Cercetătorii au realizat prima hartă a interiorului planetei Marte – Cronica Spațială

1. Astronomii au detectat urme de apă într-una dintre cele mai vechi galaxii cunoscute, ceea ce reprezintă practic prima dovadă că apa a jucat un rol în formarea stelelor. În plus, în galaxia respectivă a fost detectat și monoxid de carbon. Galaxia se numește SPT0311-58 și se află la 12.88 miliarde de ani de Pământ, ceea ce înseamnă că telescoapele o văd așa cum a arătat la numai un miliard de ani după Big Bang. (The Astrophysical Journal)

2. O echipă de astronomi a identificat nu mai puțin de 366 de exo-planete prin utilizarea unui nou algoritm software care analizează datele obținute de telescopul spațial Kepler. Noul algortim a analizat 800 de milioane de imagini realizate de Kepler, care ocupă în total 500 TB de date, și a reușit să identifice 381 de exo-planete identificate anterior și alte 366 de posibile exo-planete complet noi. Dacă și aceste exo-planete vor fi identificate, numărul total de exo-planete descoperite până acum va depăși pragul psihologic de 5000. (Science Alert)

3. NASA a lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a celor de la SpaceX prima misiune spațială defensivă din istorie, care își propune să încerce devierea traiectoriei unui asteroid. Misiunea are numele Double Asteroid Redirection Test (DART) și presupune că o navetă spațială să se prăbușească pe micul asteroid Dimorphos care orbitează în jurul unui asteroid mult mai mare, Didymos. Obiectivul misiunii este de a scurta orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu câteva minute. O astfel de misiune ar putea fi utilizată în viitor pentru a devia traiectoria unui asteroid care se îndreaptă spre Pământ. (NASA)

4. O echipă de geofizicieni elvețieni a reușit să genereze prima hartă a interiorului planetei Marte, pe baza datelor colectate de proba InSight, aflată pe planetă din 2018 cu scopul de a studia cutremurele. În cadrul analizei datelor, cercetătorii au folosit o tehnică numită “vibrații ambientale” utilizată inclusiv pe Pământ. Harta rezultată a scos în evidență prezența surprinzătoare a unui strat de sedimente și a mai multor depozite de lavă solidificată, toate acoperite cu un strat de 3 metri grosime de regolit nisipos. Stratul de sedimente se află la 30-70 de metri sub crusta marțiană și are o vârstă estimată la 1.7 – 3.6 miliarde de ani. (Space, studiul complet publicat în revista Nature)

5. Cercetătorul Ruth Bamford a publicat o metodă teoretică prin care omenirea ar putea genera un câmp magnetic artificial pentru planeta Marte. Metoda presupune crearea unui câmp de particule încărcate în jurul lui Marte cu ajutorul satelitului natural Phobos. Astfel, cercetătorii ar putea ioniza particule de pe suprafața lui Photos pe care le-ar accelera ulterior pentru a crea un câmp de plasmă în jurul orbitei satelitului. Acest lucru ar genera practic un câmp magnetic suficient de puternic pentru a proteja planeta Marte. Câmpul magnetic are un rol esențial pentru Pământ, întrucât protejează suprafața planetei de anumite particule solare periculoase pentru viață. (Universe Today)

6. Un lector de la Southern Cross University a publicat o metodă prin care susține că cercetătorii pot extrage oxigen din regolitul prezent pe Lună, pentru a furniza astfel oxigen pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman. Lectorul susține că, dacă metoda este corectă și fără pierderi, regolitul prezent până la o adâncime de 10 metri poate oferi suficient oxigen pentru 8 miliarde de oameni timp de 100.000 de ani. (The Conversation)

7. Jurnalistul Vasile Decu a publicat în newsletter-ul științific Biblioteca Exploratorilor un interviu cu astronomul Jim Bell. Acesta are o carieră bogată în explorarea sistemului solar și este autor al cărții “The Interstellar Age”, o istorie despre misiunile Voyager organizate de NASA în anii ‘70. (Biblioteca Exploratorilor)

8. NASA a publicat un clip video cu cel de-al 13-lea zbor al elicopterului Ingenuity pe planeta Marte. Clipul video a fost realizat prin combinarea mai multor fotografii realizate de cele două camere foto ale instrumentului Mastcam-Z în timpul zborului desfășurat în 4 septembrie. Acesta a fost de altfel cel mai dificil zbor al lui Ingenuity, mai ales că elicopterul a realizat și o serie de imagini. (NASA)

9. Lansarea telescopului spațial James Webb a fost amânată din 18 decembrie pentru 22 decembrie pentru verificări suplimentare. Cauza este reprezentată de un “incident” petrecut în timpul pregatirilor pentru lansare care a indus o vibrație bruscă în cadrul observatorului. Telescopul James Webb este succesorul telescopului Hubble, iar proiectul are un cost total de 9 miliarde de euro. (BBC)

10. Cercetătorii au publicat o serie de imagini spectaculoase realizate în acest an de telescopul spațial Hubble cu planetele gazoase din sistemul nostru solar: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. (Universe Today)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie observată până acum – Cronica Spațială
Telescopul James Webb a descoperit ceea ce ar putea deveni cea mai îndepărtată galaxie – Cronica Spațială 81