Cronica dimineții – Uber pierde definitiv procesul de la Cluj-Napoca

1. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, susţinerea Uniunii Europene în ţările membre este în continuare la un nivel istoric, în pofida diferitelor provocări şi a ascensiunii forţelor eurosceptice şi populiste. Din datele sondajului, dat publicităţii ieri la Bruxelles, mai rezultă că 68% dintre cetăţenii europeni sunt ferm convinşi că aderarea la UE a fost în avantajul ţărilor lor, iar aproximativ 68% consideră că statutul de membru UE al ţării lor este nu numai util, dar este şi un lucru bun. Acest procent corespunde cu valoarea-record înregistrată cu o jumătate de an în urmă şi este similar cu valoarea înregistrată doar o singură dată, respectiv după căderea Zidului Berlinului, în 1989. Doar în două ţări înregistrează sub 50% procentul celor care susţin menţinerea apartenenţei la UE, Italia și Cehia. (Hotnews)

2. Compania americană Uber a pierdut în tribunalul Cluj-Napoca și apelul în procesul cu taximetriștii și nu mai are voie să deruleze „practici de concurență neloială” în acest oraș, decizia judecătorilor fiind definitivă și executorie. Decizia instanței de la Cluj poate reprezenta un precedent important cu efecte ce pot fi extinse la nivel național în caz de procese similare. Deja un astfel de proces a fost inițiat și la Timișoara. (Profit.ro)

3. Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri, într-un interviu pentru Adevărul, că ea s-a opus restructurării Guvernului, că nu doreşte Guvernul Dăncilă 2, deoarece consideră că Executivul funcţionează bine în actuala formulă şi a spus că este „puţin probabil” să se răzgândească. (Adevarul)

4. Liviu Dragnea a declarat aseară, la Antena 3, că Viorica Dăncilă „a ezitat” să vină în Parlament pentru restructurarea Guvernului deoarece „probabil s-a gândit că nu e sigură majoritatea”, dar soluția actuală, cu numirea de interimari, „nu e o dramă”. „Noi am prezentat documentat cum stăm cu majoritatea, nu sunt probleme, și ar fi fost pentru Guvern un mesaj de forță foarte serios că nu stăm la discuție cu Iohannis”, a spus Dragnea, care a precizat că votul privind modificarea Codurilor Penale a dovedit că există „o majoritate foarte sănătoasă”. Șeful PSD a susținut că actuala coaliție de guvernare are în plenul reunit al celor două camere o majoritate de „20 – 30” de voturi. „Eu i-am spus că majoritatea e asigurată, dacă se răzgândește are siguranță maximă, dacă vrea să continue interimatele iar nu e o problemă pentru mine”, a adăugat acesta. (Hotnews)

5. Uber vrea să vândă acțiuni, în listarea inițială pe bursă, la un preț între $44 și $50 per acțiune ceea ce înseamnă o evaluare între $80 și $90 miliarde, sub ceea care se anunțase la începutul anului, când evaluarea vehiculată era între $100 și $120 miliarde. Ultima investiție privată în Uber a fost făcută de Toyota la o evaluare de $76 miliarde. (Bloomberg)

6. Capitalizarea Microsoft a depășit, în premieră, pragul de $1.000 miliarde de dolari în debutul tranzacțiilor de ieri, gigantul din domeniul tehnologic devenind a treia companie americană care reușește această performanță, după Apple și Amazon. (Profit.ro)

7. Amazon a livrat un profit record pe primul trimestru din acest an, $3,56 miliarde, la venituri de $59,7 miliarde. $2,22 miliarde din profit au fost generate de divizia de cloud, Amazon Web Services. Compania a anunțat că va investi $800 milioane în trimestrul doi pentru ca toți abonații Prime să aibă o zi termen de livrare pentru comenzi, în loc de două zile. (WSJ)

8. USRPLUS îi acuză pe liberali că sunt în spatele pliantelor false cu sigla alianței. Unul dintre cei filmați când împărțea aceste pliante este chiar președintele filialei Cluj-Napoca a Tineretului Național Liberal, potrivit unui comunicat al Alianței 2020 USR PLUS. Anunțul vine după ce două persoane au fost filmate în timp ce distribuiau pliantele false cu sigla Alianței 2020 USR PLUS. (Digi24)

9. FBI și fiscul american au percheziționat casa primarului din Baltimore, Catherine Pugh, investigat pentru că ar fi primit mită mascată prin cumpărarea cărții pentru copii pe care a publicat-o. O companie care dorea să ofere asigurări de sănătate angajaților primăriei a cumpărat 20.000 de exemplare din cartea scrisa de doamna Pugh, pentru care a plătit $114.000. (Link)

10. Emitenţii de carduri şi tichete pentru beneficiile extra-salariale au primit autorizația Ministerului Finanţelor pentru emiterea tichetului şi cardului de cultură, pentru companiile şi angajatorii care vor să-şi motiveze şi să recompenseze suplimentar angajaţii. Valoarea minimă a unui tichet cultural este de 10 lei, iar valoarea maximă este de 50 de lei. Dacă sunt acordate lunar, valoarea acestora nu poate depăşi 150 de lei pentru un angajat. În cazul în care cardurile sau tichetele culturale sunt acordate pentru un eveniment, valoarea maximă lunară nu poate depăşi 300 de lei. (Startupcafe)

Fotografia dimineții – Două tinere îmbrăcate în costume tradiționale de Ziua Limbii Cecene, își compară smartphoneurile. Yelena Afonina/TASS:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare – Cronica dimineții
Mai multe țări vor anunța astăzi trimiterea tancurilor de fabricație germană Leopard 2 Ucrainei – Cronica dimineții