Corina Creţu crede în „reunirea” României cu Republica Moldova în cadrul UE, considerând periculoasă o unire a celor două ţări prin redefinirea graniţelor – Cronica dimineții

1. Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că în prezent, nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană, pentru acest lucru fiind nevoie ca liderii de stat şi de guvern să decidă dacă vor modifica criteriile de aderare, fapt care să permită o aderare mai rapidă. Creţu crede în „reunirea” României cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene, considerând periculoasă o unire a celor două ţări prin redefinirea graniţelor.  (News.ro)

2. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a înregistrat o scădere cu 36,5% în luna aprilie faţă de martie, potrivit rapoartelor lunare publicate pe site-ul operatorului bursier. (Digi24)

3. Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, duminică, un comunicat cu privire la adoptarea, de către Guvernul României, a Programului de Convergenţă 2022-2025, în care condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie. Consiliul solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%, ridicându-ne astfel la media Uniunii Europene. (News.ro)

4. Dobânda medie la depozite a crescut în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, în condițiile în care băncile au alergat după lichiditate pe fondul penuriei din piață. Rata reală s-a adâncit în teritoriu negativ din cauza inflației de două cifre, fiind la cel mai scăzut nivel de când avem date de la banca centrală. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Un studiu recent, realizat de University of Southern California, care a utilizat inteligența artificială aplicată asupra a 3.000 de cărți de ficțiune reprezentative, a ajuns la concluzia că, în literatură, există de patru ori mai multe personaje masculine decât feminine. De asemenea, cercetătorii au analizat și limbajul asociat cu fiecare gen: cuvintele asociate cu femeile sunt adjective precum „slab”, „amiabil”, „drăguț” și uneori „prost”, iar  „conducere”, „putere” și „politică” sunt printre cuvintele care descriu personajele masculine. (The Guardian)

5. Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, afirmă, referindu-se la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni, că „fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”. Ea mai spune că nicio altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani pentru a ridica un astfel de spital. (Hotnews)

6. Însărcinatul prim-ministrului ungar, Katalin Szili, afirmă că integrarea comunităţii maghiare în România necesită recunoaşterea drepturilor colective, subliniind că, în lipsa acestora, „integrarea înseamnă doar asimilare”. Ea a transmis românilor să nu-i creadă pe politicienii lor, precizând că eforturile maghiarilor nu urmăresc separarea, ci transformarea – pe baza principiului european al subsidiarităţii – într-o comunitate care îşi poate hotărî propria soartă. (News.ro)

7. Peste 2 milioane de adulți din Marea Britanie au rămas fără mâncare pentru o zi întreagă în ultima lună, deoarece nu își permit să mănânce, potrivit unui sondaj care dezvăluie impactul „catastrofal” al crizei costului vieții. Cel mai recent studiu privind aportul alimentar al națiunii arată o creștere cu 57% a proporției gospodăriilor care reduc consumul de mâncare sau care sar peste mese. Unul din șapte adulți (7,3 milioane) este estimat că suferă de nesiguranță alimentară, în creștere de la 4,7 milioane, câți erau în ianuarie. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 21 WTA, va evolua, luni, în primul tur al turneului de categorie WTA 1.000 de la Roma, împotriva franţuzoaicei Alize Cornet, locul 34 WTA. Meciul este al doilea programat pe arena Pietrangeli şi va începe după ora 13.30.

8. CEO-ul Lockheed Martin a anunțat că lucrează la dublarea producției de rachete Javelin, folosite cu succes de armata ucraineană împotriva tancurilor rusești. În prezent, Lockheed Martin produce 2100 astfel de rachete pe an, nouă țintă fiind de a produce 4000. (Bloomberg)

9. Biserica Angliei și-a cerut duminică scuze pentru legile antievreiești care au fost adoptate în urmă cu 800 de ani și care au dus în cele din urmă la expulzarea evreilor din regat timp de sute de ani. (G4Media)

10. Jill Biden, prima doamnă a Statelor Unite, a făcut ieri o vizită neanunțată în Ucraina, întâlnindu-se, la o școală de lângă granița cu Slovacia, cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Este prima ieșire publică a doamnei Zelenski de la începutul invaziei, ea stând ascunsă până acum împreună cu copiii. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Bono și The Edge de la U2 au cântat acustic într-o stație de metrou din Kiev folosită ca refugiu în timpul bombardamentelor ruse. Sergei Supinksy/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – PNL București critică dur USR
OECD: România este țara europeană în care oamenii și-au înmulțit cel mai mult orele lucrate săptămânal în ultimii 5 ani – Cronica dimineții