Cronica serii – Alianţa 2020 USR – PLUS a fost respinsă de Biroul Electoral Central
1. Înscrierea alianţei electorale Alianţa 2020 USR – PLUS pentru alegerile europarlamentare din 26 Mai a fost respinsă de Biroul Electoral Central. Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat că este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total şi a avertizat că cele două partide vor face demersurile necesare şi vor protesta „până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat”. Cioloş a mai afirmat că Biroul Electoral Central este manevrat politic de către PSD-ALDE. Motivul invocat de BEC a fost acela că Dan Barnă şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS, în Registrul partidelor politice, precizează PLUS. Ambele partide afirmă că au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă, iar pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. (News.ro)
2. Cu un avans de 0,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat o creștere economică de trei ori mai mare decât avansul de 0,2% din zona euro și, respectiv, de peste două ori față de cel consemnat de Uniunea Europeană, de 0,3%, înregistrat în aceeași perioadă, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)
3. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicații financiare Financial Times în care spune că ”nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul este intitulat ”Coerciția folosită în campania anticorupție românească”. Toader a declarat că scrisoarea a fost trimisă în numele Guvernului. „Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României”, a răspuns Tudorel Toader. (Hotnews)
4. Reprezentanții platformelor Uber și Taxify s-au unit împotriva proiectului care schimbă regulile taximetriei și solicită Guvernului să amâne aprobarea unui astfel de act normativ până când în România nu va exista un cadru de reglementare similar altor țări membre UE, apreciind că ordonanța pregătită poate duce la limitarea sau chiar dispariția serviciilor alternative de transport urban. (Profit.ro)
5. Aproape un sfert dintre cele 139 de companii din România participante la un sondaj PwC au fost vizate de inspecții fiscale anul trecut, iar mai mult de jumătate dintre cele care au primit o soluție negativă sau parțial favorabilă la contestarea actelor de impunere au ales să atace actele de impunere în justiție. Conform sondajului, inspecțiile derulate de Departamentul Antifraudă Fiscală au fost, în primele 9 luni din 2018, cu 45% mai multe în comparație cu același interval al anului anterior. Din această perspectivă, 22% dintre participanții la cercetarea PwC au menționat o creștere a numărului de controale fiscale efectuate, în 2018, față de 8% în 2017. (Profit.ro)
6. Atacurile cu arme albe au crescut în Marea Britanie pentru al patrulea an consecutiv, ajungând la 43.000 în anul care s-a închis la 30 Septembrie 2018. Deși comparativ cu 2010 numărul de polițiști din UK a scăzut cu 20.000, unii analiști estimează că programele de austeritate, din cauza cărora s-au închis centrele de consiliere și îndrumare pentru tineri, sunt principala cauză a creșterii numărului de atacuri. (NYTimes)
7. În a doua lună din 2019, prețurile locuințelor au consemnat creșteri în majoritatea marilor orașe, insa nivelul actual al prețurilor nu este, per ansamblu, cu mult mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național, noi și vechi, a urcat cu 0,3% în Februarie, de la 1.229 de euro pe metru pătrat util la finele lunii Ianuarie, până la 1.233 de euro pe metru pătrat util. Față de aceeași perioadă din 2018, când o unitate locativă era vândută cu 1.197 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu doar 3% mai mare. Această diferență redusă confirmă menținerea tendinței de stabilizare a pieței, resimțită și la nivelul prețurilor. (Profit.ro)
8. Persoanele care dau dovadă de ”lipsă de respect” online faţă de conducătorii ţării, inclusiv faţă de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată adoptata de Parlamentul rus. Legea, denunţată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenţi, prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble (~1350 euro) a persoanelor care fac postări online ”indecente” ce denotă o ”lipsă de respect flagrantă faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constituţie sau autorităţi”. Recidiviştii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile. (News.ro)
9. Un studiu al Universității Bar-Ilan, publicat în revista Nature Communications, prezintă o teorie revoluționară despre somn: atunci când dormim, celulele noastre nervoase iau o pauză de la funcția obișnuită, eliberându-și resursele pentru a reduce daunele ADN-ului, acumulate în timpul zilei, când suntem treji. (Haaretz)
10. LeBron James, vedeta echipei Los Angeles Lakers, l-a depăşit pe legendarul jucător al formaţiei Chicago Bulls, Michael Jordan, în clasamentul celor mai buni marcatori din istoria NBA. James, în varsta de 34 de ani, este de acum al patrulea cel mai prolific jucător al sezonului regulat din istorie, după Kareem Abdul-Jabbar (38.387 puncte), Karl Malone (36.928 puncte) şi Kobe Bryant (33.643 puncte). „King James” a ajuns la un 32.292 de puncte, cu 12 mai multe decât Michael Jordan (32.280). (News.ro)
Fotografia serii – Lucrarea „The Collector 4”, de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută aseară, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro:
Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici.