» în pregătire, iar trei dintre ele încă merg înainte frumos. Una, pe care nu ar trebui să o numesc «The Long Night» va fi filmată anul acesta, iar alte două show-uri sunt în stadiul de scenariu, dar se apropie”. (News.ro)

10. Identificarea după ADN este soluţia ştiinţifică la problema murdăriei lăsate în spaţiul public de stăpânii care nu strâng după câinii lor. Mii de comunităţi americane au reuşit astfel să scape de resturile dezgustătoare şi potenţial periculoase pentru sănătate, iar soluția îşi face loc mai nou şi în Europa. (Digi24)

Fotografia serii – Democratul Joe Biden iși face un selfie cu un suporter. Meg Kinnard/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Presa austrică: În 22 noiembrie, Austria ar putea renunța la blocarea aderării depline la Schengen a României și Bulgariei – Cronica serii
Alexandru Rafila a anunţat măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare în perioada următoare – Cronica serii