46 de cărți must-read, recomandate de Oliver Sacks – Cronica de Carte

1. Ludmila Ulițkaia, una dintre cele mai valoroase scriitoare din Rusia, se va afla din nou în România, în perioada 21-23 mai 2019, iar cititorii săi o pot vedea în cadrul unor evenimente din București:

a. Marți, 21 mai, la ora 18.30, Ludmila Ulițkaia va fi în dialog cu Marina Constantinescu, la Institutul Cervantes (Eveniment);

b. Miercuri, 22 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea lor o discuție despre romanul ”Scara lui Iakov”, la care mai participă Cristian Pătrășconiu, Marius Constantinescu și Denisa Comănescu (Eveniment)

c. Joi, 23 mai, ora 11.00, va avea loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universității din București, la „Sala Stoicescu“ a Facultății de Drept.

2. Între 21-24 mai, are loc evenimentul Zilele Literaturii Române la Chișinău, cu multe conferințe, discuții, dezbateri și lecturi publice. Printre invitați, Valeriu Gherghel, Marius Chivu, Dan Alexe, Vasile Ernu, Ruxandra Cesereanu (Erizanu.Cartier.Md)

3. Care sunt ”cele mai frumoase cărți din România”? Le puteți descoperi din expoziția de la Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței nr. 64-66, unde o selecție din shortlist-ul din 2018 va fi expusă într-un nou context, în perioada 19-26 mai. Este vorba, bineînțeles, despre cele mai frumoase din punctul de vedere al designului de carte. (Eveniment)

4. Printre cele mai interesante 14 cărți apărute pe piața editorială românească în mai 2019, conform listei PostModern.ro, se numără titluri precum ”Un lup atârna în cais, cu capul în jos”, de Mo Yan, ”Melmoth”, de Sarah Perry, ”Macbeth”, de Jo Nesbø sau ”Swing Time”, de Zadie Smith. (PostModern)

5. Renumitul neurolog și scriitor Oliver Sacks a publicat o listă cu 46 de cărți, pe care recomandă a fi obligatoriu de citit într-o viață. Printre ele, Interpretarea viselor a lui Freud, jurnalele de călătorie ale lui Charles Darwin, autobiografia lui Nabokov sau Porțile percepției. Raiul și Iadul, de Aldous Huxley. (Open Culture)

6. Trei despre premii britanice:

a. Titlul de ”Cartea anului” la British Book Awards (sau ”The Nibbies”, pentru cunoscători) a fost adjudecat de ”Normal people”, cartea irlandezei Sally Rooney; pe locurile următoare, autobiografia lui Michelle Obama, tradusă și în limba română la Editura Litera, și Milkman, de Anna Burns. Autorul anului: Lee Child. (The Guardian)

b. A fost publicată lista nominalizaților la Desmind Elliott Prize 2019 (un premiu de 10.000 de lire sterline acordat celei mai bune cărți de debut): Golden Child, de Claire Adam; Hold, de Michael Donkor; Devoured, de Anna Mackmin. (The Guardian)

c. Guy Gunaratne a câștigat International Dylan Thomas prize pentru romanul său In Our Mad and Furious City. Premiul este în valoare de 30.000 de lire sterline și este acordat de Universitatea din Swansea unui autor de cel mult 39 de ani (vârsta la care a murit Dylan Thomas). (The Guardian)

7. Pentru cei pasionați de jocuri de societate și, în același timp, de literatură, a apărut Trivial Pursuit: The Shakespeare Edition. Jocul are 100 de cărți cu 600 de întrebări despre viața și opera lui Shakespeare: comedii, tragedii, personaje, povești, biografie sau moștenirea literară (Mental Floss)

8. Cele mai vândute cărți din SUA: la categoria Fiction, ”Where the Crawdads”, de Delia Owens (a 35-a săptămână în top, un volum ce împletește misterul cu drama); la categoria Non-Fiction, ”The Pioneers”, de David McCullough (new entry, o istorie a eroilor americani ce se petrece în 1788). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5: Storm Cursed, de Patricia Briggs (al 11-lea volum din seria Mercy Thompson), Blessing in Disguise, de Danielle Steel (!?) și The Big Kahuna, de Janet  Evanovich și Peter Evanovich (New York Times)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

-Vecini în vremuri de restriște. Stat, antisemitism și Holocaust în Basarabia și Transnistria, de Diana Dumitru, Editura Polirom;

-Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac, de Lucian Boia, Editura Humanitas;

-Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor, de Mirel Bănică, Editura Polirom;

-Despre tristețea femeilor frumoase, de Andrei Ruse, Hyperliteratura.

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

-Mythos. Miturile Greciei repovestite, de Stephen Fry, Editura Trei;

-Lingura care dispare, de Sam Kean, Editura Publica;

-Israel. Scurtă istorie a unei națiuni renăscute, de Daniel Gordis, Editura Humanitas;

-Casa bântuită, de Shirley Jackson, Editura Litera.

Fotografia zilei: Trivial Pursuit: The Shakespeare Edition. Sursă foto: Open Culture:

Ți-ar mai putea plăcea
13 recomandări de cărți, citite în 2022 de Barack Obama –  Cronica de Carte
“Klara and the Sun”, viitorul roman al lui Kazuo Ishiguro, apare în martie 2021 – Cronica de Carte