Cronica dimineții – Ping pong declarativ între palate în privința mutării ambasadei României la Ierusalim

1. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că prin declaraţiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe. Iohannis o acuză pe Dăncilă că se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie (News.ro). Premierul Israelian Benyamin Netanyahu o felicită însă, într-o postare pe Twitter, pe Viorica Dăncilă pentru anunţul referitor la mutarea ambasadei române la Ierusalim, numind-o prietena sa. (News.ro)

2. Viorica Dăncilă a susținut aseară că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”. “Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toți pașii constituționali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm constituția. Președintele nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul că constituția trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală”, a declarat la Antena 3 Viorica Dăncilă. Ea a mai spus că speră ca președintele Iohannis „să pună în balanță și să ia decizia cea mai bună”. „Aș vrea să am o discuție cu domnul președinte. (…) Am văzut declarația domnului președinte care a fost foarte nemulțumit de declarația mea. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu, ca prim-ministru, mi-aș dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada și să fim apropiați de SUA și Israel nu înseamnă că ne îndepărtăm de UE. Decizia finală, conform Constituției, este la președinte”, a adăugat premierul. (Hotnews)

3. Investigația procurorului special Robert Mueller nu a găsit dovezi că președintele Donald Trump sau membrii echipei sale de campanie ar fi conspirat cu Rusia pentru a influența rezultatul alegerilor din 2016, se arată într-un raport trimis Congresului american. Rezultatul anchetei îi va da un plus de încredere președintelui Trump al cărui prim mandat a fost pus sub semnul întrebării de această posibilă colaborare cu Rusia. (USAToday)

4. România a înregistrat în 2018 un deficit de 1,153 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 35,1% față de 2017, când a consemnat 853,9 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile către țările UE au totalizat 4,5 miliarde de euro, iar cele către țările extracomunitare au fost de 1,98 miliarde de euro. În privința importurilor de produse agroalimentare din UE, România a cheltuit anul trecut 6,42 miliarde de euro, iar pentru produsele aduse din țările terțe circa 1,21 miliarde de euro. (Profit.ro)

5. Investiţiile în lucrări de construcţii noi au depăşit 36 miliarde lei, în 2018. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, pe elemente de structură şi pe tipuri de construcţii în 2018, comparativ cu anul precedent, a scăzut pe total cu 4,1%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la lucrările de construcţii noi cu 8,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 7,9%, respectiv cu 1,5%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale cu 23,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti cu 8,0%. În 2018, faţă de 2017, valoarea lucrărilor de construcţii în antrepriză a crescut cu 4,751 miliarde lei. (Economica)

6. SUA a înregistrat cel mai mare deficit la nivelul unei luni, depășind recordul din 2012. În Februarie, deficitul a urcat până la $234 miliarde, peste cel înregistrat acum șapte ani, când a fost de $231,7 miliarde, și peste cei $215,2 miliarde din Februarie anul trecut. (Bloomberg)

7. Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a afirmat ieri, pe Twitter, că preşedintele american Donald Trump va recunoaşte azi suveranitatea israeliană asupra părţii din Înălţimile Golan ocupate şi anexate de Israel. ”Preşedintele Trump va semna mâine în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu un ordin de recunoaştere a suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan”, a scris şeful diplomaţiei israeliene. (Hotnews)

8. Uber ar putea anunța mâine achiziția Careem, un serviciu concurent, cu sediul în Dubai, care activează în Orientul Mijlociu. Prețul plătit: $3,1 miliarde, în cash și acțiuni. (Bloomberg)

9. HMD Global, compania care produce sub licența telefoanele Nokia, este anchetată în Finlanda după ce un raport a arătat că smartphone-urile Nokia 7 Plus trimit date către un server din China. (Reuters)

10. Oamenii de ştiinţă au descoperit câteva mii de fosile pe malul unui râu din China, despre care estimează că ar avea o vechime de peste 500 milioane de ani. Descoperirea este surprinzătoare deoarece ţesutul moale al multor creaturi, inclusiv pielea, ochii şi organele interne, au fost extraordinar de bine conservate. „Majoritatea creaturilor sunt organisme moi, precum meduze şi viermi, care în mod normal nu au nici o şansă de a deveni fosilizate”, a declarat un geolog care a participat la studiu. (BBC)

Fotografia dimineții – Enia Joaquin Luis, 11 ani, s-a trezit lângă sora sa de șase ani, Luisa, după ce au dormit sub o folie din plastic, într-un adăpost, casa lor fiind afectată de ciclonul Idai, care a lovit coasta Mozambicului. Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria globală a lumii a crescut cu $7500 miliarde în primele șase luni – Cronica dimineții
Cronica diminetii – facebook catre media: nu ne pasa de voi