Compania aeriană AirAsia renunță la centrele de suport tradiționale și le înlocuiește cu un chatbot – Cronica de Tehnologie
1. Facebook nu va slăbi nivelul de criptare și nici nu va construi backdoor-uri în aplicațiile sale de comunicare, se arată într-un răspuns oficial al companiei adresat unor oficiali din Statele Unite, Marea Britanie și Australia, care s-au declarat îngrijorați de faptul că forțele de ordine nu pot accesa comunicările pentru rezolvarea anumitor cazuri. (BuzzFeed News)
2. Google a lansat versiunea 79 de Chrome, un update care aduce mai multe noutăți importante în frunte cu suportul DNS over HTTPS, care, pentru început, este activat implicit doar pentru 1% dintre utilizatori, dar poate fi activat și manual de la chrome//flags/#dns-over-https. Aceeași versiune include și Tab Freezing, funcție care va bloca accesul la resursele PC-ului pentru tab-urile inactive o perioadă lungă de timp. (Profit.ro)
3. Apple lansează programul de achiziție în rate a noilor iPhone-uri, fără dobândă, prin Apple Card. Până la finele anului, în loc de 3%, la achizițiile făcute în magazinele Apple (fizice și digitale) se primește înapoi 6% din suma cheltuită. (Profit.ro)
4. Apple a lansat iOS 13.3 şi iPadOS 13.3, al optulea update în mai puțin de 3 luni pentru iPhone și iPad. Alături de un management mai bun al memoriei, cele mai importante noutăți sunt suportul complet pentru cheile fizice de securitate și Communication Limits, o facilitate care permite părinților să selecteze contactele cu care pot comunica cei mici – valabilă doar pentru aplicațiile Apple. (Profit.ro)
5. SpaceX anunță o nouă misiune de lansare a sateliților din cadrul programului Starlink pentru ianuarie, la două săptămâni după lansarea care va avea loc la finalul lunii decembrie. Ritmul pare să corespundă cu obiectivul celor de la SpaceX – 24 de misiuni Starlink în 2020, ceea ce va reprezenta un nou record pentru compania lui Elon Musk. (Teslarati)
6. Apple a rezolvat un bug de AirDrop, funcția care permite trimiterea directă a fișierelor între dispozitivele companiei. Ecranul era blocat din cauza mesajelor pentru acceptarea sau refuzul conexiunii, creându-se astfel un loop prin trimiterea repetată a unor fișiere, favorizată și de faptul că nu exista o limită pentru transferuri. (TechCrunch)
7. India vrea ca firmele private să nu colecteze datele personale ale cetățenilor săi fără acceptul acestora, dar în același timp guvernul să aibă drepturi nelimitate în acest sens, justificate prin servirea suveranității țării și interesul public. O propunere legislativă în acest sens va fi dezbătută în Parlament săptămânile următoare. (TechCrunch)
8. Shutterstock îngroașă rândul companiilor americane care impune cenzură pentru a face pe plac guvernului de la Beijing. La fel ca și în alte cazuri, Shutterstock se confruntă cu opoziția propriilor angajați, unii alegând deja să părăsească compania din acest motiv. (TechCrunch)
9. Landspace, o companie chineză care operează lansări în spațiu, primește o finanțare de $71 milioane. Cea mai mare parte a finanțării va intra în dezvoltarea unui vehicul de lansare care folosește rachete cu metan lichid și oxigen lichid. Vehiculul care are aproape 50 metri înălțime este programat pentru un prim test în 2021. Se va numit Zhuque-2 și va putea transporta în spațiu între 2 și 4 tone, în funcție de orbita aleasă. (SpaceNews)
10. Compania aeriană AirAsia renunță la centrele de suport tradiționale și le înlocuiește cu un chatbot care folosește inteligența artificială pentru a ajuta clienții să facă rezervări și să aleagă opțiunile dorite. AirAsia consideră că Ava este cel mai avansat chatbot de business la ora actuală. (ZDNet)