Cronica diminetii – creste creditul acordat populatiei
1. Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a menţinut luni decizia Curţii de Apel prin care alegerile anticipate pentru Primăria Chişinău au fost invalidate, astfel că Andrei Năstase, castigatorul alegerilor, nu poate deveni primar. Decizia este definitiva. (News.ro)
2. Creditul acordat populației a accelerat în luna mai, atingând cel mai rapid ritm de creștere anual de după criză, de circa 10%. Împrumuturile pentru locuințe sunt cele mai căutate în continuare, în pofida creșterii ratelor lunare ca urmare a dobânzilor mai ridicate, însă și creditele de consum cresc susținut. (Profit.ro)
3. La câteva zile de la finalizarea achiziției TimeWarner, AT&T cumpăra AppNexus, unul dintre cele mai mari adexchange-uri din lume, pentru o sumă de până în $2 miliarde. WPP a investit, acum 4 ani, $25 milioane în AppNexus pentru a ajuta creșterea diviziei de programatic, Xaxis. Achiziția arată că AT&T ar putea avea o strategie pentru a concura cu Google și Facebook pe piața de publicitate online. (AdAge)
4. Agenția de știri a statului chinez, Xinhua, folosește intensiv AI-ul pentru a genera, repede și în volume mari, știri și materiale video care să schimbe percepția globală despre China. După ultimul update, un material video este generat în 10 secunde. (CRJ.org)
5. Instagram ar putea valora $100 miliarde dacă ar fi o companie separată. Facebook a plătit, în 2012, $1 miliard pentru achiziția sa. În următorii 5 ani, Instagram și-ar putea dubla numărul de useri, ajungând la 2 miliarde. (Bloomberg)
6. Apple a lansat prima versiune beta de iOS12 pentru utilizatori. (TNW)
7. Senatoarea Siminica Mirea şi-a anunţat luni, în plenul Senatului, demisia din PNL, anunţând că se alătură grupului PSD.
8. a16z, fondul manageriat de Marc Andreessen și Ben Horowitz, investește agresiv în moneda virtuală anunțând un fond dedicat de $300 milioane. Fondul va fi condus de Katie Haun, prima femeie partener, fost procuror în cadrul Departamentului de Justiție din SUA. (CNBC)
9. 8 clădiri AT&T aflate în Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, New York City, San Francisco, Seattle și Washington sunt considerate adevărate hub-uri de conectare pentru National Security Agency și implicit pentru programul de supraveghere inițiat de agenția americană. NSA are acces direct în backbone-ul AT&T și poate monitoriza tot traficul (date, emailuri, sms-uri, telefoane, chat) care trece prin rețea, generat atât de clienții AT&T cat și de clienții partenerilor cu care se interconectează AT&T.(TheIntercept)
10. O americanca albă a reclamat o fetiță de 8 ani, de culoare, deoarece vindea apa pe stradă fără să aibă autorizație. (NYTimes)