Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității: Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor – Cronica serii

1. Crin Antonescu face un salt puternic și îl depășește pe Nicușor Dan în opțiunile de vot, arată datele unui sondaj AtlasIntel realizat pentru Hotnews. Chiar și dacă cei doi ajung în finala prezidențială, candidatul alianței de guvernare este favorit. George Simion ia cele mai multe voturi în turul doi într-un singur scenariu. Candidatul comun al AUR și POT, George Simion, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, arată datele sondajului de opinie. Potrivit cercetării, Simion ar lua 33.4% din voturi, în creștere față de sondajul precedent AtlasIntel de luna trecută, când era cotat la 30.4%. Pe locul doi, cu 24.7%, se află Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR), care a crescut cu aproape 7 procente. În scădere, de la 26% la 21.2% se află Nicușor Dan, urmat de Victor Ponta, cu 9.7% și de Elena Lasconi, cu 5%. 3% dintre respondenți spun că nu votează, își anulează votul sau nu știu în timp ce alți 2.2% ar alege alt candidat. (Hotnews)

2. În luna februarie 2025, câștigul salarial mediu brut a fost 8.932 lei, iar cel net a fost 5.351 lei, cu aproape 10% mai mare decât în februarie 2024. În februarie 2024, salariul mediu net a fost de 4.876 lei, creșterea venitului mediu al populației României fiind astfel de 9,7%. Însă câștigul salarial real este altul. Câștigul salarial real a fost de doar 4,5% față de luna februarie 2024, după o lună negativă în februarie 2025, când acesta a scăzut cu 0,5%. (Profit.ro)

3. Un procent de 64% dintre manageri se aşteaptă ca economia globală să se înrăutăţească (55%), dar 42% cred că situaţia propriei companii va rămâne stabilă, în timp ce 26% se aşteapta la o îmbunătăţire a situaţiei propriilor companii, arată cea de-a 12-a ediţie a studiului CONFIDEX. (News.ro)

4. Numărul firmelor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească. Datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona așa-numită „zombie”. Sunt firme care au o situație financiară extrem de instabilă și care pot oricând să intre în insolvență sau în faliment, cu pericol de contagiune pe lanțurile de business. Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor din domenii precum comerțul, transportul și depozitarea, agricultură, turism și prestări servicii. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În Statele Unite a început procesul care ar putea obliga Meta să vândă Instagram și WhatsApp. Compania condusă de Mark Zuckerberg, care a și depus mărturie, este acuzată că a cumpărat companii rivale pentru a-și construi un monopol pe piața platformelor de socializare. (NY Times)

5. Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), arată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în adeverința oficială. Cu toate acestea, CNSAS susține că Antonescu nu a făcut poliție politică. CNSAS a restricționat accesul la adeverință, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. Comparativ, în adeverințele celorlalți candidați verificați de CNSAS pot fi consultate de publicul larg la sediul CNSAS. (G4Media)

6. Biroul Electoral Central a clarificat faptul că, în situaţiile în care persoanele fizice postează pe conturile personale, în mod preponderent şi repetitiv, materiale de propagandă electorală, atunci dobândesc calitatea de actori politici cu potenţial de influenţare a electoratului. (News.ro)

7. Delegația americană care a discutat marți cu președintele Ilie Bolojan a întrebat ce s-a întâmplat în luna decembrie, când România a decis anularea alegerilor prezidențiale, și a fost mulțumită de răspunsurile primite, au declarat surse politice. Membrii delegației nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme privind alegerile din luna mai, susține partea română. La finalul discuției, oficialii americani nu au oferit nicio declarație pe tema anulării alegerilor. (Hotnews)

8. Europa este ”aliata noastră”, dar nu poate fi un ”vasal permanent” al Statelor Unite în securitate şi comerţ, a declarat, într-un interviu acordat site-ului britanic UnHerd, vicepreşedintele american J. D. Vance. (News.ro)

9. Vânzările globale de automobile electrice au crescut cu 29% în ritm anual în luna martie, ajutate de creșterile înregistrate în China și Europa, în timp ce piața automobilelor electrice din America de Nord a fost afectată de politicile președintelui SUA, Donald Trump vizând standardele de emisii și incertitudinile cu privire la tarifele vamale. (Profit.ro)

10. Constructorul japonez Honda ia în considerare mutarea unei părți din producția de automobile din Mexic și Canada în Statele Unite, urmărind ca 90% din mașinile vândute în această țară să fie fabricate local, ca răspuns la noile tarife auto americane (Nikkei).

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: În septembrie speram să putem vedea trenurile de metrou circulând pe M 5 – Drumul Tabarei – Cronica serii
Premieră istorică: Populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă – Cronica serii