Ciucă: România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare – Cronica dimineții
1. Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare. El a precizat că ţara noastră a oferit un prim set de ajutoare ţării vecine. (News.ro)
2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri seară, că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă, el precizând că nu s-a referit niciodată la SMURD. ”Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, afirmă Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţinând că acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgenţele”. (News.ro)
3. Miniştrii de externe ai Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi Germaniei, Annalena Baerbock, au declarat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă. (Hotnews)
4. Într-un interviu acordat agenției de știri chineze Xinhua, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuză țările NATO că „fac totul pentru a preveni” o încetare a focului negociată cu Ucraina. “Exprimând public sprijinul pentru regimul de la Kiev, țările NATO fac totul pentru a împiedica finalizarea operațiunii prin ajungerea la acorduri politice. Armament divers este trimis în Ucraina prin Polonia și alte țări NATO într-un flux nesfârșit. Toate acestea se fac sub pretextul „combaterii invaziei”, dar, de fapt, SUA și UE intenționează să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”. Dacă SUA și NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, în primul rând, ar trebui să se răzgândească și să nu mai furnizeze arme și muniții Kievului”. , Rusia este „în favoarea” continuării negocierilor, deși “nu evoluează bine”. (TheGuardian)
Din Cronica de Business: Rusia a exportat, de la începutul invaziei Ucrainei, combustibili fosili în valoare de 63 de miliarde de euro pe cale maritimă sau prin conducte. 71% dintre aceștia au ajuns în Uniunea Europeană, reiese dintr-o analiză a Financial Times, pe baza unor date furnizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. România nu figurează pe lista FT, valoarea importurilor sale de produse energetice rusești situându-se sub valoarea celor ale ultimului stat care apare listat, India, cu aproximativ 0,5 miliarde euro. Germania este lider, cu peste 9 miliarde de euro plătiți Rusiei pentru produsele energetice importate, urmată de Italia, cu aproape 7 miliarde euro. China se situează pe poziția a treia, cu o valoare a importurilor de produse energetice rusești de 6,5 miliarde euro. (Profit.ro)
5. Un vas care transportă peste 71.000 de tone de porumb din Ucraina a părăsit Portul Constanţa, fiind primul transport de acest fel de când Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie, potrivit directorului general al Comvex, Viorel Panait. (Hotnews)
6. Rata anuală a inflației din zona euro a atins un nou nivel record în aprilie, de 7,5%, arată datele estimative ale Eurostat. În martie, rata inflației se situase la 7,4%. Aprilie este a șasea lună consecutiv în care inflația din zona euro atinge un nivel record. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: 78,7 milioane de PC-uri se estimează că au fost livrate în Q1 2022, în scădere cu 4,3% YoY. Scăderea vine în ciuda faptului că s-au redus problemele de stocuri și logistică. Liderii Lenovo și HP au scăzut cu 10% respectiv 16%, în vreme ce Apple a crescut cu 8%. (Counterpoint Research)
7. Potrivit unor oficiali, Uniunea Europeană ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc de săptămâna viitoare. (Hotnews)
8. Ucigașul lui Liviu Pop a fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare. Pop, un pădurar din Maramureș, a fost ucis de cel pe care îl prinsese la furat lemne. El avea 37 de ani și trei copii. Hotărârea instanței de judecată din Cluj este definitivă. (Digi24)
Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 21 WTA, va evolua, sâmbătă, nu înainte de ora 20.00, cu spaniola Paula Padosa, locul 2 WTA, în manşa secundă a turneului de categorie WTA 1.000 Madrid Open.
9. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu a fost de acord cu decizia de închidere a şcolilor în martie 2020, când în România erau foarte puţine cazuri de COVID-19, menţionând că în comitetul tehnico-ştiinţific majoritatea care lua decizii nu era formată din medici, ci din militari. (News.ro)
10. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că a găsit soluţia pentru a evita risipa alimentară. „Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin”, a afirmat el. Chesnoiu a reiterart că România nu are de ce să se teamă de o criză alimentară, în condiţiile în care aruncă anual două miliarde de kilograme de alimente. (News.ro)
Fotografia dimineții – Un soldat ucrainean se uită la o rachetă balistică rusească pe un câmp la Bohodarove. Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty: