Cronica dimineții – Românii au aplicat în număr mare să rămână în Marea Britanie după Brexit
RIP Peter Mayhew/Chewbacca
1. În cel mai rău scenariu posibil, în 2050 aproximativ 10 milioane de oameni vor deceda anual din cauza bolilor rezistente la antibiotice. În prezent mor anual 700.000 de persoane din această cauză. (Link)
2. Cele cinci bănci mari care au publicat noile oferte de creditare pentru persoane fizice pe baza noului indice de referință pentru creditele în lei (IRCC), care înlocuiește ROBOR în contractele nou încheiate, au redus și dobânzile totale ale împrumuturilor ipotecare cu până la un punct procentual. Unele au ajustat marja ușor în sus pentru a compensa valoarea mai mică a IRCC în comparație cu ROBOR. Cele mai mari reduceri sunt aplicate de CEC Bank, ING Bank și Raiffeisen Bank. (Profit.ro)
3. Peste 600.000 de cetăţeni UE au aplicat deja pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, conform cifrelor Ministerului de Interne. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt români, 37.742. (News.ro)
4. În ultimii 10 ani, municipiul București a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Timișoarei. Extinderea necontrolată urbană excesivă a fost înregistrată în mai multe orașe: Întorsura Buzăului și-a mărit de peste 4 ori suprafața în intervalul 1993-2017, la fel ca și Șomcuta Mare, Vișeul de Sus și-a triplat-o, iar Măgurele a urcat de la puțin peste 900 de hectare la peste 4.000 ha. Acest lucru a avut loc ca urmare a proximității față de centrele urbane mari și a proceselor de sub-urbanizare. În municipiile mari precum București și Cluj-Napoca, expansiunea a fost spectaculoasă. În 1992, Bucureștiul ocupa 20.251 ha. Astăzi, ocupă peste 24.100 de hectare. (Hotnews)
5. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, l-a acuzat pe procurorul general William Barr că a minţit în faţa Congresului, după ce acesta a anunțat că nu se va prezenta în fața comisiei Camerei, dominată de democrați. Comentariile sale vin la o zi după mărturia lui Barr în faţa unei comisii a Senatului privind raportul procurorului special Robert Mueller despre amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Barr a fost chestionat cu privire la decizia sa de a-l considera nevinovat pe preşedintele Donald Trump privind acuzaţiile de obstrucţionare a justiţiei. (News.ro)
6. Noul presedinte al Ukrainei, Volodimir Zelenski, a câștigat alegerile având prima campanie electorală virtuală din întreaga lume: fără discursuri publice, fără mitinguri, fără conferințe de presă. (Politico)
7. Comisia electorală din India a confiscat, de la politicienii care candidează în alegerile generale, metale prețioase, în special aur, cash, alcool și medicamente în valoare de aproape $500 milioane, ce urmau să fie împărțite alegătorilor. (Axios)
8. Un vaccin experimental împotriva Ebola, testat pe 90.000 de persoane din Republica Democrată Congo, și-a dovedit eficiență în proporție de 97.5%. (Link)
9. 31.2% dintre mașinile noi înmatriculate în Europa în perioada ianuarie – martie 2019 au fost echipate cu motoare diesel, în scădere comparativ cu același interval din 2018. Anul trecut, procentul din luna martie era de 36.2%, iar în 2017 vorbeam de 44.8%. Ultima oară când mașinile diesel au ajuns la o cotă de piață atât de scăzută a fost în anul 2000. De declinul diesel profită mașinile electrificate (electrice și hibride), care au depășit în martie, în premieră, 100.000 de unități înmatriculate la nivel european. 125.400 de clienți au ales o astfel de mașină în martie 2019, o creștere de 31% datorată în special avansului masiv al unor țări precum Olanda, Spania, Norvegia și Gemania. (Automarket)
10. O tânără actriță britanică relatează pe un cont de Instagram, sub forma unor story-uri, viața Evei Heyman, o adolescentă de 13 ani care a ținut un jurnal în ultimele sale zile din perioada Holocaustului, înainte să moară la Auschwitz. Hashtaguri, check-inuri, boomerang, story-uri – sub forma acestor elemente este prezentată viața adevăratei Eva Heyman pe contul de Instagram eva.stories. El are la bază jurnalul ținut de tânăra evreică în 1944, de când a fost forțată să locuiască într-un ghetou, până la deportarea ei către Auschwitz, de unde nu a mai scăpat. (Libertatea)
Fotografia dimineții – Edward Mosberg, un supraviețuitor al Holocaustului, îi strânge mâna nepoatei sale Jordana Karger în timpul marșului anual al Vieții care are loc la Auschwitz. Kacper Pempel/Reuters: