Cronica dimineții – PSD arată cu degetul către BNR pentru creșterea cursului leu-euro

1. Miliardarul american, George Soros, a declarat, în cadrul unei cine private la Davos, în Elveția, că Statele Unite și China se află într-un război rece care poate deveni, în curând, mai mult decât atât. El a criticat politica președintelui Trump de a face concesii Chinei, pe care să le declare victorii, în timp ce își supune aliații tradiționali SUA unor critici continue. Soros este unul dintre cei mai mari donatori ai Democraților americani (CNBC). Soros l-a numit pe președintele Chinei, Xi Jinping, cel mai mare oponent al celor care cred în conceptul de Societate Deschisă și a avertizat că dacă Huawei și ZTE, companiile chineze, vor fi lăsate să domine piața de echipamente pentru rețelele 5G, acest lucru va reprezenta un risc de securitate inacceptabil. (Link)

2. Singura instituție abilitată să administreze „controlat” cursul leu-euro este Banca Națională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs, susține PSD într-un mesaj public. „Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern”, se mai arata in comunicat. (Profit.ro)

3. Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu, a declarat, într-un interviu în Ziarul Teleormanul, că Liviu Dragnea este candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat aseara, la Antena 3, ca membrii PSD şi-ar dori ca Liviu Dragnea să fie candidatul la prezidenţiale, dar că decizia se va lua după 15 februarie. (News.ro)

4. AlphaStar, noul sistem AI al diviziei Google pentru AI, DeepMind, a câștigat 10 partide din 11, de Starcraft II, jucate împotriva unor jucători profesioniști. Starcraft este unul dintre cele mai complexe jocuri de strategie. (Vox)

5. Apple a concediat 200 de angajați care lucrau la Proiectul Titan, divizia pentru mașini autonome a gigantului tech. (CNBC)

6. CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a publicat un editorial în Wall Street Journal, în care a explicat modelul de business al companiei, subliniind faptul că rețeaua socială nu vinde datele utilizatorilor. (WSJ)

7. Guvernul american a estimat că în 2042 producția de petrol din Statele Unite va atinge un volum de 11,95 milioane de barili pe zi. Nivelul va fi atins anul acesta, iar de anul viitor SUA va deveni exportator de petrol. (Bloomberg)

8. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au prezentat un soft care transformă o cameră foto într-un periscop, putând identifică ceea ce se află “după colț” doar prin analiza umbrei proiectate de acel obiect/persoana. Ei spera ca acest program să fie folosit mai mult pentru dezvoltarea mașinilor autonome și mai puțin pentru supraveghere. (TheGuardian)

9. Jean Wyllys, primul parlamentar brazilian homosexual, a declarat că va părăsi țara deoarece amenințările la adresa sa și a familiei s-au intensificat în ultima perioadă, după ce președinte al Braziliei a devenit Jair Bolsonaro, reprezentantul extremei drepte. (BBC)

10. Guvernul populist italian a anumit un actor de 82 de ani, celebru pentru comediile sexiste în care a jucat, în anii ‘80, un echivalent al britanicului Benny Hill, la conducerea Comitetului Național Italian pentru UNESCO. Primele măsuri pe care Lino Banfi a declarat că vrea să le ia vor fi lobby către UNESCO pentru ca orașul său natal, Canosa di Puglia, să intre în patrimoniul mondial deoarece are ruine ce țin de Egiptul antic. Canosa di Puglia este una dintre cele mai vechi așezări umane din Italia, fără vreo legătură cu Egiptul antic. Banfi a mai cerut statut de patrimoniu si pentru bunici ca el. (TheEconomist)

Fotografia dimineții – Gene inghețate în Winnipeg, Canada, unde pe 18 Ianuarie s-au inregistrat minus 40 grade Celsius, Shannon VanRaes/Bloomberg:

Cronica dimineții este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia de Covid-19 – Cronica dimineții
Ministrul Finanţelor: România a avut creştere economică în primul trimestru – Cronica dimineții