Cercetătorii estimează că 2023 a fost cel mai călduros an din ultimii cel puțin 125 de mii de ani – Cronica de Mediu

1. Cercetătorii estimează că 2023 a fost cel mai călduros an din ultimii cel puțin 125 de mii de ani, potrivit datelor preliminare. Lunar, au fost doborâte recorduri de temperatură și s-au înregistrat fenomene meteo extreme pe toată planeta. (News.Sky)

2. 2023 a fost cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 – 2010, anunță Ministerul Mediului. Totodată intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. (Digi24)

3. James Hansen, fost cercetător al NASA, creditat pentru că a avertizat lumea cu privire la pericolele schimbărilor climatice încă din anii ’80, a spus că încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili, amplificată de evenimentul climatic El Niño care se repetă în mod natural, va duce, până în mai 2024, la creșterea temperaturilor cu 1,7°C peste media înregistrată înainte de epoca industrială. (Libertatea)

4. Germania a instalat capacități record de producție a energiei fotovoltaice și eoliene. Obiectivul strategic al Germaniei este ca în anul 2030 sursele regenerabile să acopere 80% din necesarul de electricitate, în creștere față de 52% în 2023. (Profit)

5. 50% din toată energia electrică olandeză a provenit din surse regenerabile în 2023: 25% vânt (din care 10% offshore), 18% solar fotovoltaic si 7% biomasă. (Energieopwek)

6. Cantitatea de energie electrică din Marea Britanie generată din combustibili fosili a scăzut cu 22% in 2023 la cel mai scăzut nivel din 1957, arată analiza Carbon Brief. Sursele cu emisii scăzute de carbon au reprezentat 56% din total, dintre care sursele regenerabile au reprezentat 43% și nucleare 13%. (Carbonbrief)

7. Producătorii de energie din Europa au generat mai multă energie electrică din vânt decât din cărbune pentru prima dată, în ultimul trimestru al anului 2023, marcând o piatră de hotar cheie pentru eforturile regionale de tranziție energetică, semnalează Reuters. (Reuters)

8. Planurile Indiei sunt de a dubla producția de cărbune in 2024. Gigantul din Asia de Sud stabilește noi obiective pentru a utiliza mai mult cărbune, în ciuda angajamentului de a renunța la combustibilii fosili. (Bloomberg)

9. Ani de zile, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la răspândirea globală a microplasticelor. Studiile anterioare au descoperit că un litru de apă îmbuteliată poate conține zeci de mii de particule de plastic identificabile. Dar acele studii s-au oprit la pragul de 1 micrometru, în mare parte din cauza limitărilor tehnologice. Studiul publicat recent folosește o tehnologie laser recent dezvoltată pentru a găsi fragmente și mai mici, crescând numărul de particule de plastic din apa îmbuteliată cu un factor de 10 și, în unele cazuri, cu peste 100. Folosind această nouă tehnologie autorii au detectat în medie 240.000 de fragmente de plastic pe litru de apă îmbuteliată. (Time)

10. Un noul material descoperit de AI ar putea reduce cantitatea de litiu folosita in baterii. Cercetătorii Microsoft au folosit AI și supercomputere pentru a reduce 32 de milioane de potențiale materiale anorganice la 18 candidați promițători în mai puțin de o săptămână – un proces de screening care ar fi putut dura mai mult de două decenii pentru a fi realizat folosind metodele tradiționale de cercetare de laborator. Oamenii de știință spun că materialul ar putea reduce consumul de litiu cu până la 70%.  (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de mediu evaluate la peste $51 de miliarde – Cronica de Mediu
Polul nord va fi curând fara pic de gheață vara – Cronica de Mediu