Cercetătorii au obținut cea mai detaliată imagine cu planeta Uranus – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a realiza cea mai detaliată imagine de până acum cu planeta Uranus. Imaginea surprinde inelele interioare și exterioare ale planetei, inclusiv cel mai apropiat inel de planetă, care în mod obișnuit este foarte greu vizibil. De asemenea, în imagine sunt vizibili nouă dintre cei 27 de sateliți ai lui Uranus. (NASA)

2. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat două zboruri în ultima săptămână, iar în ambele a reușit să doboare recordul de distanță. Primul zbor a avut loc în 15 decembrie, când Ingenuity a parcurs o distanță orizontală de 702 metri, a ajuns la o altitudine maximă de 16 metri și a atins o viteză maximă de 10 metri pe secundă. Durata totală a zborului a fost de 131.1 secunde. Cinci zile mai târziu, elicopterul a parcurs o distanță orizontală de 705 metri în 135.4 secunde, cu aceleași valori pentru viteză maximă și altitudinea maximă. Precedentul record de distanță era de 579 de metri. (Mars Helicopter)

3. Cercetătorii au folosit telescopul spațial Hubble pentru o imagine inedită cu planeta Saturn. Aceasta include și o serie de așa-numite “spițe” ale inelelor, mai exact anumite elemente care se rotesc de-a lungul inelelor. Acestea apar periodic și au fost fotografiate pentru prima oară de sonda spațială Voyager 2 în 1981. (NASA)

4. O echipă de cercetători de la Instututul pentru Astronomie Max Planck a realizat pentru prima oară o hartă a detaliată cu o regiune vastă în care există nori reci și cu densitate mare din care se vor forma stele în timp astronomic. Regiunea analizată face parte din galaxia Whirlpool. (Max Planck)

5. Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, a realizat primul zbor cu racheta New Shepard după o pauză de un an. Racheta și capsula s-au separat la jumătatea zborului și ambele au revenit pe Pământ. În cadrul misiunii, Blue Origin a trimis în spațiu 33 de instrumente științifice, dintre care mai bine de jumătate aparțin celor de la NASA. (The Verge)

6. Cercetătorii au descoperit că planeta Marte a fost activă din punct de vedere vulcanic și în urmă cu numai un milion de ani, mult mai mult decât se credea inițial. Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Arizona a permis simularea modului în care lava vulcanică s-a scurs într-o zonă numită Elysium Planitia. Datele sugerează că această regiune ar putea fi activa din punct de vedere vulcanic inclusiv în prezent. (ZME Science)

7. China a dezvăluit că intenționează să trimită o sondă spațială care să studieze Callisto, una dintre lunile lui Jupiter. Misiunea este planificată pentru anul 2029, când sonda spațială ar urma să fie lansată pe un traseu care include o trecere pe lângă Venus în 2030 și două treceri pe lângă Pământ în 2031 și 2033 pentru a obține o viteză suficient de mare pentru a ajunge la Jupiter în 2035. (The Planetary Society)

8. Compania privată Astrobiotic a anunțat că a finalizat pregătirile pentru lansarea landerul Peregrine către Lună. Peregrine va transporta pe Lună 20 de instrumente științifice, iar prima fereastră de lansare se va deschide în 8 ianuarie 2024. Dacă lansarea va avea loc atunci, landerul ar trebui să ajungă pe Lună la sfârșitul lunii februarie. (Space News)

9. SpaceX a amânat cu o săptămână misiunea privată Ax-3 a companiei Axiom Space, în cadrul căreia patru astronauți vor ajunge pe Stația Spațială Internațională. Misiunea era programată pentru 9 ianuarie, însă a fost amânată pentru 17 ianuarie din cauza condițiilor meteo și a unor schimbări din programul de rutină premergător lansărilor al SpaceX. (Space)

10. Virgin Galactic a anunțat că va efectua în 26 ianuarie 2024 al șaselea zbor comercial, în cadrul căruia patru astronauți vor ajunge la limita spațiului. Din echipaj vor face parte două persoane din Statele Unite, una din Austria și una cu dubla-cetatenie americană și ucraineană. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit peste 100 de obiecte cosmice necunoscute în Nebuloasa Orion – Cronica Spațială
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială