Cîțu: Cea mai rapidă soluție economică pentru a aduce mai mulți bani în bugetele românilor este scăderea contribuțiilor sociale – Cronica serii
1. Un proiect de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins, miercuri, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, cu voturile parlamentarilor PSD, PNL și UDMR. (G4Media)
2. Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat miercuri că cea mai rapidă soluție economică pentru a aduce mai mulți bani în bugetele românilor este de a scădea contribuțiile sociale. Fostul premier spune că deficitul bugetar produs de această măsură ar urma să fie acoperit din cele ”14 miliarde euro granturi din PNRR”. (News.ro)
3. Senzorii rețelelor care monitorizează calitatea aerului în București au înregistrat miercuri dimineață depășiri cu 700% a indicelui PM 2,5. Poluarea uriașă ar proveni de la arderile ilegale, susține fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. (Digi24)
4. Rusia continuă să aducă soldați și armament la granița cu Ucraina acuză secretarul general NATO Jens Stoltenberg. Ieri Moscova declarase, prin vocea ministrului Apărării, că o parte dintre soldații care au participat la exercițiile militare se vor reîntoarce la bazele lor militare (WSJ). Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri, imagini video cu o coloană de tancuri şi vehicule militare despre care afirmă că părăsesc Peninsula Crimeea pe un pod de cale ferată, după încheierea exerciţiilor militare (News.ro). Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale, a spus miercuri diplomatul rus Konstantin Gavrilov. (Digi24)
Din Cronica de Turism: Operatorul low-cost Blue Air a anunțat două noi rute din București spre stațiuni din Grecia în acest sezon estival. Zborurile vor avea loc începând din 25 iunie până la sfârșitul lunii septembrie spre stațiunile Kefalonia și Aktion și vor fi operate în fiecare zi de sâmbătă. (Airlines Travel)
5. O recunoaştere de către Rusia a teritoriilor separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei, ar constitui o ”încălcare grosolană a dreptului internaţional”, denunţă miercuri secretarul de Stat american Antny Blinken, la o zi după un apel în acest sens al Parlamentului rus. (News.ro)
6. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins miercuri acțiunile formulate de Ungaria și Polonia împotriva mecanismului care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept (Hotnews). Parlamentul European a cerut Comisiei Europene ca, după decizia prin care Curtea de Justiţie a UE i-a permis să suspende fondurile europene pentru statele despre care consideră că încalcă statul de drept, să ia rapid această măsură împotriva Poloniei şi Ungariei. Cele două țări au acuzat instituţiile UE de abuz de putere. (Hotnews)
7. Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în scădere la 4,3% prognoza de creștere economică pentru acest an, față de 4,6% cât estima anterior, având în vedere șocul inflaționist din ultimul trimestru al anului trecut și valul 5 al pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Windows 11 primește primul update important, un update ce poate fi deja instalat prin Windows Update. Capul de afiș este suportul pentru aplicații de Android, disponibil acum în stadiu de Preview. Pot fi descărcate, pentru început, peste 1.000 de aplicații de Android din Microsoft Store. Același update aduce un nou design pentru Media Player și Notepad, precum și câteva îmbunătățiri pentru Taskbar. (The Verge)
8. Vânzările din retailul american au crescut, luna trecută, cu 3,8% comparativ cu decembrie. Este cea mai mare creștere înregistrată, la nivelul unei luni, din martie anul trecut. (WSJ)
9. Austria va anula aproape toate restricţiile anti-COVID-19 pe 5 martie, cu excepţia obligativităţii de purtare a măştii sanitare în anumite spaţii, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena. (Digi24)
10. Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de AUR împotriva „Ordonanței Prună” nr. 6/2016 și a legii ei de aprobare, susține AUR într-un comunicat de presă. ”Decizia confirmă justețea demersului nostru și arată că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, înființat în secret în baza unei hotărâri a CSAT, nu are nicio bază legală”. (G4Media)