Cronica serii – Amazon și Alibaba ar putea deschide hub-uri logistice în România
1. Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. În replică, senatorul PSD Claudiu Manda a declarat că preşedintele Klaus Iohannis poate participa la şedinţele de Guvern şi poate să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele sale. În caz contrar, Guvernul a anunţat că nu-i va transmite ordinea de zi, apreciind că Executivul ”a procedat corect”. (News.ro)
2. Amazon și Alibaba, cele mai mari companii din lume în comerțul electronic, vor avea hub-uri logistice în România, în următorii ani, anunță Ian Worboys, CEO-ul P3, al doilea cel mai mare proprietar de depozite din România. (Profit.ro)
3. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj referitor la Revoluţia din decembrie 1989, că memoria martirilor Revoluţiei de acum 29 de ani este întinată de încercările disperate ale unor infractori, în frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia şi graţierea. (News.ro)
4. Coaliția pentru Dezvoltarea României, care reprezintă peste 54.000 de companii, consideră, în baza analizelor și dezbaterilor experților pe acest subiect, că proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le crește cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil. (Profit.ro)
5. Primarii municipiilor Iași, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc au înființat alianța „Moldova se Dezvoltă”, după modelul „Alianța Vestului” semnată recent de primarii din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara. Primarii din Nordul Moldovei vor ca prin noua alianță să promoveze marile proiecte de infrastructură de care Moldova are nevoie, investiții publice sau private, precum și proiecte in educație, sănătate, mediu și turism. (Hotnews.ro)
6. Afacerile companiilor din comerțul alimentar românesc vor depăși, în acest an, nivelul record de 100 miliarde de lei. Liderul pieței continuă să fie Kaufland, cu o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de lei în 2017, ceea ce reprezintă 10,4% din totalul business-ului la nivel național. Carrefour se află pe locul secund, cu afaceri de 6,7 miliarde de lei (7%), urmată de Lidl (6,5 miliarde de lei, 6,7% din total), Auchan (5.2 miliarde de lei, 5,4% din total) și Mega Image (4.9 miliarde de lei, 5,1% din total). Investitorii străini au ajuns să domine retailul alimentar românesc, controland peste 72% din capitalurile proprii ale companiilor locale. Din prisma capitalurilor proprii deținute, investitorii germani sunt în prim-plan, urmați de cei olandezi, luxemburghezi, francezi, ciprioți și turci. Împreună, primii cinci jucători din piața de retail alimentar, toți controlați de străini, au generat anul trecut peste 45% din profitul sectorului. (Profit.ro)
7. România a avut luna trecuta a treia mare creștere a prețurilor din Uniunea Europeană, de 3,2%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. (Profit.ro)
8. Numărul turiştilor străini sosiţi în primele nouă luni, în România, a fost de 2,21 milioane, iar aceştia au cheltuit 5,24 miliarde lei (1,12 miliarde de euro), cu 12% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. (News.ro)
9. Metrorex testează cu Banca Comercială Română (BCR) în stația de la Universitate reintroducerea plății cu cardul bancar direct la aparatele de taxare. (Profit.ro)
10. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Daniel Suciu, a anunțat că Mihai Mohaci și Mihai Popa, care plecaseră la începutul lunii decembrie la partidul lui Victor Ponta, revin la PSD. (Hotnews.ro)
Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.