Cronica dimineții – Amazon a devenit cea mai valoroasă companie a lumii
1. Conform Copernicus Climate Change Service, program finantat de UE Earth, anul 2018 a fost al patrulea cel mai cald an al Planetei din ultimii 138 de ani, de când au început măsurătorile oficiale. Temperatura a fost cu 0,4 grade Celsius mai mare decât media anilor 1981-2010. Ultimii 4 ani au fost cei mai calzi ani ai Pământului, 2016 fiind anul record. (Link)
2. Liderul nord coreean, Kim Jong-un, a ajuns la Beijing, într-o vizită surpriză, la invitația președintelui chinez Xi Jinping. Este a patra vizită pe care Jong-un o face în China, în ultimul an, și vine într-o perioadă în care media a relatat despre negocierile pentru o a doua întâlnire cu președintele Trump, după cea de anul trecut. (BBC)
3. Amazon a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după capitalizarea pe bursă, depășind Microsoft. Compania condusă de Jeff Bezos este evaluată la $797 miliarde, în timp ce gigantul software din Seattle are o evaluare de $784 miliarde. Ambele sunt departe de vârful înregistrat de Apple în Octombrie, $1100+ miliarde. (AP)
4. Compania americană DXC Technology, cel mai mare furnizor independent de soluții IT end-to-end, a ajuns la un acord de cumpărare a dezvoltatorului de soft Luxoft, desprins în 2013 din grupul rus IBS, pentru $2 miliarde. Luxoft are aproximativ 1700 de angajați în biroul din România. (Profit)
5. Atacul sonic acuzat de diplomații americani din Cuba, în Noiembrie 2016, ar putea fi de fapt sunete produse de o specie de greiere aflată în perioada de împerechere conform a doi cercetători de la Universitatea California și de la Universitatea Lincoln din Anglia. (NYTimes)
6. Cine a cumpărat acțiuni la Banca Transilvania sau OMV Petrom când bursa a scăzut, după anunțul ministrului de Finanțe privind noile taxe impuse, are un câștig de două cifre. Acțiunile celor două companii nu au recuperat încă toată scăderea din acele zile dar au crescut cu minim 10% de la acel moment. (Economica)
7. SoftBank a renunțat la planul de a investi $16 miliarde în rețeaua de hub-uri WeWork în urma turbulentelor de pe piețe și a opoziției din partea investitorilor săi. Japonezii vor investi totuși $2 miliarde, la o evaluare de $36 miliarde, iar jumătate din sumă va fi cashout, pentru a cumpăra acțiuni de la actualii acționari WeWork. (WSJ)
8. Coinbase, exchange-ul de cryptomonede, a anunțat că a oprit orice fel de tranzacție cu Ethereum Classic, inclusiv retragerile și depunerile, după un atac asupra acesteia. (Link)
9. Un scriitor popular francez, prezentator de televiziune, a declanșat un val de proteste după ce a declarat, într-un interviu pentru Marie Claire, că femeile peste 50 de ani nu există pentru el, fiind prea în vârstă. Yann Moix a declarat că preferă corpul femeilor de 25 de ani, în special al celor din Asia, japoneze, coreene sau chineze. În replică, Colombe Schneck, o jurnalistă și scriitoare care are 52 de ani, a publicat pe Instagram o fotografie cu fundul său nud: “Uite, așa arată un fund de femeie la 52 de ani, imbecilule, nu știi ce pierzi, tu și creierul tău mic și burtos”. Moix are 50 de ani. (TheGuardian)
10. Știrea pozitivă din 2018: 97 de țări din 167, adică 58%, sunt Democrații, un record pentru perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. (Link)
Fotografia dimineții – brazilieni jucându-se cu mingea pe plaja Ipanema, la aproape 40 de grade Celsius, António Lacerda/EPA:
Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.