Comisar european: Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid-19 – Cronica serii
1. Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid-19 Sputnik V şi ar putea atinge o imunitate colectivă până la 14 iulie cu vaccinurile disponibile, dacă programul livrării acestor vaccinuri ar fi respectat. Declarația îi aparține lui Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu piaţa comună. (News.ro)
2. AstraZeneca a anunțat că testele clinice efectuate în SUA au arătat că vaccinul dezvoltat împreună cu Oxford este sigur, având o eficiență de 79%. Compania va depune cerere de aprobare a folosirii în regim de urgență. Vaccinul a fost aprobat și este folosit în Marea Britanie și Uniunea Europeană. (WSJ)
3. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut modificarea legii astfel încât agenții economici care nu respectă măsurile de protecție sanitară în contextul epidemiei de COVID să aibă suspendată activitatea. El a precizat că vrea modificarea legii de urgență în Parlament, iar dacă acest lucru nu este posibil rapid, se va da o ordonanță de urgență. (Profit.ro)
Una din Sinteza săptămânii: Românii cred mai mult în știrile false decât restul europenilor, România fiind penultima din UE la alfabetizare media. Iar lucrurile n-or să se îndrepte prea curând, find tot pe penultimul loc în UE la procentul din PIB acordat învățământului. Aproape jumătate dintre români nu au cont la bancă iar cash-ul e mai important decât cardul. Totodată, citim mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre cetățeni nu au citit vreodată o carte.
4. Guvernul va suspenda până la finalul anului facilitatea care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților și va face o analiză a acestei măsuri. O altă măsură importantă este extinderea până la 31 ianuarie 2022 a facilității de rambursare TVA cu control ulterior, măsură cerută de mediul de afaceri. Proiectul prevede și scutirea de impozit pentru încă 90 de zile, începând cu data de 1 aprilie 2021, a contribuabililor plătitori de impozit specific. (Profit.ro)
5. România și Bulgaria au avut, în 2019, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate Eurostat. Această productivitate cuantifică relația dintre dimeniunea unei economii și utilizarea resurselor naturale. Indicatorul crește dacă PIB-ul crește mai rapid decât consumul de resurse (măsurat prin indicatorul „consum intern de materiale”). (Profit.ro)
6. Uniunea Europeană a sancţionat luni patru oficiali chinezi cu privire la încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang. Sunt primele sancţiuni europene impuse Chinei de la un embargo asupra armamentului, în 1989, în urma reprimării în sânge a manifestaţiilor în favoarea democraţiei în Piaţa Tiananmen. (News.ro)
7. La 12 martie, SUA avea contractate peste 1 miliard doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru o populație de 330 milioane de locuitori. SUA a cumpărat dozele de la 5 producători: Moderna, Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca și Novavax. Ultimele două nu sunt încă aprobate in SUA. Statele Unite dețin 27% din producția mondială de vaccinuri anti Covid-19 și până în prezent nu a autorizat decât exportul a 4 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, către Canada și Mexic. (Axios)
Una din Cronica de Tehnologie: Comisia Europeană propune mai multe modificări pentru programul Start-up Nations, cu scopul ajutării startup-urilor. Printre altele, procesul de înființare ar trebui să dureze o singură zi și să coste sub €100, iar țările europene ar trebui să modifice legile privind vânzarea acțiunilor și imigrarea, pentru a atrage mai ușor talente. Doar Ungaria, Bulgaria și Croația nu au semnat proiectul. (CNBC)
8. În România există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, adică 135,6% raportat la populaţia ţării, iar 97% dintre români utilizează un smartphone. Datele apar într-un raport citat de Telekom România, care arată că peste 40% dintre români utilizează actualul telefon mobil pentru o perioadă de cel puţin doi ani. (News.ro)
9. Poliția din Londra avertizează cu privire la accesarea unui site care susține că oferă acces gratuit la peste 85 de milioane se lucrări științifice. Conform poliției, site-ul găzduit în Rusia, Sci-Hub, ar încerca să acceseze datele studenților pentru a sparge rețelele universităților. (BBC)
10. Facebook a anuntat că a eliminat peste 1,3 miliarde de conturi false între octombrie și decembrie 2020, ca parte a unei strategii de luptă împotriva dezinformării. Compania spune că are 35.000 de oameni care se ocupă de lupta contra dezinformării și a spus că a eliminat 12 milioane de materiale despre Covid și vaccinuri care au fost etichetate de experți în sănătate ca fiind dezinformare. (Hotnews)