CFR Călători va face grevă de avertisment în 15 septembrie – Cronica de Turism
1. Angajații CFR Călători vor face grevă de avertisment vineri, 15 septembrie, între orele 7:00 – 9:00, interval de timp în care trenurile operatorului de stat nu vor circula. Teoretic, operatorii privați nu vor face grevă, însă este incert dacă trenurile private vor putea circula, în contextul în care la grevă participă și angajații de la CFR Infrastructură, compania care administrează rețeaua feroviară. (Club Feroviar)
2. Traseul turistic Ruta Cavalerilor Teutoni va fi inaugurat în județul Brașov în acest weekend. Cu o lungime de 350 de kilometri, această rută conectează 9 localități din Țara Bârsei, iar în viitor se vor realiza conexiuni și cu celelalte edificii ale Ordinului Cavalerilor Teutoni din Europa. Aceasta devine a treia rută turistică din județul Brașov, după Porțile Transilvaniei și Transhumanța în Munții Ciucas. (Agerpres)
3. Prețul mediu pentru o călătorie dus-întors cu avionul în luna septembrie este de 230 de euro, comparativ cu 289 euro în august, ceea ce reprezintă o scădere de 20%, potrivit unui studiu realizat de agenția de turism Vola. Cele mai mari scăderi de prețuri sunt pentru Bruxelles (-37%), Dublin (-28%) și Amsterdam (-19%). (News.ro)
4. Wizz Air va crește numărul de zboruri din București și Iași spre Liverpool începând din 29 octombrie. Astfel, ruta București – Liverpool va avea 4 zboruri săptămânale, în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică, în timp ce ruta Iași – Liverpool va beneficia de 3 zboruri săptămânale: luni, miercuri și vineri. (Airlines Travel)
5. Travelator propune o călătorie de o săptămână în Santorini pentru 183 de euro de persoană. Prețul include transport dus-întors cu Wizz Air pentru 70 de euro și 7 nopți de cazare în cameră dublă la Apollo Rooms pentru 227 de euro. Prețurile sunt valabile pentru perioada 29 septembrie – 6 octombrie 2023. (Travelator)
Bonus: Google Flights a introdus o opțiune prin care utilizatorii vor putea vedea o predicție despre când va fi cel mai ieftin să cumperi bilete de avion pentru o anumită destinație și o anumită dată. Predicțiile sunt disponibile pentru un număr limitat de zboruri pe baza datelor istorice cu privire la prețuri. O astfel de opțiune este oferită deja și de alte servicii. (Travel Weekly)
6. Compania aeriană Alaska Airlines a lansat un serviciu prin care călătorii care dețin pașapoarte emise de Statele Unite și Canada își pot verifica identitatea prin intermediul aplicației de smartphone Mobile Verify, pentru a evita cozile de la ghișeele clasice sau automate din aeroport. Călătorii eligibili trebuie să-și facă un selfie, o fotografie la pașaport și să scaneze chipul NFC de pe coperta 3 a pașaportului. Pe baza datelor va fi generat un ID digital. (Travel Industry Wire)
7. Eurostar a anunțat că va introduce trenuri de la Londra spre mai multe stațiuni de schi din Alpi în perioada 16 decembrie – 3 februarie 2024. Trenurile vor opri în stațiuni precum Chambéry, Albertville, Moutiers și Aime-La Plagne, iar capătul de linie va fi la Bourg-Saint-Maurice. Prețurile încep de la 99 de lire pe sens. (Business Traveller)
8. Un studiu publicat de Nature Climate Change arată că aproape jumătate dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta cu risc ridicat de deficit de zăpadă în cazul în care temperatura medie globală va crește cu 2 grade Celsius comparativ cu epoca pre-industrială. O creștere de 3 grade Celsius va genera deficit de zăpadă în 91% dintre stațiuni. Studiul a luat în calcul 2.234 de stațiuni din 28 de țări europene. (Profit)
9. China nu mai solicită un test negativ de Covid-19 pentru turiștii străini care vor să intre în țară începând din 30 august. Este pentru prima oară când statul chinez renunță complet la restricțiile de călătorie pentru turiștii străini după izbucnirea pandemiei, care a determinat închiderea granițelor în martie 2020. China a eliminat abia în luna ianuarie carantina pentru chinezii care revin în țară din străinătate. (Travel Weekly)
10. 36% dintre locurile disponibile în avioane la nivel global în acest an provin de la companii aeriene low-cost, potrivit unui studiu publicat de compania de analiză Mabrian. Studiul a luat în calcul 698 de companii aeriene, dintre care 173 low-cost, care oferă în acest an peste 2 miliarde de locuri pentru pasageri. În Europa, țările cu cea mai mare cotă de locuri în avioanele companiilor low-cost sunt Letonia, Bulgaria, Lituania, Belgia, Slovacia, Italia, Ungaria și Macedonia de Nord. În toate aceste țări, cota de piață a zborurilor low-cost este de peste 70%. (Mabrian)