Cronica de Business: Lyft a avut o pierdere record, WhatsApp a ales Londra, iar China conduce (încă) piața luxului
1. Lyft, unul dintre principalii competitori ai Uber, a înregistrat o pierdere de $1,14 miliarde în primul trimestru, semnificatv mai mare față de cele $234,3 milioane din aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele foarte slabe întăresc dubiile cu privire la capacitatea firmelor de profil de a-și monetiza modelul de business. (New York Times)
2. Facebook a ales Londra ca hub pentru integrarea plăților pe platforma WhatsApp și își va mări forța de muncă cu 100 de persoane, echivalentul a circa 25% din totalul angajaților dedicați aplicației. Programatorii și inginerii angajați în Londra și Dublin se vor ocupa atât de plățile pe platformă, cât și de siguranța aplicației și evitarea spam-ului. (Financial Times)
3. Conglomeratele din industria luxului au înregistrat o revigorare a prețului acțiunilor, după ce gigantul LVMH a raportat rezultate peste așteptări în primul trimestru. Principalul motor de creștere pentru produsele de lux a fost China continentală. (Business of Fashion)
4. România a înregistrat un număr record de firme înființate în domeniul consultanței în afaceri și management anul trecut – 3.250. Pentru acest an, estimarea este și mai optimistă – peste 4.000 de astfel de firme vor intră pe piață în 2019. (News.ro)
5. Lufthansa a făcut o ofertă pentru preluarea companiei aeriene Condor, subsidiara Thomas Cook în Germania, și ar putea să preia și operațiunile din Marea Britanie și Scandinavia ale operatorului britanic. Lufthansa este deja liderul pieței în Germania, urmat de Ryanair și easyJet, iar preluarea i-ar consolida această poziție. (Financial Times)
Bonus:
6. Acțiunile Kangmei Pharmaceutical, una dintre cele mai mari companii farma din China, au scăzut cu câte 10% în fiecare zi de tranzacționare începând cu 30 aprilie, data la care entitatea a admis că și-a supraevaluat lichiditatea, adăugând „din greșeală” $4.4 miliarde la bilanțul din 2017. Procentajul este nivelul maxim cu care poate scădea zilnic o acțiune a unei companii listate în China, înainte de a fi oprită de la tranzacționare. (CNBC)
7. H&M și-a dublat profitul în România pentru al doilea an consecutiv în 2018, până la 58,6 milioane de lei. Cifra de afaceri a retailerului suedez a înregistrat un avans de tip „double digit” anul trecut, până la 915 milioane de lei. (Ziarul Financiar)