Cronica dimineții – YouTube afectat de un nou scandal cu pedofili

1. Investigație: YouTube monetizează materiale video cu minori, în special fete, care pot avea conotații sexuale și au comentarii de la pedofili. Algoritmul rețelei recomandă alte clipuri similare în funcție de comentariile pedofililor. Mai multe branduri și-au anunțat deja retragerea reclamelor de pe YouTube. Un scandal similar a avut loc în 2017, când YouTube a promis rezolvarea problemelor. (WIRED)

2. Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice. (Hotnews)

3. Cele 10.000 de firme mici și mijlocii care ar urma să obțină ajutoarele de la stat de câte 200.000 de lei, prin programul Start-Up Nation 2018-2019, vor fi obligate să angajeze aproape 50.000 de oameni încă din primele 12 luni de implementare a afacerilor și să mențină joburile ocupate încă 2 ani după aceea, sub amenințarea că vor fi obligate să dea statului banii înapoi, potrivit unor calcule intermediare. Specialiști în resurse umane și business au declarat că micile firme vor avea dificultăți mari în a-și găsi oameni să-i angajeze, mai ales în condițiile de criză de forță de muncă din România. (StartupCafe)

4. Cea de-a doua ediţie a studiului “Indexul locurilor de muncă” în care se regăsesc principalele date centralizate din secţiunea „Locuri de muncă”, unde angajatorii publică peste 500.000 de anunţuri de locuri de muncă vacante pe an, a fost lansată ieri, studiul prezentând principalele meserii căutate atât în România, cât şi în străinătate, dar şi salariile care sunt oferite. (Adevarul)

5. Numărul imigranţilor ilegali care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ pentru al treilea an consecutiv în 2018, însă numărul sosirilor rămâne ridicat, iar controale mai stricte la graniţe sunt necesare, a anunţat Fabrice Leggeri, şeful agenţiei europene de control al graniţelor Frontex. (News.ro)

6. IKEA ia în calcul și pentru România deschiderea unor magazine mai mici, în centrul orașelor. La începutul anului, retailerul suedez de mobilă a anunțat că se pregătește să deschidă în primăvară, la Paris, primul său magazin din centrul unui oraș, parte a unei strategii care vizează adaptarea grupului la modificarea obiceiurilor de consum și la creșterea vânzărilor online. Al doilea magazin IKEA, situat în bulevardul Theodor Pallady nr. 57 și indicat drept cel mai mare magazin al retailerului suedez din Europa de Sud-Est, nu a fost încă deschis deși construcția a fost finalizată. (Profit.ro)

7. Samsung a lansat aseara seria de smartphone-uri Galaxy S10 ce va fi compusă din trei modele, care vor purta denumirile S10, S10 Plus și S10E, plus o versiune cu suport 5G (link). Tot aseara, coreenii au prezentat oficial și primul smartphone pliabil. Galaxy Fold are două ecrane: un ecran de 7,3 inch cu rezoluție 1536 x 2152 pixeli când este deschis și un ecran de 4,6 inch ce poate fi folosit când sistemul de pliere este închis. (Profit.ro)

8. După reducerea taxelor operată de administrația Trump anul trecut, multe din companiile americane din top Fortune 500 nu mai datorează impozite, ba chiar au bani de recuperat:
– Amazon trebuie să recupereze $129 milioane la un profit de $11,2 miliarde
– GM: $104 milioane de recuperat la $11,8 miliarde profit
– Goodyear: $15 milioane de recuperat la $693 milioane profit.
– Halliburton va plăti $19 milioane impozit la $1,6 miliarde profit
– Netflix: $22,1 milioane de recuperat la $845 milioane profit.
– U.S. Steel: $303 milioane de recuperat la $957 milioane profit. (Axios)

9. Bugetul alocat publicității online în Statele Unite, în 2019, va depăși, pentru prima dată, sumele alocate pentru celelalte medii, iar tendința se va accelera în următorii ani, potrivit unui studiu publicat de eMarketer. Cheltuielile publicitare digitale ar urma să atingă $129 miliarde, în creștere cu 19% comparativ cu 2018, în timp ce formatele tradiționale vor înregistra o scădere de 4%, ajungând la $109 miliarde. Amazon ar urma să revendice 8,8% din cheltuielile de publicitate pe suporturi digitale, în Statele Unite, anul acesta, față de 1,5% în 2016. (Hotnews)

10. Lyft, concurentul Uber din Statele Unite și Canada, are în plan o listare pe Nasdaq până la finalul lunii Martie, la o evaluare între $20 și $25 miliarde. Uber spera să se listeze pe bursă, tot anul acesta, la o evaluare de $120 miliarde. (Reuters)

Fotografia dimineții – 4000 de mașini Tesla așteaptă în portul din San Francisco îmbarcarea pentru Europa, foto preluată de pe contul de Twitter a lui Elon Musk:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Poluarea aerului crește rata deceselor în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus – Cronica dimineții
Ludovic Orban: Nicuşor Dan rămâne candidatul PNL pentru Primăria Generală a Capitalei