Cronica dimineții – Tăriceanu îl atacă pe ambasadorul SUA la București, Dragnea ii atacă pe coloniștii care vin să ne ia resursele
1. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a acuzat pe ambasadorul român la Washington, George Maior, că nu a permis niciunui oficial român să ajungă în SUA pentru a avea contacte cu administrația americană, acesta fiind motivul pentru care a apelat la o firmă de consultanta pentru a se întâlni cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. Potrivit lui Tăriceanu, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, este la curent, de mult, cu nemulțumirile sale și că a cerut schimbarea ambasadorului de la Washington, iar „președintele Iohannis se face părtaș la această atitudine a lui Maior, care a făcut enorme deservicii României”. Tăriceanu a mai spus că Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a contribuit la blocajul făcut de Maior și care afectează peste Ocean imaginea liderilor actualei puteri de la București. (Hotnews)
2. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat aseară, la Antena 3, că România este o ţară bogată, iar românii sunt harnici şi nu a fost niciodată nevoie să ia de la cineva ceva. ”Noi nu am fost colonişti”, a spus Dragnea, potrivit căruia coloniştii, sub pretextul democraţiei, luau resursele unei ţări. ”Problema este că vin peste noi. Ne batem sau stăm cu mâinile pe piept?”, a afirmat liderul PSD. (News.ro)
3. Prima navă spaţială israeliană, numită „Bereshit” (Geneza, în ebraică), lansată la 22 februarie de la baza americană Cap Canaveral în Florida, nu a reuşit să aselenizeze din cauza unor probleme la un motor, comunicarea cu centrul de control pierzându-se. Scopul misiunii era de a realiza fotografii şi experimente, iar eșecul aselenizării înseamnă că doar fosta Uniune Sovietică, Statele Unite şi China rămân cu misiuni reușite pe Lună. Misiunea a costat în jur de $100 de milioane şi a pregătit calea pentru viitoare explorări lunare low-cost. (News.ro)
4. Preşedintele american Donald Trump a afirmat că ”nu ştie nimic despre WikiLeaks”, în pofida faptului că a lăudat de peste 100 de ori, în timpul campaniei prezidențiale din 2016, site-ul specializat în dezvăluirea informaţiilor clasificate, al cărui cofondator, Julien Assange, a fost arestat ieri la Londra. “Nu e treaba mea”, a răspuns locatarul Casei Casei Albe, când a fost întrebat de arestarea lui Assange, fără să facă alte precizări. În toamna lui 2016, WikiLeaks a divulgat e-mailuri compromiţătoare furate de la stafful campaniei democratei Hillary Clinton, rivala lui Trump pentru președinția Statelor Unite. (News.ro)
5. Uber și-a anunțat listarea pe bursa de la New York și a prezentat oficial datele despre companie. Anul trecut a avut venituri de $11,27 miliarde, în creștere de la $7,93 miliarde, cât au fost în 2017, în timp ce EBITDA a fost negativă, minus $1,85 miliarde. Uber a raportat 91 milioane de clienți în ultimul trimestru din 2018, definiți ca utilizatorii înregistrați cu cel care puțin o comandă. Mai multe date în Cronică de Tehnologie de astăzi. (CNBC)
6. Un studiu care a analizat starea de sănătate a astronautului Scott Kelly, după ce a petrecut 340 de zile pe orbită, sugerează că staționarea prelungită în spațiu ar putea avea un impact grav asupra sănătății oamenilor. Studiul arată că Scott a suferit modificări moleculare, fiziologice și comportamentale în timpul petrecut în spațiu, în comparație cu fratele său geamăn, Mark, care a rămas pe Pământ. Artera carotidă a lui Kelly s-a îngroșat, ADN-ul său a avut de suferit, au avut loc schimbări în flora intestinului, iar abilitățile sale cognitive s-au redus. La șase luni de la revenirea pe Pământ, majoritatea acestor schimbări au fost inversate. (CNN)
7. BCR crește puternic comisioanele pentru tranzacțiile la ghișee și încearcă să împingă clienții către platforma digitală George. Banca Comercială Română, care are peste 3 milioane de clienți, majorează comisioanele de retragere și procesare tranzacții la ghișeu sau prin telefon, încercând să descurajeze clienții să apeleze la operațiunile care implică angajații băncii și să-i împingă către platforma de internet banking George, unde costurile sunt reduse. Totodată, banca majorează și comisioanele de administrare ale conturilor curente pentru clienții care nu încasează venituri regulate și scoate din ofertă extrasele de cont trimise prin poștă. (Profit.ro)
8. Guvernatorul statului american Ohio, Mike DeWine, va semna o lege care va interzice avortul dacă bătăile inimii sunt detectate la făt, ceea ce înseamnă șase săptămâni de sarcină. Legea a fost aprobată de ambele camere ale Congresului local și vine la o lună după ce un alt stat, Georgia, a adoptat o lege similară. (Link)
9. Producția mondială de vin s-a redresat în 2018, ajungând la un nivel aproape record, deși consumul a încetat să crească, arată un raport publicat joi de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). După cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani în 2017, când producția a fost afectată de vremea extremă din Europa, inclusiv secetă și furtuni, pe plan global producția a crescut cu 17% anul trecut, până la 292,3 milioane de hectolitri. Creșterea a fost condusă de majorarea semnificativă a producției în Italia, Franța și Spania, trei dintre cei mai mari producători din lume, care au înregistrat anul trecut o producție cu cel puțin 13% mai ridicată decât media lor pe cinci ani. (Profit.ro)
10. Disney a anunțat că platforma de streaming Disney+ va fi lansată în Statele Unite pe 12 noiembrie, costul abonamentului urmând a fi de $6,99/luna sau $69 pe an. Toate filmele pe care Disney le va lansa anul acesta vor fi disponibile pe platformă, imediat ce fereastra difuzărilor la cinema și pe dvd se termină, iar Frozen 2 va fi disponibil exclusiv din vara anului viitor. Anunțat că un concurent pentru Netflix, Disney+ își propune să atragă între 60 și 90 de milioane abonați până în 2024, o treime din SUA și două treimi din internațional. (CNBC)
Fotografia dimineții – Interfața prezentată de Disney pentru platforma de streaming Disney+: