Cronica dimineții – Consiliul UE își reafirmă susținerea pentru procurorul francez după a treia rundă de negocieri eșuate

1. Consiliul UE îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi rundă a treia de negocieri a eşuat ieri. Consiliul spune că o nouă rundă de negocieri poate avea loc săptămâna viitoare şi, dacă nu se ajunge la un rezultat, negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European. Laura Codruța Kovesi este alegerea Parlamentului European pentru această poziție. (News.ro)

2. România va deschide anul acesta pe piața externă 10 birouri de promovare turistică, din care două vor fi în mod clar în China, a anunțat ministrul Turismului, Bogdan Trif. Potrivit acestuia, clipul de promovare a României, după două săptămâni de la postarea sa pe pagina de Facebook, „fără nicio promovare”, a avut un reach de 6,9 milioane de persoane, 2,7 milioane de vizionări și 40.000 de aprecieri pozitive.  (Profit.ro)

3. “Capitolul despre sănătate” din pliantele de campanie distribuite de PSD prin Poșta Română este ilustrat cu fotografiile unui laborator de endoscopie din Germania și interiorul unui spital din Africa de Sud. „PSD se laudă în fițuica de campanie cu un laborator de endoscopie din Germania și interiorul unui spital din Africa de Sud”, a afirmat Adrian Wiener, senator USR, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Senat. (Hotnews)

4. ByteDance, compania care deține TikTok și Toutiao, în China, și-a dublat numărul angajaților în ultimul an, ajungând la 40,000, mai mult decât avea Facebook la 31 Decembrie 2018, 35.600 . Ultima rundă de investiții a evaluat firma la $75 miliarde. (TheInformation)

5. Fostul prim-ministru croat Ivo Sanader a fost arestat ieri şi încarcerat după ce Curtea Supremă i-a mărit pedeapsa la închisoare, de la 4 ani şi jumătate la 6 ani, într-un dosar de corupție. În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, şeful guvernului din 2003 până în 2009, a condus Croația spre aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupţiei în ţară. El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ de două ori mai mare decât valoarea sa de piaţă. (Digi24)

6. Google și-a anulat consiliul etic pentru inteligența artificială la câteva zile după ce l-a anunțat. Dizolvarea vine după ce aproape 2400 de angajați au semnat o petiție pentru înlăturarea din consiliu a unui membru, președintele conservator al unui think tank, cu opinii anti LGBT. (CNN)

7. Ministrul de Externe al Serbiei a recomandat ca sârbii să evite călătoriile în Marea Britanie din cauza pericolului generat de “haosul politic”. Remarca vine ca răspuns la recomandarea ambasadei Marii Britanii de la Pristina, Kosovo, de a evita călătoriile în nordul provinciei, unde populația majoritară este formată din sârbi. (Independent)

8. Jeff Bezos, fondatorul și CEO-ul Amazon, își va păstra controlul asupra companiei și după divorț. Soția sa, MacKenzie, a anunțat că va păstra 25% din acțiunile Amazon pe care le deține cuplul, Jeff urmând să păstreze drepturile de vot. MacKenzie va deține aproximativ 4% din acțiunile Amazon, evaluate, după cota pe bursă, la $35+ miliarde. Cuplul și-a anunțat în Ianuarie divorțul. (CNN)

9. Cuba a redus tirajul și numărul de pagini pentru mai multe publicații, inclusiv pentru ziarul Partidului Comunist, din cauza lipsei hârtiei. (Reuters)

10. Paleontologii au găsit resturile fosilizate ale unei balene cu patru picioare care a trăit acum 42,6 milioane de ani. Din analiza corpului și a picioarelor experții au concluzionat că balena era capabilă să înoate zile sau chiar săptămâni la rând. Descoperirea a fost făcută în dreptul coastei din Peru, cercetătorii numind balena “Peregocetus pacificus”, ceea ce înseamnă “balena călătoare care a ajuns în Pacific”. Primele balene complet acvatice au apărut acum 35-41 milioane de ani. (TheGuardian)

Promo: Teambuilding afterwork – Peste 250.000 de alergători sunt așteptați să ia parte la la cea mai mare cursă de alergare pentru companii din Europa. În România evenimentul va ajunge în Iași – 10 mai, București – 6 iunie, Cluj-Napoca – 20 septembrie. Înscrieri aici.

Fotografia dimineții – Rafturi goale la un magazin din Cuba, Reuters/Stringer:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – eurodeputata Renate Weber contestă parteneriatul strategic cu SUA
Merkel: E greșit să consideri China o amenințare doar pentru că are succes economic – Cronica dimineții