China se confruntă cu cea mai mare scădere anuală a cererii de petrol din ultimii 30+ ani – Cronica de Business
Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.
1. China se confruntă cu cea mai mare scădere anuală a cererii de petrol din ultimii 30+ ani, din cauza lockdown-urilor impuse de pandemie și a crizei imobiliare care afectează creșterea consumului, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie. Cererea de petrol din China va scădea anul acesta cu 420.000 de barili pe zi, sau 2,7%. Este prima scădere anuală din 1990. (Bloomberg)
2. În ultimele luni, Arabia Saudită și-a dublat cantitatea de păcură importată din Rusia, comparativ cu anul trecut. Cele două țări conduc OPEC+, cartelul țărilor producătoare de petrol care influențează producția zilnică de petrol. (NYTimes)
3. Garanta Asigurări, companie cu un business de peste 53 de milioane de lei anul trecut, este ofertată la vânzare, la acest moment principalul cumpărător interesat fiind Eximasig România, controlată indirect de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)
4. Cererea pentru creditele ipotecare a scăzut, în SUA, cu 29%, în ritm anual, după ce dobândă medie pentru acest timp de credit a crescut la 6%. (CNBC)
5. Franţa va plafona anul viitor creşterea preţurilor energiei şi gazelor pentru gospodării la 15%, a declarat miercuri prim-ministrul Elisabeth Borne, pentru a atenua impactul asupra consumatorilor provocat de cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. (News.ro)
Din Cronica diminetii: Yvon Chouinard, care deține retailul Patagonia, specializat în produse pentru outdoor, și-a transferat acțiunile către o fundație. Aceasta va folosi profitul anual, de aproximativ $100 milioane, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Chouinard, care deținea compania împreună cu soția și cei doi copii, a declarat că a fost extrem de furios când a apărut în topul miliardarilor din Forbes: “Nu sunt miliardar, nu am un miliard de dolari în bancă și nici nu conduc un Lexus”. (NYTimes)
6. Președintele Joe Biden a anunțat că s-a ajuns la un acord preliminar pentru a oferi angajaților din domeniul feroviar salarii mai bune, condiții de muncă îmbunătățite și „liniștea sufletească în ceea ce privește costul lor cu sănătatea”. Sindicatele dăduseră termen vineri pentru ajungerea la un acord, amenințând cu grevă. O grevă ar fi costat economia americană minim $2 miliarde/zi. (CNBC)
7. Inflația din Regatul Unit a încetinit în august, pe fondul scăderii prețurilor la carburanți, deși prețurile alimentelor au continuat să crească, în contextul continuării crizei costului vieții din țară. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 9,9%, în termeni anuali, potrivit estimărilor publicate de Oficiul Național de Statistică, fiind ușor sub previziunile consensuale de 10,2% ale economiștilor chestionați de Reuters. (Profit.ro)
8. Curtea Generală a Uniunii Europene a menţinut miercuri un verdict antitrust împotriva Google/Alphabet, dar a redus uşor amenda, de la 4,34 de miliarde de euro la 4,125 miliarde de euro. Google a fost amendat de Comisia Europeană deoarece folosește sistemul Android pentru a anula concurenţa şi a fost iniţiată împotriva companiei în 2015. (News.ro)
9. Ben van Beurden, CEO-ul Shell, și-a anunțat retragerea din funcție începând cu 1 ianuarie 2023. van Beurden a deținut această poziție din 2013. El va rămâne consilier al boardului încă 6 luni apoi se va retrage definitiv. (WSJ)
10. Statul California a dat în judecată Amazon, a anunțat procurorul general al statului. Procurorii acuză că relațiile contractuale ale gigantului ecommerce cu vânzătorii de pe platforma cresc artificial prețurile și încalcă legile antitrust și de concurență ale statului. (WSJ)