Cronica dimineții – Trump dă în judecată două bănci pentru a le împiedica să dezvăluie Congresului informații despre afacerile sale
1. Doar 45% dintre respondenții unui sondaj au declarat că sunt mulțumiți de felul în care funcționează democrația în țara lor. Sondajul a fost efectuat de Pew Research în 27 de țări. La afirmația “cei mai mulți politicieni sunt corupți, sunteți de acord da/nu?” 89% dintre greci, 82% dintre ruși, 69% dintre americani au răspuns da, în timp ce la polul opus, doar 20% dintre suedezi, 23% dintre olandezi, 27% dintre mexicani și 33% dintre germani au spus că sunt de acord. (Pew)
2. Președintele Donald Trump, împreună cu trei dintre copiii săi și compania imobiliară pe care o deține, a dat în judecată băncile Deutsche Bank și Capital One pentru a încerca să blocheze trimiterea de documente referitoare la afacerile sale către Congres. Cele două bănci au fost citate de o comisie a Camerei Reprezentanților care le-a cerut să furnizeze documente despre împrumuturile și afacerile familiei Trump. (WSJ)
3. Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a difuzat ieri prima înregistrare video cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, după cea din 2014 când a anunțat apariția califatului. Înregistrarea îl arătă pe Al-Baghdadi stând pe jos într-o cameră şi vorbind cu alţi trei militanţi, ale căror feţe sunt blurate. În înregistrare, care durează 18 minute, Al-Baghdadi afirmă că ISIS va căuta să răzbune uciderea şi întemniţarea militanţilor săi şi că lupta contra Occidentului este „o lungă bătălie”. Al-Baghdadi declară că „bătălia pentru Baghouz este acum terminată”, o referire la ultima redută a grupării jihadiste, căzută la 23 martie 2019 în estul Siriei. ISIS a controlat, în Siria și Irak, un teritoriu similar cu cel al Marii Britanii. (Hotnews)
4. 49% dintre managerii de pe Wall Street care gestionează fonduri sunt încrezători că bursa nu va evolua negativ în următoare 12 luni, în scădere de la 56% cât era procentul în toamnă. Este pentru prima oară din 2016 când procentul scade sub 50%. (Marketwatch)
5. Veniturile Alphabet/Google au crescut cu 17% pe primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la $36,3 miliarde, în timp ce profitul a fost de $6,66 miliarde. Este pentru prima oară în ultimii trei ani când creșterea veniturilor este mai mică de 20%. Acțiunile Google au scăzut după închiderea ședinței de tranzacționare cu 7%. (TheGuardian)
6. Mii de cehi au protestat ieri, la Praga şi în alte oraşe din Cehia, contra numirii Mariei Benesova în funcţia de ministru al justiţiei. Protestatarii spun că Benesova este o aliată apropiată a premierului Andrej Babis care este urmărit în justiţie pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene. Demonstranţii, care au scandat „Justiţie independentă!”, „Nu suntem orbi!” şi „Dorim un guvern onest!”, au purtat drapelele Cehiei şi Uniunii Europene. În 17 aprilie, poliţia cehă a recomandat punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene în 2007-2008, în legătură cu complexul său hotelier numit „Cuib de barză” şi situat în apropiere de Praga. (Digi24)
7. Anki, startupul constructor de roboți care a strâns peste $200 milioane de la mai mulți investitori, își închide operațiunile după ce și-a concediat cei aproximativ 200 de angajați. Anki anunțase venituri de $100 milioane pe 2017. (Recode)
8. Hertz a dat în judecata Accenture pentru întârzieri în dezvoltarea siteului și a aplicației, un design ce nu respectă reguli de UX, precum și probleme de performanță și securitate. Hertz a plătit $32+ milioane pentru site și aplicații. Fara vreo legatura, Accenture are un birou cu câteva sute de angajați în București. (TheRegister)
9. Bucureștiul a fost inclus, într-o ierarhie realizată de operatorul aerian low-cost Ryanair, în topul celor mai ieftine orașe europene ca destinație de city break, cu recomandarea că o masă la un restaurant bun din centrul Capitalei nu vă costa mai mult de 50 euro de persoană. Ryanair este cel mai mare operator aerian low-cost din Europa după numărul de pasageri și al patrulea jucător pe piața românească, după Wizz Air, Blue Air și Tarom. (Profit.ro)
10. Woodstock 50, festivalul aniversar al celebrului eveniment din 1969, a fost anulat, au transmis organizatorii. „Nu credem că producţia festivalului poate fi pusă în practică ca un eveniment demn de brandul Woodstock”, se arată în comunicat. Festivalul urma să aibă loc în 16,17 și 18 august. (News.ro)
Creștinii ortodocși iau lumina de la biserica din Ierusalim. Thomas Coex/AFP/Getty Images: