Cronica diminetii – Comisia Europeană vrea sterse, in maxim o ora, de pe retelele sociale, materialele de propaganda terorista

1. Simona Halep a pierdut finala de la Cincinnati în fața olandezei Kiki Bertens, deși a avut o minge de meci. Simona a pierdut cu 6-2, 6-7 (6), 2-6, la capătul unui meci echilibrat care a durat mai bine de două ore.

2. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau violente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor. „Faţă de jandarmi are loc o verificare internă, existând cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate. Verificările continuă”, a relatat Carmen Dan. (News.ro)

3. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat aseară la România TV că există multă manipulare în legătură cu protestul din 10 august şi sunt foarte mulţi „părerologi” care aruncă idei false în legătură cu efectele gazelor folosite de jandarmi, care au generat o adevărată isterie. “În spaţiul public sunt foarte mulţi părerologi care ies şi vorbesc şi aruncă foarte multe idei false fără să aibă nicio pregătire în acest sens. Şi am văzut aici şi aspectul că aceste gaze cauzează cancer mamar, că femeile care au fost expuse urmează să piardă sarcina în următoarele trei săptămâni, că în şase luni vor dezvolta cancer, că în şapte luni nu ştiu ce vor dezvolta. Asta a creat într-adevăr o isterie”, a spus Raed Arafat la România TV. (Hotnews)

4. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a insinuat, pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis ar fi avut o înțelegere cu directorul general al OMV, Rainer Seele, pe Legea offshore, spunând că în luna ianuarie cei doi au discutat „în privat”, iar în august Iohannis a respins actul normativ. Vâlcov a adăugat că, în aceeași lună, postul austriac de televiziune ORF acuză represiuni din partea Jandarmeriei la protestele din 10 august, iar CEO-ul OMV și președintele Putin sunt foarte buni prieteni. (Hotnews)

5. Conform estimărilor Standard & Poor’s, Produsul Intern Brut al Turciei ar putea scădea anul viitor sub $600 miliarde, cel mai scăzut nivel din 2006. Anul trecut Turcia a avut un PIB de $850+ miliarde.

6. Comisia Europeană lucrează la un proiect prin care să forțeze rețele sociale, Facebook, Twitter, YouTube, să șteargă de pe platforme materialele de propagandă teroristă sau vor suporta amenzi. Julian King, comisarul european pe securitate, a declarat că nu vede progres în reglementarea voluntară și Comisia trebuie să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor. Draftul va fi publicat luna viitoare și ar putea seta ca maxim o oră timpul alocat pentru ștergerea acestui gen de conținut. (FT)

7. Trecând oceanul, președintele Trump s-a plâns că rețele sociale îi discriminează pe Conservatori/Republicani, declarând ca administrația sa nu va permite acest lucru. “Social Media discriminează complet vocile Republicane/Conservatoare. Administrația Trump o spune tare și răspicat, nu vom permite acest lucru. Social Media blochează opiniile celor de dreapta, în timp ce nu fac nimic împotriva celorlalți.” Conservatorii s-au plâns de-a lungul anilor de felul în care sunt tratați pe rețelele sociale, considerate adevarate bastioane ale vederilor liberale din Silicon Valley. (Politico)

8. Grupările rusești care au încercat să influențeze alegerile din SUA au plătit 10.6 ruble pentru o reclamă pe facebook, adică $0.16, care a fost afișată de 283 ori. Mesajul a fost însă atât de puternic încât a generat 16.000 de reacții și 95.000 de share-uri. (NYTimes)

9. Prima fermă plutitoare de vaci va fi lansată, până la finele acestui an, în portul olandez Rotterdam. Construită pe trei niveluri, ferma va găzdui 40 de vaci ce vor genera aproximativ 800 de litri de lapte zilnic, laptele fiind colectat automat. Vacile vor fi hrănite în proporție de 80% cu resturi de la industria alimentară din oraș, dar și cu linte de apă, ce va fi cultivată în fermă. (BBC)

10. Confruntată cu un număr mare de turiști, în creștere după ce scene din serialul “Game of Thrones” au fost filmate în oraș, primăria din Dubrovnik va lua măsuri de restricție pentru navele de croazieră care ajung în portul local. Începând cu vara viitoare timpul de staționare în port al acestor nave va fi limitat, după ce în acest an oficialii au limitat numărul de nave ce pot face escală în port. Anul trecut Dubrovnik a fost vizitat de aproape 2 milioane de turiști. (NYTimes)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni – Cronica dimineții
Deficitul bugetar al SUA a depășit $1000 miliarde – Cronica dimineții