China a creat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din ultimele 9 miliarde de ani, care este de 500 de ori mai mare decât gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee și strălucește de 7000 de ori mai puternic decât toată lumina din propria ei galaxie. Cercetătorii vor încerca acum să determine motivele pentru care această gaură neagră este atât de strălucitoare comparativ cu cele descoperite anterior. (News.ro)

2. Cercetătorii chinezi au creat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii de până acum. Noua hartă are scara de 1:2.500.000 (1 centimentru de pe hartă echivalează cu 2.500.000 de centimetri în realitate), de două ori mai bună decât harta geologică standard a Lunii creată de agenția americană USGS. Pe hartă sunt vizibile 12.341 de cratere de impact, 81 de bazine de impact, 17 tipuri de roci și 14 structuri diferite. Harta poate fi descărcată gratuit de aici. (Universe Today)

3. China susține că este posibil ca telescopul radio Aperture Spherical radio Telescope (FAST), cunoscut drept Sky Eye, să fi interceptat o serie de semnale radio de la o civilizație extraterestră îndepărtată, potrivit datelor prezentate inițial de publicația Science and Technology Daily înainte de a fi șterse. Astronomii din Beijing afirmă că au captat semnale în banda îngustă, caracteristice celor utilizate de sateliți și aeronave, însă nu au exclus varianta unor interferențe cu semnale de pe Pământ. De altfel, un cercetător american susține că, în realitate, sursa acestor semnale provine de la sateliți, telefoane sau calculatoare de pe Pământ. (Live Science, Salon)

4. Astronomii de la MIT au descoperit două exoplanete care orbitează o stea la numai 33 de ani lumină de Pământ. Cele două exoplanete fac parte din categoria “super Earth”, adică sunt planete telurice, dar de dimensiuni mult mai mari decât Pământul. Descoperirea este importantă pentru că distanța până la aceste exoplanete este mică, ceea ce va permite observații mai detaliate decât în cazul altor exoplanete. (MIT)

5. Atomosfera lui Venus nu are niciun semn de microbi care se hrănesc, ceea ce sugerează că descoperirile cu privire la compoziția chimică ciudată a norilor planetei nu poate fi explicată prin existența vieții extraterestre. Norii din atmosfera planetei Venus au fascinat astronomii de zeci de ani, întrucât prezența sulfului în compoziția acestora sugera o posibilă existență a microbilor de origine extraterestră. (Space)

6. Elon Musk susține că SpaceX va efectua primul test orbital cu racheta Starship în luna iulie, după ce autoritatea aerinautică americană a anunțat condițiile de mediu pe care compania trebuie să le respecte pentru a opera astfel de zboruri din Boca Chica, Texas. În plus, Musk susține că SpaceX va efectua câte un test cu Starship în fiecare lună. Până acum, SpaceX a efectuat 9 zboruri suborbitale cu Starship, iar altitudinea maximă la care a ajuns racheta a fost de 12.5 kilometri. Compania vrea acum să înceapă testele prin care Starship să ajungă pe orbita Pământului. (Earth Sky)

7. NASA va efectua în 20 iunie un nou test cu racheta Space Launch System (SLS). Precedentul test a fost întrerupt din cauza unei scurgeri de hidrogen și a unei defecțiuni la o valvă. Testul include toate procedurile specifice lansării, inclusiv alimentarea cu carburant, fără să existe însă o lansare propriu-zisă. Dacă noul test va decurge conform planului, NASA ar putea stabili o dată de lansare pentru misiunea Artemis 1, care prevede trimiterea unei capsule fără echipaj uman pe orbita Lunii. Programul Artemis prevede revenirea oamenilor pe Lună și, mai târziu, trimiterea primelor echipaje umane spre Marte. (Space News)

8. China susține că a testat cu succes primul sistem care va permite captarea energiei solare în spațiu și transportul acesteia pe Pământ. Cercetătorii de la Universitatea Xidian au folosit o structură metalică cu înălțimea de 75 de metri plasată la nivelul solului care a colectat energie solară, a transformat-o în energie electrică și apoi în microunde, pentru a fi transmisă cu o antenă la o distanță de 55 de metri. Scopul final al proiectului este ca structură metalică respectivă să fie amplasată pe orbita Pământului și să capteze energie solară pe care să o transmită apoi pe Pământ. Specialiștii americani consideră însă că vor trece “generații” până când un astfel de sistem va fi operațional. (Earth Sky)

9. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMŞN) a anunțat că Planetariul Constanța a fost modernizat și permite acum vizitatorilor să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească prin intermediul unor proiecții fulldome (proiecții video la 360 de grade) cu un sistem laser 4K. Planetariul organizează 5 demonstrații pe zi, la orele 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 şi 16.00, iar prețul unui bilet pentru adulți este de 18 lei. (News.ro)

10. Joi, 23 iunie, de la ora 19:30, Promenada Mall din București găzduiește evenimentul AstroShow, care va include o prezentare susținută de vânătorul de eclipse Cătălin Beldea și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu. Ulterior, vizitatorii vor putea face observații astronomice prin telescoape profesionale. (Promenada)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă 3D a planetei Marte – Cronica Spațială
Prima misiune cu echipaj uman a capsulei Starliner a ajuns la Stația Spațială – Cronica Spațială