Sinteza Săptămânii 29 martie – 4 aprilie 2021
Sinteza Săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro
Protestele antiepidemice, fenomenul Groșan, patinoarul invizibil și 10 lei/zi pentru trei mese.
România sufocată
Următoarea stație: terapia intensivă.
- Situația din spitale atinge noi puncte critice. Pacienții COVID sunt intubați în ambulanțe pentru că la ATI nu mai sunt locuri, unitatea mobilă de ATI de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală s-a umplut imediat după ce a fost instalată de specialiștii DSU, iar pacienți din Vâlcea își petrec noaptea în sala de primiri urgențe, pentru că nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID-19. În plus, în București secțiile ATI sunt complet pline, iar alte spitale din țară au rămas complet fără locuri pentru pacienții cu coronavirus.
Acestea, pe lângă că sistemul medical nu e suficient de șubred. Doar 5% dintre bolnavii de cancer au apelat la un psiho-oncolog anul trecut, bolnavii de la Spitalul Județean din Baia Mare primeau meniuri și de 3 lei/zi, iar la Institutului ”Marius Nasta” un pacient cu Covid are alocat 10 lei/zi pentru cele 3 mese.
Sute de oameni au așteptat ore în șir pentru analize gratuite, un medic de familie din trei nu vrea să se ocupe de vaccinare, iar un avion SMURD nu a putut fi folosit nici măcar o dată în 8 luni de la începerea pandemiei. - Săptămâna protestelor antipandemice. Vor mai continua cu sgiuranță, dar aceasta a fost prima săptămână când câteva mii au ieșit în fiecare seară. Fenomenul este interesant din prisma faptului că pentru prima dată Sputnik se implică serios în protestele de stradă din România. Mesaje xenofobe, vandalism și zgomote în miez de noapte.
Personajele promovate de serviciul de propagandă rusă, precum Dan Chitic, Pompiliu Diplan sau Iosefina Pascal, au participat la proteste. Gafele autorităților și lipsa unor măsuri concrete în ultimele luni pentru a ajuta micile business-uri au contribuit și ele la mișcările de stradă.
Medicii sunt înjurați și numiți ‘criminali’, iar unii pacienți ajung la spital abia când nu mai pot respira și după ce s-au tratat cu ce a folosit vecinul – efectul Groșan și impactul protestelor. - Primii din coadă. Femeile cu funcții de conducere din România, plătite mai puțin și promovate mai rar decât bărbații, cum ne omoară poluarea aerului și ignoranța autorităților, digitalizarea administrației locale din România s-a blocat, iar 126 de localități din România au fost abandonate în ultimii ani, iar capacitatea de testare nu mai poate crește.
- Polițist bun, polițist rău.
Un agent din Vaslui a fost umilit de un interlop pentru o amendă prea mică, un polițist a fost rănit de un tânăr înarmat cu un cuțit, care a transmis live incidentul, iar polițiștii bucureșteni riscă să fie prinși sub dărâmături în cazul unui cutremur de magnitudine mare.
Un viol a fost considerat „partidă de sex” de către autorități, deși victima avea 19 ani și dizabilități psihice și a fost descoperit un nou caz de abuz al polițiștilor de la Secția 16.
Câștigă cine vrea
- Asociația lui Cumpănașu îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației într-un proiect de 4,8 milioane lei, fondurile europene absorbite de Institutul Balș au ajuns la o firmă acuzată de dare de mită, iar pe aeroportul Otopeni pasagerii își pot face teste rapide doar la o anumită firmă.
Florin Iordache are o funcție asimiliată unui ministru și un salariu de 22.000 lei/lună, Fiscul a recuperat de la Dan Voiculescu în dosarul ICA sub jumătate de milion de lei în mai mult de doi ani, iar sindicalistul Ion Rădoi a oprit metroul pentru că iubita lui secretă rămâne fără spații comerciale. Acțiunea de ocupare a metroului bucureștean a produs pagube de 2.826.642 lei. Salariile și sporul de tunel rămân la Metrorex, care are 830.000.000 lei pierdere în doi ani și de doua ori mai multi angajati la o retea de cinci ori mai mică decât cea a Londrei. - Rămâne cum am stabilit, #nusuntbani.
Euro a atins un nou nivel istoric, de 4,9251 lei, în județul Teleorman 10 salariați susțin 16 pensionari, iar părinţii au plătit mai mult pentru educaţia copiilor în primul an de pandemie, comparativ cu 2018. - #dinPrimărie: încasări ilegale, afaceri suspecte și pavele în loc de spații verzi
– « Primaria Sectorului 5: Tun de aproape un milion de euro dat de fosta administratie inainte de alegeri »
– « Armand: “Prin Centrul Cultural se spălau bani. Sute de mii de lei, plată pentru televiziuni” »
– « Cum au cumpărat 29 de școli din sectorul 5 același model de ceas inteligent pentru elevi, de la aceeași firmă, și au plătit două milioane de lei »
– « Cum au încasat ilegal, vreme de 4 ani, angajații ADP Sector 1 spor de antenă pentru radiații inexistente »
– « Primăria Pitești a cheltuit 16 milioane de euro, fonduri UE, ca să înlocuiască 10 hectare de spații verzi cu pavele »
– «Patinoarul invizibil din sectorul 5. O afacere suspectă, de 30 de milioane de euro »
– «Preţ „umflat” de cinci ori, plătit de o primărie pentru o instalaţie de lumini. Edilul a fost condamnat
– « „Big Brother” sătesc cu 495 de camere video de un milion de euro în Bolintin Vale »
– « Aproape 100.000 de euro, aruncați pe geam de Primăria Capitalei. A cumpărat info-chioșcuri care n-au mers nicio secundă: „Nu avem bani să le punem în funcțiune” »
La vremuri noi, tot noi
O premieră în noul Parlament: izolarea AUR. Camera Deputaților a adoptat miercuri un document ce condamnă cu fermitate atacul antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat, dar și orice altă formă de antisemitism. De la vot AUR a lipsit complet, iar cu excepția lui Daniel Ghiță, toți ceilalți parlamentari prezenți au votat pentru. Și-apoi, Simion și Târziu infirmă că partidul ar fi unul de extremă dreapta, xenofob și antisemit, ba chiar au amenințat USR-PLUS cu instanța pentru că i-au catalogat drept extremiști.
- Coaliția unită ‘din greșeală’. Prefectul USR din Brăila a fost suprins fără mască la o întâlnire în biroul său, în timp ce zeci de oameni manifestau împotriva restricțiilor, Vlad Voiculescu a fost fotografiat fără mască pe holul Parlamentului, iar Raluca Turcan s-a înghesuit într-o remorcă cu 8 persoane, toți fără mască.
Cei mai sinceri rămân cei de la PSD și AUR, care încalcă legile cu bună știință. Daniel Ghiță era cu masca pe o ureche, la protestul de luni seară din Piața Victoriei, iar deputatul ex-AUR, Mihai Lasca, sfidează legea în Parlament și nu o poartă deloc. - George Simion neagă implicările AUR în susținerea protestelor, însă tot el, Claudiu Târziu și Diana Șoșoacă au fost ghizi ai mulțimii. Deși cunoscută, Simion neagă și legătura sa cu galeriile de fotbal, prezente la protestele de lunea trecută.
Fantastice investigații au realizat Buletin de București despre cum profită AUR de pe urma mișcărilor de stradă și Pressone despre cum se perpetuează pe Facebook conținutul Dianei Șoșoacă, artificial, prin conturi-fantomă.
PSD se preface că nu se implică, dar cel puțin în județul Giurgiu apropiații grupării Bădălău au mobilizat cetățenii să iasă în stradă în prima seară. - Între coaliție contrele rămân; Miniștrii PNL s-au plâns în ședința BEX că sunt sabotați de cei de la USR PLUS, Ministrul Sănătății nu se înțelege cu cel al Educației, iar Ludovic Orban este nemulțumit că proiectul noilor legi ale justiției nu a fost discutat în Guvern înainte.
Marcel Ciolacu anunță că PSD e pregătit să intre la guvernare și cere alegeri anticipate, dar partidul n-a înregistrat nicio victorie importantă în noul Parlament ori la CCR, unde până și AUR a reușit anularea unei prevederi privind validarea aleșilor.
Săptămâna trecută UDMR nu s-a remarcat prin niciun conflict, însă Kelemen Hunor și-a arătat susținerea față de Viktor Orban: “Este un câștigător, un om extrem de hotărât / Nu există autocrație în Ungaria / Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi”.
Justiția a intrat la apă
DNA l-a “spălat” de corupție pe șeful Gărzii de Mediu Ilfov, doi lideri PSD au fost achitați definitiv într-un dosar de șantaj după ce probele obținute pe mandat de siguranță națională au fost eliminate, iar o fostă directoare în Ministerul Mediului a fost achitată defintiv după ce au fost eliminate probele obţinute de DNA cu SRI.
Trei magistrați i-au acordat Ramonei Mănescu despăgubiri morale de 4.000 de euro, considerând că articolele RISE despre fapte pe care nu le contestă ca fiind „defăimătoare”.
În plus,
« Autoritățile care nu-i cred pe copii. Cinci fetițe din Olt declară că au fost agresate sexual de șoferul de microbuz. Procuror: „N-au fost martori” »
« Cum a fost declarat nevinovat un sef din Politie, acuzat ca a primit mita o cazare la Poiana Brasov. Traficul de influenta „pe ton amical”, permis de instanta »
« Cum se „omoara” un dosar DIICOT. Proprietarii unei „fabricute” de bani, scapati de acuzatii grele pentru ca s-au prescris faptele »
« Unul dintre cei mai vechi angajaţi DIICOT din Botoşani îi ajuta, de aproape 10 ani, pe traficanţii de ţigări »
« Cine sunt cei care conduc cluburile de fițe din Capitală. Patronii Loft sunt conectați cu un fost șef SRI și cu persoane cercetate penal »