Cronica dimineții – Centrul Capitalei este blocat astăzi de un protest
1. Un protest organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), la care ar urma să participe 5.000 de maşini din toată ţara, este anunţat pentru astăzi, în centrul Capitalei fiind instituite restricţii de trafic. (News.ro)
2. Lucrările la centura ocolitoare a Bacăului se opresc de astăzi până în 26 martie, angajaţii antreprenorului Spedition UMB aflându-se în săptămâna liberă. „Antreprenorul Spedition UMB a informat CNAIR că începând de joi, 21.03.2019, lucrările pe şantierul Variantei Ocolitoare a Municipiului Bacău se vor opri până marţi, 26.03.2019, motivul fiind faptul că muncitorii antreprenorului sunt în săptămâna liberă.” (News.ro)
3. La șase zile de la atacul asupra celor două moschei, prim ministrul Jacinda Ardern a anunțat în această dimineață că Nouă Zeelandă va interzice vânzarea tuturor armelor semiautomate. Prevederea va intra în vigoare la 11 Aprilie, iar pentru cumpărarea acestui tip de arme va fi necesar un permis acordat de poliție. (BBC)
4. Ministerul Finanțelor a prezentat reprezentanților băncilor ultima variantă pentru modificarea taxei pe activele bancare, introdusă prin OUG 114/2018. Sunt excluse de la taxare o serie de active, cotele de impozit sunt scăzute și băncile pot beneficia de o reducere suplimentară a taxei. Suplimentar, Guvernul menționează că băncile pe pierdere nu vor fi taxate, în timp ce cele pe plus nu vor plăti mai mult decât profitul anual. (Profit.ro)
5. Piaţa imobiliară din România are un paradox interesant: cu cât un apartament vechi este mai spaţios, cu atât el este mai ieftin, susţin specialiştii Imobiliare.ro, care au calculat că preţul unui metru pătrat într-un apartament mai spaţios poate fi şi cu 30% mai mic decât cel dintr-o garsonieră. Această situaţie este valabilă doar pentru apartamentele vechi, nu şi pentru cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale. (Adevarul)
6. Banca centrală a SUA a decis să lase neschimbat costul creditului, anunțand că nu intenționează să adopte noi majorări de dobândă în acest an având în vedere încetinirea ritmului de creștere și inflația redusă din SUA. (Profit.ro)
7. Presedintele popularilor europeni, Joseph Daul, a anunțat aseară suspendarea cu efect imediat a partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, din Partidul Popular European. Decizia a fost luată cu 190 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. Uniunea Europeană a acuzat guvernul Ungariei că deformează adevărul privind imigraţia în blocul european. Guvernul naţional-conservator al lui Orban, a lansat anterior o campanie anti-UE sub sloganul „Şi voi aveţi dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul”. (Digi24)
8. Levi Strauss a vândut acțiunea la $17, peste targetul de $14-$16, setat pentru IPO, ceea ce înseamnă o evaluare de aproape $6,6 miliarde. Compania se va reîntoarce pe bursă după o absență de 34 de ani. (Reuters)
9. YouTube a închis canalul „Fantastic Adventures”, care avea peste 800.000 de abonați, după ce creatoarea Machelle Hackney, cea care-l gestiona, a fost arestată. Hackney este acuzată de abuzuri asupra celor șapte copii adoptați, “vedetele” canalului, precum și de faptul că-i înfometa pe micuți dacă nu performau cum dorea ea în filmările video. (BusinessInsider)
10. Finlanda este, pentru al doilea an consecutiv, ţara cea mai fericită din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), publicat ieri, în timp ce Sudanul de Sud, pradă războiului, ocupă ultimul loc. Finlanda este urmată în clasament de Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Elveţia, Suedia, Noua Zeelandă şi Canada. România se situează pe poziţia 48, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupă locul 52. (News.ro)
Fotografia dimineții – Whitley Bay, Anglia. Owen Humphreys/PA:
Promo: Vola.ro, cea mai mare agenție online de turism din România, anunță trendurile în călătoriile românilor din anul 2019. Cateva concluzii dezvoltate in material: 2019 va fi primul an in care rezervarile de bilete de avion de pe mobil vor fi majoritare; pretul mediu al biletelor de avion este pe o tendinta ascendenta (158 euro in 2018 fata de 152 euro in 2017); aproape 90% dintre platile pentru biletele de avion se fac cu cardul; creste nevoia de contact direct cu agentia de turism. 320.000 de apeluri telefonice si 7000 de conversatii online pe Facebook inregistrate de Vola.ro in 2018. Mai multe detalii aici