Comisarul european pentru Justiție: Cine nu vrea să se vaccineze, să se testeze sau nu a trecut prin boală trebuie să respecte restricțiile, inclusiv carantina, din țara în care vrea să ajungă – Cronica Externă
Europa
1. Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat, marți, în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European, că intenția este ca un proiect pilot pentru certificatul digital verde să fie implementat de la începutul lunii iunie și să devină funcțional în totalitate la finalul aceleiași luni. Reynders a mai spus că fiecare cetățean al UE va avea dreptul să primească un astfel de certificat de călătorie, iar cine nu vrea să se vaccineze, să se testeze sau nu a trecut prin boală trebuie să respecte restricțiile, inclusiv carantina, din țara în care vrea să ajungă, altfel va sta acasă. (G4Media)
2. ”NATO este alături de Ucraina” şi ”nu este vorba despre simple vorbe”, dă asigurări secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care îndeamnă Rusia ”să-şi înceteze provocările”. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice pune astfel în gardă Rusia, care a comasat, acuză Kievul, 80.000 de militari la frontiera cu Ucraina. Stoltenberg a făcut aceste declaraţii în urma unei reuniuni cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, la sediul NATO, Bruxelles. (News.ro)
3. Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis, luni, a anunțat biroul președintelui Milos Zeman. Peticek a fost demis pentru că s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputnik. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul. (Politico)
Bonus: Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe moldovean, unde i s-a transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina. Smetaniuk ar fi cel care l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nicolae Ceaus, răpit la începutul acestei luni de pe teritoriul R. Moldova. Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, în vârstă de 54 de ani, suspectat de acte de corupție și care a fugit în 2016 de justiția de la Kiev, a fost răpit de un grup înarmat de persoane în centrul Chișinăului, din curtea unui bloc de locuit din Chișinău. (Hotnews)
4. Guvernul Angelei Merkel a adoptat marţi o înăsprire a legii privind lupta împotriva covid-19, care-i va permite să impună restricţii unitare pe întregul teritoriu german. Această lege acordă statului federal puteri sporite în regiuni cu care şi-a multiplicat tensiunile în ultima perioadă. Măsurile în lupta împotriva Covid-19 au fost hotărâte până acum cu dificultate de către Guvern împreună cu landurile, competente în domeniul sanitar, în virtutea federalismului german. (News.ro)
SUA
5. Statele Unite dau pagina relaţiilor lor acre cu Germania din vremea lui Donald Trump, iar noul secretar american al Apărării Llyod Austin a anunţat marţi, în cadrul primei sale vizite la Berlin, o suplimentare cu 500 de militari a trupelor americane în această ţară. Austin a lăsat în surdină diferendul cu privire la gazoductul Nord Stream 2, criticat de Casa Albă. (News.ro)
Rusia
6. Moscova acuză NATO şi Statele Unite că transformă Ucraina într-un ”butoi cu pulbere” din cauză că susţin această ţară, aflată într-un război civil cu separatişti proruşi în Donbas şi care acuză la rândul său Rusia de comasarea unor trupe la frontiera sa. ”Volumul ajutorului (militar) creşte. Statele Unite şi alte state membre NATO transformă în mod conşient Ucraina într-un butoi cu pulbere”, acuză, citat de agenţiile ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. (News.ro)
7. Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, conform unui comunicat de presă al armatei ruse. Potrivit comunicatului menţionat, deplasarea a 15 nave – între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant – face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă. (G4Media)
Asia
8. Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat marţi de Institutul Asan şi Rand Corporation, care fac o recomandare controversată şi anume ca armele atomice să fie desfăşurate din nou în Coreea de Sud. (G4Media)
9. La mai bine de un deceniu de la dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia anunță că va elibera în mare peste 1 milion de tone de apă provenită de la centrala nucleară avariată. Circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei. (Digi24)
Africa
10. Autoritățile de la Cairo au anunțat că sechestrează nava port-container „Ever Given” până la achitarea de către proprietari a sumei de $900 de milioane ce reprezintă despăgubiri pentru costul deblocării navei după ce a rămas blocată în Canalul Suez timp de aproape o săptamână. (Digi24)