Cronica dimineții – Americanii le cer aliaților să renunțe la echipamentele Huawei
1. Guvernul american a trimis aliaților, în special celor unde există amplasate baze americane, un avertisment în legătură cu folosirea echipamentelor pentru comunicații furnizate de Huawei. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj. Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru rețelele de comunicații. În România, Huawei lucrează cu toți operatorii mari de telecom și a semnat, în 2013, un memorandum cu Guvernul pentru a participa la dezvoltarea Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României. (WSJ)
2. Curtea de Apel București a decis, în recurs, anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală. Decizia instanței este definitivă. (Profit.ro)
3. Cetățenii Uniunii Europene și cei britanici vor continua să circule fără vize, după Brexit, cel puțin în cazul vizitelor de scurtă durată, dacă declarația politică privind viitoarele relații dintre UE și Londra, făcută publică ieri, va fi adoptată de ambele părți. (Profit.ro)
4. Angajații din sectorul privat din România rămân în continuare penultimii la salarii între statele UE din Europa Centrală și de Est, în pofida creșterilor din ultimele luni, care s-au concentrat, însă, mai mult în sectorul de stat și mai puțin în privat. Ritmul de majorare a salariilor este în sectorul public de aproape două ori mai rapid decât în cel privat, ca urmare a politicilor salariale ale Guvernului. (Profit.ro)
5. Hillary Clinton a declarat, într-un interviu, că Europa ar trebui să dea un semnal mai puternic că nu va mai oferi suport și refugiu migranților pentru a limita creșterea în popularitate a extremiștilor de dreapta și a populiștilor. (TheGuardian)
6. Carlos Ghosn ar fi folosit $18 milioane, din banii Nissan, pentru a cumpăra și renova proprietăți imobiliare în Rio de Janeiro și Beirut, și ar fi semnat mai multe contracte de consultanță cu sora sa mai mare. (WSJ)
7. Google va introduce verificarea identității cumpărătorului pentru cei care doresc să cumpere publicitate electorală în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor. Este practic o implementare și în Europa a politicii setate deja în Statele Unite. (Link)
8. Firma de PR angajată de Facebook pentru a-l defăima pe George Soros lucrează și pentru Qualcomm, care se afla într-un conflict comercial cu Apple. Cei de la PR au venit cu ideea de a-l anunța pe CEO-ul Apple, Tim Cook, ca un potențial candidat împotriva lui Donald Trump, la prezidențialele din 2020, pentru a-i genera acestuia probleme în relația cu actualul președintele american. (NYTimes)
9. 95% dintre plățile făcute de suedezii cu vârsta între 18 și 24 de ani sunt făcute cu cardul de debit sau prin intermediul unei aplicații de smartphone. Procentul suedezilor care au folosit cash anul acesta a scăzut la 10%, de la 40% cât era acum 8 ani. Articolul analizează impactul renunțării la cash pentru populația în vârstă, care nu este familiarizată cu tehnologia. (NYTimes)
10. Sistemul de recunoaștere facială implementat în China a trimis o sesizare care arată că o celebră femeie de afaceri a traversat neregulamentar strada. În realitate, chipul femeii se află imprimat pe un autobuz. (Link)
Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com