Ciucă: Inflația va înregistra anul viitor o tendință de scădere, urmând să se apropie de 10% – Cronica dimineții
1. Consumul individual efectiv (AIC), un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor, a înregistrat modificări în majoritatea statelor membre UE în ultimii trei ani, iar în România a consemnat una dintre cele mai importante creșteri, de la 78% din media UE în 2019, până la 84% din media UE în 2021, arată datele publicate joi de Eurostat. (Profit.ro)
2. Inflația va înregistra anul viitor o tendință de scădere, urmând să se apropie de 10%, a declarat premierul Nicolae Ciucă. „La sfârșitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%”, a subliniat prim-ministrul. (Digi24)
3. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că a fost trimisă a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro. Depunerea cererii a fost condiţionată de îndeplinirea a 51 de ţinte şi jaloane aferente primelor două trimestre din 2022, fiind reglementate aspecte cheie precum decarbonarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocraţiei şi cloud-ul guvernamental. (News.ro)
4. Președintele României a susținut, joi seară, o scurtă conferință de presă pe tema calendarului aderării României la Schengen, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Klaus Iohannis susține că nu suntem în pragul unei crize diplomatice cu Austria și că problema se va rezolva „de la sine, la nivel de MAE”. Președintele spune că diplomația română a făcut pași înainte și se așteaptă la o aderare deplină la spațiul Schengen în 2023. (Hotnews)
Din Cronica de Tehnologie: SUA au confiscat 48 de site-uri web care făceau parte dintr-o rețea ce vindea servicii pentru atacuri DDoS. Șase persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru operarea site-urilor care au fost folosite pentru lansarea a milioane de atacuri în întreaga lume. (Bloomberg)
5. România a depus la Paris, cu ocazia vizitei prim-ministrului Nicolae Ciucă, Memorandumul Inițial pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE/ OECD), urmând să înceapă efectiv procesul de aderare la această organizație, proces care durează de obicei între minimum 3-4 ani și cel mult 10-11 ani. (Profit.ro)
6. Liderii europeni întruniți la summitul de joi, 15 decembrie, au cerut Comisiei Europene propuneri până în ianuarie pentru „mobilizarea instrumentelor naționale și europene relevante și îmbunătățirea condițiilor pentru investiții”, potrivit unui oficial UE, citat de Politico. În spatele formulării ambigue, e vorba de instrumente prin care UE să facă față în așa numitul ”război al subvențiilor” cu SUA, care și-a intensificat politicile protecționiste pentru a-și crește competitivitatea în piața globală. (Cursdeguvernare)
7. Americanii au cheltuit mai puțin în noiembrie, vânzările din retail scăzând cu 0,6% comparativ cu octombrie. Este cea mai mare scădere înregistrată în acest an, anunță Departamentul Comerțului. (WSJ)
8. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale. El a nominalizat în acest sens Bulgaria, spunând că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să şi-l ridice la graniţe. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: CFR Cluj a învins în deplasare, cu scorul de 1-0, pe FCSB, într-un meci restant din etapa a noua a Superligii. Unicul gol a fost marcat Janga, în minutul 69. Cele mai importante faze se pot vedea aici.
9. Liderii Uniunii Europene au oferit joi Bosniei și Herțegovina statutul de candidat oficial pentru a se alătura blocului celor 27 de națiuni. Bosnia și Herțegovina se alătură altor țări – Albania, Moldova, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia și Ucraina – în procesul de aderare la UE, care poate dura mulți ani și implică negocieri complexe. (Hotnews)
10. Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al eurparlamentarei Eva Kaili, aflată în centrul scandalului de corupţie de la Parlamentul European, ar fi recunoscut că a acceptat mită şi a dezvăluit că făcea parte dintr-o reţea, folosită de Qatar, dar şi de serviciile secrete din Maroc, al cărei rol era să intervină şi să influenţeze afacerile europene în interesul acestor ţări, a relatat joi cotidianul „La Repubblica”. (News.ro)