Cronica dimineții – Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

1. Bursa americană a avut cel mai bun început de an din ultimele trei decenii, toți cei trei indici înregistrând creșteri mari. Astfel, The Dow industrials și S&P 500 au crescut cu 11% în 2019, cel mai bun început de an din 1987, respectiv 1991, iar creșterea Nasdaq a fost de 14%, cea mai bună performanță din 2012 până în prezent. (WSJ)

2. România a fost anul trecut pe locul opt la producția de mașini în UE, depășind Polonia și Ungaria. Raportul ACEA pentru industria auto europeană arată că Japonia și Turcia sunt piețele de unde vin cele mai multe autoturisme importate de UE, în timp ce SUA și China sunt principalele destinații de export. Anul trecut, în UE, s-au produs 16,1 milioane de mașini, iar România este pe locul opt, cu 471.000 unități (creștere de 30% față de 2017 datorată primului an de producție a lui EcoSport la Craiova, dar și cererii mari pentru Duster). Germania este cel mai mare producător, cu 4,9 milioane mașini, iar Spania este pe locul doi, cu 2,1 milioane. Cehia este pe cinci, cu un record de peste 1,4 milioane mașini, iar Ungaria și Polonia au „căzut” pe locurile nouă, respectiv zece. (Hotnews)

3. Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România, după nivelul activelor, detronând BCR, arată datele pe 2018 publicate de cele două instituţii financiare. Activele Bancii Transilvania au crescut cu 25%, până la 74,118 miliarde lei, în 2018, faţă de anul anterior, după finalizarea fuziunii cu Bancpost. Comparativ, rezultatele publicate de BCR arată că activele băncii au ajuns anul trecut la 71,53 miliarde lei, faţă de 70,931 miliarde lei în 2017. În ceea ce priveşte profitul, Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un plus net de 1,219 miliarde de lei, în timp ce BCR a avut un profit net de 1,2 miliarde de lei. Cel mare profit, pe 2018, a fost înregistrat la BRD, 1,545 miliarde de lei. (Adevarul)

4. Procurorul general israelian Avichai Mandelblit l-a informat ieri, în plină campanie electorală, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să-l inculpe de presupuse fapte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în dosarele care-l vizează, a anunţat Ministerul israelian al Justiţiei. Israelul se află în campanie electorală pentru alegerile anticipate din 9 Aprilie. (News.ro)

5. Patru persoane au fost arestate în North Carolina, sub acuzația de fraudare a alegerilor. Comisia electorală a statului american a refuzat să certifice câștigarea alegerilor de anul trecut, de către Republicanul Mark Harris, care a candidat pentru Congres, din motive de suspiciune că s-au comis fraude electorale. Una dintre persoanele arestate a lucrat pentru Harris. (USAToday)

6. Conform Bloomberg, Uber este în discuții avansate pentru achiziția rivalului Careem, care operează cu un milion de șoferi în 100 de orașe din Orientul Mijlociu. Tranzacția s-ar face la o evaluare de $3 miliarde, de trei ori mai mult decât ultima evaluare, cea din 2016, la care Careem a strâns investiții. (Bloomberg)

7. Amazon a lansat “Project Zero” care le va permite brandurilor să șteargă produsele contrafăcute de pe platformă. Până acum procesul era greoi, brandurile trebuind să contacteze Amazon și să ceară scoaterea de la vânzare a “fake-urilor”. Proiectul include și un serviciu de autentificare a produselor, realizat de Amazon prin scanarea lor. Gigantul ecommerce a fost acuzat, de-a lungul timpului, că ignoră prezența produselor contrafăcute în marketplace. (Engadget)

8. Tesla a anunțat că a început să accepte comenzi pentru versiunea de $35.000 a Modelului 3, cu un timp de livrare, estimat, între două și patru săptămâni. (CNN)

9. Conform companiei de cercetare Strategy Analytics, Apple a vândut anul trecut 22,5 milioane de Apple Watch, ceea ce înseamnă 50% din piața de ceasuri inteligente. Apple pierde cota de piață, în favoarea Samsung dar mai ales Fitbit, cei care au cumpărat startup-ul românesc Vector Watch. Fitbit ocupă poziția a două în această piață, cu o creștere spectaculoasă, de la 1,7% cota de piață în 2017, la 12,2% anul trecut, depășind Samsung. (AppleInsider)

10. O jurnalistă de la WSJ a făcut un experiment, a oprit, cu câteva luni în urmă, localizarea pe telefon, a blocat anunțurile de pe Facebook și Instagram legate de comportamentul din afara aplicațiilor, a setat în iPhone să „limiteze trackingul pentru targetarea cu publicitate”, iar apoi a downloadat o aplicație pentru femei însărcinate. Și a așteptat să vadă în cât timp va fi targetată, pe Facebook și Instagram, cu prima reclamă pentru gravide. Răspuns? 11 ore, pe Instagram. (WSJ)

Bonus: Telekom Romania a anunțat ca Telekom si NextGen vor continua sa difuzeze canalele Pro TV, incepand cu 1 martie.

Fotografia dimineții – Studenți din Coreea de Nord citesc într-un ziar despre întâlnirea liderului Kim Jong-un cu președintele Trump, Kim Won Jin/AFP/Getty Images:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
În prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului – Cronica dimineții
Aproape o treime dintre românii care au vârstă de muncă nu lucrează – Cronica dimineții