Cronica dimineții – Blocaj în Marea Britanie după ce parlamentul a respins acordul pentru Brexit

1. Parlamentul britanic a respins, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE). Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi. Este cea mai categorică înfrangere a unui prim ministru în parlament, ultima similară întamplăndu-se în 1924, cănd diferența a fost de 166 voturi. În Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului May. (News.ro). Reacții de după respingerea acordului găsiți aici.

2. Cele patru scenarii care sunt vehiculate după respingerea acordului sunt: 1. Alegeri anticipate – șanse mici; 2. Ieșirea din UE fără un acord – efecte economice majore atât pentru Marea Britanie cât și pentru UE; 3. Un nou referendum; 4. Renegocierea acordului cu UE.

3. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat ieri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi a transmis că, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, românii resimt un tratament inegal faţă de România. Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene şi că, în cazul în care nu încearcă să urmeze recomandările Comisiei de la Veneţia, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri cu „astfel de parteneri”. La finalul dezbaterii, premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat pe parlamentarii europeni că sunt dezinformaţi, a spus că nu are pe masă niciun proiect pentru amnistie şi că Guvernul nu are nicio legătură cu modificările legislative privind justiţia. Ea a susţinut că Guvernul vrea să protejeze cetăţenii ale căror drepturi au fost încălcate de justiţie. (News.ro)

4. Datoria globală a ajuns la $244.000 miliarde, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât produce toată planeta anual. Datoriile guvernelor reprezintă $65.200 miliarde. (Bloomberg)

5. Tim Cook, CEO-ul Apple, le-a spus angajaților că de programul prin care se puteau înlocui bateriile, cu un cost de $29, au beneficiat 11 milioane de iPhone-uri. La un cost mediu de $1000, cât ar fi costat un iPhone nou, înseamnă $11 miliarde vânzări in minus. Compania estimase maxim 2 milioane de cereri pentru acest program. (Link)

6. Fosta mâna dreaptă a lui Joaquin „El Chapo” Guzman a declarat, în cadrul procesului care se desfașoara în Statele Unite, că El Chapo i-a plătit $100 milioane mită fostului președinte mexican Enrique Pena Nieto. El a mai declarat că a anunțat și autoritățile americane de această mită. (Reuters)

7. Consiliul Național al Audivizualului a decis sancționarea Realitatea TV cu oprirea emisiei timp de zece minute, joi, 17 ianuarie, între orele 19.00 și 19.10. Sancțiunea are legatură cu modul în care postul a acoperit evenimentele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De asemenea, CNA a decis că în cazul Antena 3 nu se impune nicio sancțiune, în timp ce pentru România TV a fost dispusă o amendă 15.000 de lei amendă. (Hotnews)

8. Nike a lansat pantofii sport inteligenți, cu procesor, memorie, care se încarcă o dată la două săptămâni și ale căror setări pot fi controlate dintr-o aplicație. Vor costa $350 perechea. (Quarz)

9. Potrivit dr. Lucian Pricop, istoric și critic literar, președinte al Societății Editorilor din România, dacă ar fi trăit astăzi, Mihai Eminescu ar fi câștigat, din drepturile de autor ale cărtilor sale de poezie, în jur de 2.500 de lei pe lună, impozabili, adică mai puțin decât un profesor de gimnaziu de română. (Profit.ro)

10. Știrea pozitivă din 2018: Pentru prima oară de când au apărut primele civilizații bazate pe agricultură, acum 10.000 de ani, majoritatea populației planetei nu mai este săracă sau vulnerabilă la sărăcie. (Link)

Fotografia dimineții:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale – Cronica dimineții
Septembrie 2019 a fost cea mai călduroasă lună septembrie, la nivel global – Cronica dimineții