Cronica dimineții – Guvernul a împrumutat ieri 3 miliarde de euro, jumătate din necesarul pentru acest an

1. România a împrumutat ieri 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România. Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro. Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari. (Profit.ro)

2. Simona Halep, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 2, a învins-o aseara, cu 6-4, 7-5, pe jucătoarea chineză Qiang Wang, locul 18 WTA şi cap de serie numărul 18, calificându-se pentru a doua oară în semifinalele turneului de categorie Premier Mandatory de la Miami. Într-un meci incredibil, Halep a fost nervoasă, şi-a certat staful, a pierdut cinci ghemuri la rând, a salvat trei mingi de set, în al doilea set, reuşind totodată să câştige şase ghemuri la rând, de la 1-5. Ea mai are nevoie de o victorie la Miami pentru a reveni pe locul I WTA. (News.ro)

3. România a importat curent electric la un preț mediu cu 30% mai mare decât prețul obținut pentru exporturile sale în luna Decembrie, lună începând cu care a devenit importator net de electricitate. În ultima lună a anului trecut, România a importat 478 GWh la un preț mediu de 322,47 lei/MWh și a exportat 331 GWh la un preț mediu de 245,95 lei/MWh. (Profit.ro)

4. Şi a doua rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea şefului Parchetului european s-a încheiat ieri fără niciun rezultat, următoarea negociere fiind programată pentru data de 4 aprilie. Potrivit surselor, negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre). (G4Media)

5. Camera Comunelor a respins aseară, prin vot, toate cele opt ”alternative” la Brexit, a anunţat preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic John Bercow. Detalierea celor opt alternative o găsiți aici (link)

6. Mai este o lună până la începutul sezonului estival, dar reprezentanţii industriei hoteliere spun că nu găsesc suficienţi angajaţi. Este practic o criză majoră pe care o traverseaza turismul în ceea ce priveşte forţa de muncă, spun ei. Reprezentanţii Federației Industriei Hoteliere din România arată că în acest moment, pe site-urile de recrutare online, sunt disponibile peste 19.000 de posturi în acest domeniu. Nu se așteaptă însă ca în România să fie găsită prea curând forță de muncă dispusă să lucreze sezonier, iar singura soluție este „importul” de personal. (Digi24)

7. Estonia încearcă să implementeze Inteligența Artificilă în cât mai multe domenii guvernamentale, de la inspecția fermelor pe baza fotografiilor obținute prin satelit, până la roboți judecători puși să medieze micile dispute. Un material amplu pe subiect găsiți în WIRED.

8. Senatul american a respins proiectul Green New Deal propus de democrata Alexandria Ocasio-Cortez. Senatorii au votat respingerea cu 57-0, celor 53 de republicani alăturându-se 3 democrați și un independent. Restul de 43 de democrați au protestat deoarece votul a fost programat fără acordul lor, ei cerând un termen mai mare pentru popularizarea inițiativei. Green New Deal cere ca SUA să renunțe la combustibilii fosili pentru a reduce emisiile de gaze. (TheGuardian)

9. China va înjumătăți bonusurile acordate la achiziționarea de mașini electrice, iar de anul viitor le va elimina complet. (Link)

10. UPS a lansat primul serviciu comercial de livrare cu drone, în North Carolina, pentru livrarea de medicamente și accesorii medicale. UPS devine astfel prima companie care lansează un serviciu funcțional cu drone, depășind toate companiile care au efectuat teste până acum, inclusiv Amazon, FedEx și Uber. (BusinessInsider)

Fotografia dimineții – Nigel Farage glumește cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, la Strasbourg, în parlamentul european. Patrick Seeger/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Standard & Poors’s a păstrat la BBB- ratingul de țară al României
Raed Arafat: Regulile care sunt în vigoare nu vor fi înăsprite, dar nici relaxate – Cronica dimineții