Coaliția de guvernare a decis majorarea pensiilor cu 12,5% – Cronica serii
1. Coaliţia care guvernează a decis luni o majorare a pensiilor cu 12,5% şi încadrarea într-o anvelopă de 15%. Pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului. Astfel, cei cu pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei, au precizat surse politice.
2. Salariaţii din serviciile de Ambulanţă demarează, începând de marţi, un protest pe termen nelimitat, iar maşinile operative vor purta mesajil ”Protest naţional”. Tot marţi, sindicaliştii organizează o acţiune de protest în Capitală, fiind aşteptaţi peste o mie de sindicalişti. (News.ro)
3. Polonia va propune amplasarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței sale cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei, a declarat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak. (Hotnews)
4. O schimbare a guvernului ucrainean nu este unul dintre obiectivele „operațiunii speciale” a Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN. Jurnalistul CNN l-a întrebat pe Peskov despre comentariile făcute de senatorul rus Konstantin Kosachev, care a spus că o normalizare a relațiilor cu Ucraina ar putea avea loc doar dacă ar avea loc o „schimbare de regim”. Când a fost presat dacă o schimbare a puterii în Ucraina a fost unul dintre obiectivele operațiunii speciale, Peskov a spus: „Nu”. (G4Media)
Din Cronica de Business: Europa a eșuat în tranziția sa energetică, a declarat CEO-ul Repsol, cea mai mare companii de petrol și gaze din Spania, invocând repercursiunile războiului din Ucraina. Josu Jon Imaz a declarat că Europa nu a reușit să-și garanteze propria securitate energetică, fiind prea dependentă de livrările rusești, nu a făcut energia suficient de accesibilă și nu a îndeplinit planurile de decarbonizare pentru a face față încălzirii globale. „Ne-am pierdut securitatea energetică și accesibilitatea, devenind dependenți de Rusia. Am abandonat cu adevărat subiectul accesibilității și astăzi avem o situație în care multe familii nu își pot plăti facturile în Europa.” (Reuters)
5. Procurorii polonezi nu vor fi de acord să includă partea ucraineană în ancheta declanșată după ce o rachetă a căzut și a ucis doi oameni într-o localitate lângă graniță, scrie presa poloneză, citând surse apropiate investigației. În 18 noiembrie, ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba declara că experții ucraineni lucrează deja la locul exploziei și adăuga că este recunoscător Poloniei pentru că le-a permis accesul. (Digi24)
6. Comisia Europeană a propus luni un plan de acțiune al UE privind Mediterana Centrală pentru a lupta împotriva noului val de migrație ilegală. Președinția cehă rotativă a UE a solicitat organizarea unui Consiliu extraordinar Justiție și Afaceri Interne ca urmare a creșterii numărului de sosiri de-a lungul rutei mediteraneene centrale, cu o creștere de peste 50 % față de cifrele din 2021. (G4Media)
7. Guvernul britanic nu are nicio intenţie de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a declarat premierul Rishi Sunak, la o zi după apariţia unor informaţii de presă care sugerau că Londra ar putea încerca să îşi consolideze legăturile cu UE. (Digi24)
8. Doi soți din Statele Unite au devenit părinți de gemeni cu ajutorul unei tehnici revoluționare în medicină, fiind atins și un record – bebelușii s-au născut din embrioni înghețați în urmă cu 30 de ani. (Hotnews)
Din Cronica de Tehnologie: Testa a rechemat peste 320.000 de vehicule din SUA, din cauza unei probleme cu stopurile, care, uneori, încetează să funcționeze. Asta după ce alte aproape 30.000 de mașini Model X au fost rechemate vineri din cauza declanșării incorecte a airbagului pasagerului din față. Noua problemă cu stopurile afectează Model 3 și Model Y. (NBC News)
9. Americanii au în plan să cheltuiască mai puțin pe cadouri de Crăciun și să doneze mai puțin pentru caritate în această perioadă, în principal din cauza inflației ridicate. (WSJ)
10. Cu câteva ore înaintea debutului la Cupa Mondială din Qatar, Anglia și Țara Galilor au abandonat planurile de a purta banderole curcubeu, simbolul LGBT, după ce FIFA a amenințat că îi va sancționa pe jucători pentru încălcarea regulilor turneului. FIFA a notificat duminică șapte echipe naționale europene că jucătorii vor fi supuși sancțiunilor sportive, inclusiv primirea de cartonașe galbene, pentru purtarea banderolelor „One Love”, concepute pentru a transmite un mesaj împotriva discriminării. Homosexualitatea este pedepsită în Qatar. (WSJ)