Creșterea taxelor și impozitelor nu poate fi evitată, avertizează președintele Consiliului Fiscal – Cronica serii

1. Guvernul Ciolacu 2, instalat la finalul anului 2024, a crescut aparatul bugetar cu 4.558 de posturi ocupate în primele două luni din 2025. Cele mai importante creșteri au fost, în aceste două luni, în domeniile Educație, Armată, autorități locale (primării) și Sănătate. Armata a trecut de 80.000 de posturi ocupate. Astfel, la final de februarie, sectorul public a ajuns la 1,311 milioane posturi ocupate. (Profit.ro)

2. Creșterea taxelor și impozitelor nu poate fi evitată, avertizează președintele Consiliului Fiscal. Daniel Dăianu este de părere că statul nu poate miza doar pe reducerea cheltuielilor bugetare și o colectarea mai bună a ANAF. Dăianu a mai spus că România poate să intre în incapacitate de a se finanța, chiar și la un nivel mic al datoriei publice. (Digi24)

3. Surse din piața bancară spun că de trei luni din România iese valută pentru că investitorii speculativi sau doar cei în titluri de stat preferă să își lichideze afacerile. În luna ianuarie 2025, gradul de acoperire al rezervei valutare pentru datoria pe termen scurt a scăzut sub procentul de 100%. Rezerva valutară nu a scăzut doar din cauza plăților cu datoria publică sau a dobânzilor. Ea a scăzut și din cauza ieșirilor de capital și a faptului că BNR a apărat, conform doctrinei anunțate, cursul de schimb, potrivit unor surse din piața bancară. (Economica)

4. Militari activi din Armata României au luptat ca mercenari în Congo. Ministerul Apărării Naţionale a informat că şapte militari activi – doi subofiţeri şi cinci soldaţi profesionişti – au lucrat în Congo, în mod nejustificat, pe timpul concediului de creştere a copilului în vârstă de până la doi ani, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, ca angajaţi temporar în companii de securitate. Militarii au încălcat astfel mai multe prevederi legale şi normative, printre care părăsirea teritoriului naţional fără aprobare. (News.ro)

5. Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat, la emisiunea Testul puterii, cu Denise Rifai, de la Fanatik, că e dispus să negocieze cu contracandidații săi Crin Antonescu și Elena Lasconi pentru a evita o finală prezidențială între George Simion și Victor Ponta. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: O mașină Xiaomi a fost implicată într-un accident care a dus la moartea a trei persoane și e investigat acum de autoritățile chineze. Accidentul a avut loc în timp ce erau activate funcțiile de condus autonom. (NY Times)

6. Ministerul Transporturilor a pregătit spre aprobarea Guvernului cifrele aferente extinderii Magistralei 4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul, în urma unei investiții de peste 3,4 miliarde de euro, fonduri europene și bani de la bugetul de stat. Magistrala va avea 11,94 km lungime traseu nou construit și 13 stații de metrou noi. (Profit.ro)

7. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu. Adrian Sârbu, Miron Cozma au fost trimişi în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, pentru infracţiuni contra umanităţii. Fostul premier Petre Roman afirmă că acuzaţia este total nepotrivită, nefondată şi nesusţinută din punct de vedere juridic. (News.ro)

8. 6 români se regăsesc în clasamentul celor mai bogați oameni din lume realizat de revista americană de business Forbes. Pe primul loc între miliardării români se află cofondatorii companiei IT americane Databricks, Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani). La nivel global, aceștia ocupă poziția 1462, fiecare având o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. Ceilalți miliardari români prezenți în top sunt Ion Țiriac, Dragoș și Adrian Paval (Dedeman) și Daniel Dines (UiPath). (Profit.ro)

9. Tesla a livrat puțin peste 336,000 de mașini electrice în primul trimestrul din acest an, sub estimările analiștilor. Este cel mai slab trimestru pentru Tesla din 2022, când în trimestrul al doilea producătorul auto vindea 254.695 de mașini. Comparativ cu trimestrul 1 din 2024, scăderea înregistrată este de 13%. (FT)

10. Ministrul german în exerciţiu de Externe Annalena Baerbock exclude orice redemarare a proiectului gazoductului Nord Stream 2 în vederea unei reaprovizionări a Europei cu gaze naturale ruseşti, o problemă evocată recent de Moscova. Doamna Baerbock își va încheia însă mandatul în curând. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic – Cronica serii
Putin este „gata să negocieze” cu Volodimir Zelenski „dacă este necesar” – Cronica serii