Cercetătorii au realizat cea mai detaliată hartă a aurorelor de pe Uranus – Cronica Spațială

1. Astronomii amatori din Japonia au surprins momentul în care Jupiter a fost lovită de un asteroid, întrucât au observat o lumină puternică în atmosfera din emisfera nordică a planetei gazoase. Evenimentul are loc la numai o lună după ce astronomii amatori din Brazilia au observat un incident asemănător.

2. Cercetătorii britanici au creat cea mai detaliată hartă a aurorelor de pe planeta gazoasă Uranus. Aceștia au analizat planeta în infraroșu cu scopul de a scoate în evidență aurorele și câmpul magnetic, care are un comportament neobișnuit. La fel ca și pe Pământ, aurorele de pe Uranus apar în urma interacțiunii câmpului magnetic al planetei cu vântul solar. Totuși, aurorele de pe Uranus se comportă diferit de cele de pe Pământ, ca urmare a diferențelor între cele două planete. (Space)

3. Astronomii români au descoperit trei noi asteroizi în Sistemul Solar în cadrul programului european EUROpean Near Earth Asteroids Research (EURONEAR). Prin urmare, asteroizii au primit nume românești: Oproiu, după astronomul Tiberiu Oproiu (1939–2020), Nadolschi, după astronomul Victor Nadolschi (1911–1996), și Drâmba, după astronomul Constantin Drâmba (1907–1977). (Adrian Sonka)

4. Cercetătorii au descoperit apă sub formă de vapori în atmosfera satelitului Europa al planetei Jupiter, un eveniment neașteptat în condițiile în care temperatura maximă înregistrată pe timp de zi pe Europa este de -162 de grade Celsius. Această descoperire va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine cum funcționează atmosfera sateliților. (ZME Science)

5. Un grup de cercetători de la Observatorul din Paris și Universitatea din Pisa afirmă că a identificat o posibilă cauză pentru care Saturn are o înclinare a axei de 26.73 de grade. În opnia cercetătorilor, înclinarea axei lui Saturn s-a petrecut relativ recent în istoria planetei, cu circa un miliard de ani în urmă, ca urmare a faptului că orbita satelitului Titan s-a modificat și a determinat Saturn “să cadă pe o parte”. (Universe Today)

6. O echipă de cercetători de la Southwest Research Institute a descoperit că, cu 2.5 – 4 miliarde de ani în urmă, planeta noastră a fost lovită de asteroizi într-un ritm mult mai alert decât se credea până acum. Concluzia studiului este că numeroasele “atacuri” ale asteroizilor au întârziat oxigenarea atmosferei Pământului. Explicația este dată de faptul că impactul unui asteroid generează căldură, moment în care bucăți din crusta se topesc și se evaporă. În momentul în care particulele evaporate se răcesc, acestea se solidifică, cad și formează un strat de sferuliți în crusta planetei. Sferuliții au dimensiuni de numai câțiva milimetri și sunt alcătuiți din piroxeni, olivină și plagioclazi. (Science Alert)

7. NASA a publicat aproape 5 ore de înregistrări ale sunetului captat de rover-ul Perseverance pe planeta Marte. Printre altele, au fost înregistrate sunetele vântului marțian, sunetele generate la deplasarea rover-ului pe solul marțian sau sunetul motoarelor atunci când brațele robotice ale roverului se mișcă. (Lista integrală de înregistrări audio)

8. NASA a anunțat primele teste efectuate cu un nou tip de spectometru, care a primit numele NEID. Noul instrument va fi utilizat pentru a descoperi noi planete din afara sistemului nostru solar. Pentru asta, NEID măsoară viteza radială, și anume schimbările apărute în mișcarea unei stele din cauza gravitației planetelor din jurul ei. Cu ajutorul noului instrument, astronomii pot acum să detecteze masa unei planete în comparație cu masa stelei în jurul căreia orbitează. (Jet Propulsion Laboratory)

9. Sonda spațială Lucy a fost lansată cu succes în misiunea de a cerceta opt asteroizi din Sistemul Solar, însă la scurt timp a apărut o problemă tehnică: doar unul dintre cele două panouri solare cu o lungime de peste 7 metri s-a deschis în mod corespunzător. Pentru moment, cercetătorii analizează cauzele pentru care al doilea panou solar nu s-a deschis, în contextul în care mecanismul în sine este compus din câteva mii de componente distincte. O încercare de deschidere a panoului solar de la distanță va fi încercată cel mai devreme în ultimele zile ale lunii octombrie. Pentru moment, incidentul nu afectează în niciun fel traiectoria lui Lucy spre asteroizi. (NASA Lucy Mission)

10. SpaceX a aprins pentru prima oară motoarele Raptor ale prototipului Starship SN20, într-un așa-numit “pre-burn test”. În cadrul proiectului va urma o aprindere statică propriu-zisă a motoarelor, fără ca Starship SN20 să fie lansată propriu-zis, în timp ce primul zbor orbital este planificat pentru următoarele luni. Pe termen lung, SpaceX speră să folosească Starship pentru a trimite echipaje umane pe Lună și Marte. (Science Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Blue Origin a anunțat că amână lansarea noii rachete New Glenn pentru sfârșitul anului 2022 – Cronica Spațială
SpaceX a programat un nou test cu racheta Starship pentru 18 noiembrie – Cronica Spațială