China susține că dezvoltă un reactor nuclear pentru călătorii rapide pe Marte – Cronica Spațială
1. 10 institute de cercetare din China au colaborat la dezvoltarea unui nou reactor nuclear pentru navele spațiale, care ar putea permite călătorii dus-întors spre Marte care să dureze numai 3 luni. Cercetătorii afirmă că noul reactor nuclear are 1,5 MW și folosește fisiunea uraniului pe post de carburant pentru ca nava spațială să fie alimentată permanent cu energie timp de cel puțin 10 ani. Pentru moment, cercetătorii au testat funcționarea unui sistem de răcire cu litiu pentru prototipul unui astfel de reactor. (SCMP)
2. Forma și orbita asteroidului Dimorphos s-au modificat după ce acesta a fost lovit intenționat de vehiculul spațial DART (Double Asteroid Redirection Test) în septembrie 2022, potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Jet Propulsion Laboratory. Astfel, forma asteroidului nu mai este aproape simetrică, ci mai degrabă un elipsoid, în timp ce orbita în jurul asteroidului Didymos nu mai este circulară și a scăzut cu peste 33 minute. (JPL)
3. Astronomii au descoperit că piticele maro nu sunt capabile să rămână în apropierea unor alte pitice maro din cauza gravitației scăzute, pe baza unui studiu realizat cu telescopul spașial Hubble. Astonomii nu au identificat nicio zonă în care să existe două pitice maro la distanțe apropiate. Piticele maro sunt obiecte interstelare mai mari decât Jupiter și mai mici decât cele mai „ușoare” stele. Acestea apar la fel ca stelele, însă nu au suficientă masă pentru a se transforma în stele. (NASA)
4. Astronomii au descoperit un quasar situat la 3,4 miliarde de ani-lumină de Pământ care are o influență foarte scăzută asupra mediului său înconjurător. În mod obișnuit, quasarii sunt găuri negre supermasive care atrag cantități majore de materiale cosmice și produc radiații intense, însă nu este cazul și noului quasar descoperit acum cu observatorul cu raze X Chandra. (NASA)
5. Blue Origin a efectuat cu succes o serie de teste crucial pentru stația spațială comercială Orbital Reef. Testele au analizat materialele și designul pentru sistemele de curățare și stocare a apei și aerului pentru zboruri cu echipaj uman. Proiectul este dezvoltat de compania aerospațială deținută de Jeff Bezos cu finanțare de la NASA. (NASA)
6. Cercetătorii de la Universitatea din Cabridge au detectat o exoplanetă la 70 de ani-lumină distanță de Pământ cu o atmosferă bogată în hidrogen care conține la suprafață un ocean lichid. Totuși, cercetătorii de la Universitatea din Montreal consideră că apa nu poate exista în stare lichidă din cauza temperaturilor de până la 4.000 de grade Celsius înregistrată pe partea luminată de steaua pe care o orbitează exoplaneta. Punctul comun al celor două studii este prezența în atmosferă a disulfurii de carbon, un compus legat de activitatea biologică de pe Pământ. (EarthSky)
7. SpaceX a anunțat că al patrulea test cu racheta Starship ar putea avea loc în prima parte a lunii mai, dacă compania lui Elon Musk va primit aprobările necesare. De asemenea, SpaceX a negat că va lansa pe orbită sateliți Starlink în cadrul următorului test, deși acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic. (SpaceNews)
8. Agenția americană DARPA a selectat compania Northrop Grumman pentru a dezvolta conceptul unei rețele de căi ferate pe Lună care să transporte oameni, echipamente și resurse minerale între diverse baze lunare. Conceptul trebuie să includă detalii concrete despre fundație, plasarea liniilor de cale ferată, mentenanță și reparații. (Northrop Grumman)
9. China a lansat un satelit de comunicații către Lună, care va fi poziționat pe o orbită eliptică cu scopul de a intermedia comunicațiile dintre cercetătorii de pe Pământ și viitorii astronauți care vor ajunge la Polul Sud și pe partea întunecată a Lunii. China intenționează să trimită oameni pe Lună în anul 2030. (Space)
10. Cercetătorii au identificat o posibilă exoplanetă care orbitează steaua tânără PDS 70 situată la 370 de ani-lumină distanță de Pământ. Aceasta ar fi a treia exoplanetă a acestui sistem, după cele două exoplanete identificate anterior. (Universe Today)