China construiește centrale pe cărbune care au o capacitate de șase ori mai mare decât ce construiește restul lumii la un loc – Cronica dimineții
1. Pentru un proces de decarbonizare de durată avem nevoie de cât mai multe surse de producere a energiei cu emisii scăzute de CO2, iar decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. (Digi24)
2. Economia subterană a României s-a situat în ultimele două decenii între 25% și 35% din PIB, cea mai importantă sursă care o alimentează fiind munca ”la negru”. Dacă după criza economică din 2008-2009, ponderea economiei informale în PIB a scăzut constant, aceasta a crescut semnificativ în ultimii trei ani, în contextul izbucnirii pandemiei și a războiului din Ucraina, potrivit unei analize realizate la nivel european. În 2019, economia subterană din România se ridica la 26,9% din PIB. În 2020, economia informală a crescut la 29,3%, scăzând marginal un an mai târziu. Pentru 2022, se estimează că nivelul economiei informale se va menține puțin peste 29% din PIB. (Cursdeguvernare)
3. Alfred Vespremeanu, director al Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sf. Gheorghe, a declarat în emisiunea Proiect de Ţară-România, de la Prima News, că nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe braţul Bâstroe. “Este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific. Cred că intenţia Ucrainei este de a putea naviga cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia, care este Izmail”. (News.ro)
Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.
4. Nu a existat o concluzie definitivă și nici un consens în cadrul guvernului american cu privire la originea pandemiei COVID-19, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. (Hotnews)
5. Pentru prima oară de când este urmărit acest indicator, ritmul anual de creștere al masei monetare M1, din zona Euro, a devenit negativ. Rata anuală de creștere a masei monetare M1 a scăzut la -0,7% în ianuarie 2023, de la 0,6% în decembrie 2022, în timp ce masa monetară M3 a încetinit la 3,5% de la 4,1% în decembrie. (Link)
6. Cutremurul de magnitudinea 7,8 şi numeroasele replici ale acestuia care au zguduit sudul Turciei începând de la 6 februarie au provocat pagube de peste $34 de miliarde de dolari, estimează Banca Mondială. Această sumă este echivalentul a 4% din PIB-ul Turciei din 2021. Estimarea nu ţine cont de costul reconstrucției, ”potenţial de două ori mai mare”, şi nici de consecinţele asupra creşterii economice turce în viitor. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: HMD Global a anunțat telefonul Nokia G22 (€179), pe care-l promovează prin ușurința cu care poate fi reparat. Conform producătorului, bateria poate fi înlocuită în numai 5 minute, iar schimbarea ecranului durează în jur de 20 de minute cu un kit iFixit. (The Verge)
7. Anul trecut, China și-a accelerat masiv planurile de creștere a energie generată de cărbune, multiplicând de patru ori numărul de noi autorizații, capacitatea aprobată fiind echivalentă cu toate centralele din Marea Britanie la un loc. Autoritățile au aprobat 106 gigawați de noi centrale pe cărbune, cea mai mare capacitate din 2015. Construcția a început deja pentru 50 de gigawați, ceea ce înseamnă de șase ori mai mult decât construiește restul lumii la un loc, au spus cercetătorii. (Bloomberg)
8. Exporturile Hong Kong-ului au scăzut, în ianuarie, cu 36,7%, în ritm anual. Este cea mai mare scădere procentuală din ultimii 70 de ani. Și importurile au scăzut cu puțin peste 30%. (Nikkei)
9. Femeile ocupă două din cinci locuri în consiliile de administrație ale companiilor din FTSE 350, atingând această țintă cu trei ani mai devreme. Analiza anuală a FTSE Women Leaders a constatat că 40,2% dintre directorii celor mai mari companii listate din Marea Britanie erau femei anul trecut, depășind pragul voluntar stabilit pentru 2025. In urma cu 11 ani, procentul era de 9,5%. (FT)
Din Cronica Sportivă: Lionel Messi, campion mondial cu Argentina, a fost desemnat cel mai bun fotbalist al anului 2022, la gala ”FIFA The Best” de la Paris. Cea mai bună jucătoare a fost desemnată spaniola Alexia Putellas, de la FC Barcelona. Ea a câştigat titlul şi în 2021.
10. Elon Musk este din nou cel mai bogat om din lume după ce averea să a crescut cu aproximativ $50 miliarde de la începutul anului, datorită plusului înregistrat de acțiunile Tesla. (Bloomberg)
Fotografia dimineții – Suporterii echipei Besiktas Istanbul au răspuns apelului de a aduce la stadion jucării pentru copiii din Turcia și Siria afectați de cutremur. Reuters: