Cronica diminetii – Primăria Capitalei va aloca încă 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului
1. Primăria Capitalei va aloca încă 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară ce se va dezbate în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, deşi anul acesta au fost oferite mai multe sume de bani pentru construirea edificiului atât de către primării, cât şi de către Guvern. În total, Primăria Capitalei a acordat anul acesta 35 de milioane de lei din buget pentru Catedrală. (News.ro)
2. Banii de la Buget pentru Culte s-au triplat în ultimii 10 ani. În anul 2018, au fost alocate, potrivit informațiilor publice de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte bugete totale de 654 de milioane de lei, cu aproape 100 de milioane de lei mai mult ca în 2017 și aproape dublu față de anul 2008. Din cele 654 de milioane de lei, 104 milioane au fost pentru construcția lăcașurilor de cult, și 550 de milioane pentru salariile preoților și personalului clerical. Astfel că, pe întreaga perioadă 1990-2018 sumele totale alocate de la Bugetul de Stat pentru Culte se ridică la 5.718.349.000 lei, din care 4.062.847.008 lei pentru salarizare și restul de 1.655.501.992 pentru construcția și reparația bisericilor. (EduPedu)
3. După New York Times și Wall Street Journal vine cu informații din interiorul Facebook. Mark Zuckerberg a acuzat-o pe Sheryl Sandberg, COO și mâna lui dreaptă, că este vinovată, împreună cu echipa ei, de scandalul Cambridge Analytica, iar la o ședință cu 50 dintre cei mai importanți manageri ai companiei, i-a anunțat pe aceștia că Fb este în război și va conduce compania ca atare. (WSJ)
4. Nivelul dobânzilor este cel mai scăzut din ultimii 150 de ani în toate economiile dezvoltate. (Link)
5. Fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, a anunțat că va dona $1,8 miliarde Universității Johns Hopkins din Baltimore, al cărui absolvent este. Bloomberg a spus că acești bani trebuie să ajute universitatea să selecteze cei mai buni studenți, fără să se mai analizeze dacă aceștia își pot plăti studiile. (NYTimes)
6. Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a afirmat, după intervenţia forţelor de ordine la protestele din Franţa, că în luna august, deontologii şi analiştii propagandei acuzau intervenţia jandarmilor din Bucureşti, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene şi întreabă ce au de zis acum cei din opoziţie, „marii deontologi care acuzau jandarmii români”, dacă vor face sesizări la ONU sau vor merge să ceară o rezoluţie împotriva Franţei. (News.ro) O pozitie similara a avut si senatorul PSD Şerban Nicolae care afirmă ironic, într-o postare pe Facebook, că este sigur că Parlamentul European va reacţiona în regim de urgenţă şi va adopta o rezoluţie dură, concluzia sa fiind că Europa nu are doar mai multe viteze, ci şi multiple standarde, multă ipocrizie, multă aroganţă şi multă nesimţire. (News.ro)
7. Baroul Bucureşti şi câteva Barouri din ţară solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să rezolve problema onorariilor restante către avocaţii din oficiu. Numai către Baroul Bucureşti datoriile Ministerului se cifrează la aproximativ 300.000 de euro, bani pe care avocaţii îi aşteaptă din luna august. Se strâng, de asemenea, semnături pentru organizarea unor acţiuni de protest. În ultimă instanţă, avocaţii nu exclud varianta acţionării Ministerului Justiţiei în judecată. (Economica)
8. Conturile de social media ale influencerilor sunt sparte de hackeri prin intermediul unor oferte tentante de sponsorizare care conțin linkuri de tip phishing. În Statele Unite se estimează că piața influencerilor va ajunge la $2 miliarde anul acesta, urmând să drească până la $10 miliarde în 2020. (TheAtlantic)
9. Divergențele comerciale dintre Statele Unite și China au dus, pentru prima oară în istoria de 25 de ani a evenimentului, la lipsa unei declarații comune din partea liderilor celor 21 de țări participante la summitul Asia-Pacific Economic Cooperation. (CNN)
10. China a ajuns la 69 de ani de comunism în această toamnă și are șanse mari ca în următorii 5 ani să depășească Uniunea Sovietică, unde comunismul a rezistat 74 de ani.
Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.