Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV, mecanismul de monitorizare a României, instituit în urmă cu 15 ani – Cronica serii

1. România a îndeplinit condiționalitățile din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de monitorizare a sistemului judiciar instituit încă din 2007, astfel încât acesta poate fi ridicat și înlocuit cu mecanismul privind statul de drept, arată Comisia Europeană într-un raport întocmit marți. (Hotnews)

2. Ministrul de interne, Lucian Bode, se va deplasa zilele următoare în Austria, unde se va întâlni cu ministrul austriac de interne, Gergard Karner, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen. (G4Media)

3. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că este ferm convins că vor fi găsite resurse de a micșora impozitarea muncii, astfel încât în zona de deductibilități să poată fi prinse și plățile pentru școlarizare, creșe, spitale. (Profit.ro)

4. Grupul Enel și-a anunțat oficial exit-ul din România. Renunțarea la operațiunile din România este programată pentru anul viitor. În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. (Profit.ro)

5. UE și-a anunțat planurile de a plafona prețurile gazelor naturale la un nivel mai mult decât dublu comparativ cu prețul actual și de a impune reduceri ale consumului, cu scopul de a preveni prețurile record atinse în vară. Propunerea Comisiei Europene, care a fost criticată de bursele de energie și de comercianți pentru că pune în pericol stabilitatea financiară a UE, ar stabili un plafon pentru prețurile la gaze lunare dacă prețul de referință en-gros va atinge 275 EUR pe MWh, timp de două săptămâni, și dacă creșterea prețului este cu peste 58 EUR pe MWh mai mare decât prețul global al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: Tumorile canceroase pot fi distruse injectând în fluxul sanguin nanobule, care apoi sunt detonate cu ultrasunete de joasă frecvență. Dezvoltată la Universitatea din Tel Aviv, tehnologia permite targetarea tumorilor într-o manieră non-invazivă. (Phys)

6. Încrederea consumatorilor din zona Euro a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, un semn de rezistență într-un moment în care regiunea este, probabil, în recesiune. Indicatorul de încredere a crescut la -23,9 în noiembrie, potrivit Comisiei Europene, peste așteptările analiștilor care se așteptau la -26. (Bloomberg)

7. Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare. (Digi24)

8. Şeful operatorului reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei, Volodimir Kudriţki, a estimat marţi că pagubele produse sistemului energetic național de bombardamentele ruseşti sunt ”colosale”, dar nu consideră că se impune evacuarea civililor din oraşele cele mai afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice. (Hotnews)

9. Kosovo a amânat cu încă 48 de ore emiterea amenzilor pentru şoferii care nu renunţă la vechile plăcuţe de înmatriculare auto emise de Serbia, la cererea Statelor Unite, în condiţiile în care Washingtonul, dar şi Uniunea Europeană se tem că măsura ar putea declanşa violenţe etnice. (News.ro)

10. În ajunul summitului G20, din cercurile serviciilor secrete americane, Putin a primit, de la una dintre țările intermediare, cadrul pentru o posibilă „înțelegere”, potrivit surselor Ukrainska Pravda. Esența propunerii era că teritoriile ocupate și deja anexate din sudul și estul țării să revină Ucrainei, inclusiv Donbasul. Discuțiile despre Crimeea erau blocate timp de 7 ani. Propunerea prevedea, de asemenea, încetarea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Acest lucru ar fi trebuit să arate seriozitatea intențiilor rușilor. Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei chiar în timpul summitului, astfel încât propunerea a devenit irelevantă. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
România a înregistrat în iulie cea mai mare rată a inflaţiei din UE – Cronica serii
Comisia Europeană: Economia României va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 3,3 % în 2021 – Cronica serii