Consumul de cărbune pentru producția de energie electrică crește și va atinge un nou record în acest an, la nivel global – Cronica de Mediu
1. Acordul de protecție a pădurii tropicale amazoniene este în pericol. În condițiile în care politicienii brazilieni, organizațiile de agribusiness și comercianții globali fac presiuni tot mai mari, Moratoriul asupra soiei din 2006 este amenințat. Soia este una dintre cele mai răspândite culturi din Brazilia și a reprezentat o amenințare uriașă de defrișare pentru pădurea amazoniană până când părțile interesate au convenit în mod voluntar să impună un moratoriu și să nu se mai aprovizioneze din regiune în 2006. (TheGuardian.com)
2. Suprafețele aride au crescut puternic la nivel mondial în ultimele trei decenii, din cauza schimbărilor climatice. În ultimele trei decenii, suprafețele aride, unde agricultura este dificil sau imposibil de practicat, au crescut la nivelul Terrei cu peste 4 milioane kmp, ceea ce înseamnă de peste 15 ori mai mult decât suprafața României, arată un studiu al unui organism de cadrul ONU. Deșertificarea este o problemă care afectează și România, mai ales în zona Olteniei. (Hotnews.ro)
3. 2024 este cel mai cald an măsurat vreodată, spun oamenii de ştiinţă din UE. Acest an va fi cel mai cald din lume de la începutul înregistrărilor meteorologice, cu temperaturi extraordinar de ridicate care este de aşteaptat să persiste cel puţin şi în primele luni ale anului 2025, au declarat luni oamenii de ştiinţă de la serviciul Copernicus al Uniunii Europene. Precedentul cel mai cald an înregistrat vreodată a fost 2023. (News.ro)
4. Consumul de cărbune pentru producția de energie electrică crește și va atinge un nou record în acest an, la nivel global. Producția de energie electrică pe bază de cărbune a crescut până în prezent în acest an cu 2% față de 2023, și a atins noi maxime pe măsură ce crește cererea de energie pe piețele emergente. De asemenea, emisiile generate de energia pe bază de cărbune vor crește până la un nivel record în 2024, potrivit datelor grupului de reflecție în domeniul energiei Ember. (Economica.net)
5. Turismul global este responsabil pentru 8,8% din emisiile de gaze cu efect de seră. Numai turiştii din Statele Unite au reprezentat 19% din amprenta totală a turismului global în 2019. Emisiile au crescut cu 3,5% pe an între 2009 şi 2019, de două ori mai mult decât emisiile economiei globale (+1,5%), potrivit unui studiu publicat de Nature Communications. (G4media.ro)
6. Specialiștii avertizează că rezolvarea problemei schimbărilor climatice va costa de 4 ori mai mult dacă întârziem. O nouă cercetare evidențiază alegerea dură cu care ne confruntăm în ceea ce privește schimbările climatice: să rezolvăm criza acum sau să cheltuim mult mai mulți bani și resurse pentru rezolvarea crizei în viitor, după ce vor fi depășite punctele de inflexiune. Punctele de inflexiune se referă la pragurile dincolo de care schimbările generalizate și semnificative devin inevitabile, chiar dacă factorii determinanți ai acestor schimbări sunt eliminați. În acest caz, cercetătorii au luat în considerare momentul în care regiunile polare fără gheață ar deveni inevitabile, chiar dacă am reuși cumva să oprim încălzirea globală. (Sciencealert.com)
7. Un plan controversat de reîngheţare a Arcticii are rezultate promiţătoare, dar oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor. Planul Real Ice de protejare a acestui peisaj oceanic îngheţat presupune introducerea unor pompe submersibile, acţionate electric, sub gheaţă, pentru a pompa apă de mare la suprafaţă. Grupul a început testele în Cambridge Bay din Canada în luna ianuarie a acestui an. Au acoperit aproximativ 4.000 de metri pătraţi de gheaţă şi au adăugat în medie 20 de centimetri de grosime suplimentară între ianuarie şi mai, comparativ cu zona de control, a declarat Ceccolini. O nouă rundă de teste în Cambridge Bay a început în noiembrie şi au acoperit până acum 40.000 de metri pătraţi. În primele 10 zile de testare, gheaţa era deja cu 10 cm mai groasă în locurile pe care le testau, a declarat Ceccolini. Zeci de oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea într-un raport recent cu privire la proiectele de geoinginerie polară, inclusiv îngroşarea gheţii. Ei au avertizat cu privire la „posibilitatea unor consecinţe grave neprevăzute”, inclusiv impactul asupra mediului al „unui nivel fără precedent al prezenţei umane” în Arctica. (News.ro)
8. COP16: Conferinţa ONU pentru combaterea deşertificării s-a încheiat fără niciun acord. (Hotnews.ro)
9. Poluarea cu păcură provocată de naufragiul a două petroliere în Marea Neagră s-a extins la aproape 50 de kilometri pe coasta rusă. Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, circa 2.700 de persoane, voluntari şi personal specializat, participă la curăţarea plajelor, de unde au fost strânse deocamdată circa 80 de tone de combustibil. (G4media.ro)
10. România e printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă. Anul trecut, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 24,5% din consumul final brut de energie la nivelul UE, o creștere de 1,4 puncte procentuale (pp) față de 2022, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2023, două treimi din consumul final brut de energie în Suedia provenea din surse regenerabile (66,4%). Suedia se bazează în special pe biciombustibili solizi, energie hidroelectrică și eoliană. Urmează Finlanda, cu 50,8%, care se bazează de asemenea pe biciombustibili solizi, energie hidroelectrică și eoliană. Ponderi între 40% și 50% se înregistrează în Danemarca, Letonia, Estonia și Austria, iar ponderi între 40% și 40% sunt în Portugalia, Lituania, Croația și România. (Profit.ro)