Cronica dimineții – Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru coplata serviciilor medicale private
1. Ordonanța de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptată în ședința de Guvern de ieri. Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat. (Hotnews)
2. Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite ar fi recomandat guvernului american să renunțe la programul de supraveghere care colectează informații despre apelurile telefonice și mesajele text din SUA, deoarece logistica și problemele juridice ridicate depășesc avantajele obținute din strângerea de informații. Programul de supraveghere a fost lansat după atacurile din 11 septembrie 2001. (WSJ)
3. Băncile au refuzat la inceputul acestui an plăți cât pentru un an, după ce bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile. Creşterea accentuată a refuzurilor la plată în acest an vine în contextul în care 2018 nu a pus probleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor. Analiştii economici atrag atenţia că înrăutăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice. (Digi24)
4. Tesla a anunțat o pierdere de $702 milioane, una dintre cele mai mari la nivelul unui trimestru, pentru primele 3 luni ale anului. Rezervele de cash ale companiei au scăzut cu 40%, până la $2,2 miliarde și este de așteptat ca Elon Musk, CEO-ul companiei, să fie nevoit să iasă pe piață pentru a împrumuta bani. Pierderea este de aproape 3 ori mai mare decât estimau analiștii și vine după două trimestre cu profit. Compania se confruntă cu probleme logistice nereușind sa livreze într-un ritm normal, Modelul 3, fabricat în California, către Europa si China. (WSJ)
5. Marius Daniel Șișu, Seful Agenției Naționale a Medicamentului a picat admiterea la Farmacie și a promovat detoxifierea cu sucuri de castravete. În comunicatul care a anunțat numirea nu s-a oferit nicio informație despre pregătirea profesională a domnului Șișu, iar la două luni de la instalare nu și-a publicat CV-ul. Mai mult, el a încercat să șteargă puținele urme care existau despre biografia sa. În iulie 2018, numele lui apare pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. În ciuda acestui rezultat care a dovedit că nu e pregătit nici măcar pentru postura de student în domeniul farmaceutic, la mai puțin de un an distanță Șișu a ajuns să conducă Agenția Națională a Medicamentului. (Recorder)
6. Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spun că, pentru minivacanţa de 1 Mai, pe litoral sunt pregătite peste 40.000 de locuri de cazare, dar că este greu de spus câţi turişti vor veni efectiv în această perioadă, deoarece românii preferă să petreacă Paştele acasă, iar apoi ar putea veni la malul mării dacă vremea va fi frumoasă. Preţurile pentru această perioadă ajung de la 40 de lei pe noapte, la un hotel de două stele în sudul litoralului, şi până la 1.500 de lei pe noapte, la o unitate hotelieră de cinci stele în zona cluburilor din Mamaia. (News.ro)
7. Facebook și-a constituit provizioane de $3 miliarde pentru o eventuală amendă pe care o va primi din partea Federal Trade Commision (FTC) a guvernului american. Facebook și FTC negociază nivelul amenzii, care cel mai probabil va fi între $3 și $5 miliarde, pentru încălcarea intimității utilizatorilor de către rețeaua socială în scandalul Cambridge Analytica. (WSJ)
8. Industria petrolieră pare a fi în plin avânt al dezvoltării. La o săptămână după ce Chevron a oferit $33 miliarde pentru achiziția Anadarko Petroleum, rivalii de la Occidental Petroleum au plusat, oferind cu $5 miliarde mai mult. Miza o reprezintă depozitele de petrol și gaze de șist deținute de companie în Bazinul Permian din Texas. (Reuters)
9. NASA a dezvăluit primul semnal seismic de pe planeta Marte – o înregistrare istorică. Un cutremur pe Marte a fost înregistrat la 6 aprilie de sonda Misiunii Insight, care a aterizat în noiembrie pe Planeta Roşie. La bordul sondei se află seismograful francez Seismic Experiment for Interior Structure, conceput de Centrul Naţional francez de Studii Spaţiale (CNES, agenţia spaţială franceză), cu scopul de a ”asculta bătăile inimii lui Marte”. (News.ro)
10. Organizația Mondială a Sănătății a publicat noi recomandări pentru expunerea la telefoane mobile, tablete și televizor a bebelușilor și a copiilor până în patru ani. OMS recomandă ca bebelușii până într-un an să nu fie explusi deloc la vreun ecran, în timp ce copiii între 2 și 4 ani să aibă acces limitat, de maxim 60 minute pe zi. (USAToday)
Fotografia dimineții – Coperta suplimentului Fortune cu cei mai puternici lideri ai lumii: