Cercetătorii au o nouă teorie despre formarea planetei Mercur – Cronica Spațială

1. Un grup de cercetători din Germania, Franța și Brazilia a realizat un studiu computerizat potrivit căruia planeta Mercur s-a format în urma coliziunii a două corpuri cerești de dimensiuni foarte apropiate. Astfel de coliziuni erau frecvente în urmă cu mliarde de ani. (Earth Sky)

2. Roverul Perseverence de pe planeta Marte a surprins două „mini-tornade” de praf pe marginea craterului Jezero. Imaginile au fost realizate de la o distanță de un kilometru, iar cele două „mini-tornade” au diametre de 65 de metri și, respectiv, 5 metri. Imaginile au fost înregistrate în 25 ianuarie. (Jet Propulsion Laboratory)

3. Observatorul spațial SPHEREx lansat de NASA în 11 martie a realizat primele imagini în spațiu. Acestea sunt necalibrate și nu pot fi utilizate în scop științific, însă demonstrează că instrumentele de la bord funcționează în mod corespunzător. (Jet Propulsion Laboratory)

4. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine cu asteroidul 2024 YR4, despre care inițial s-a crezut că are șanse să lovească Pământul în 2032. Acesta este cel mai mic obiect cosmic pentru care James Webb a realizat imagini. Observațiile au scos în evidență că micul asteroid are proprietăți diferite de asteroizii de mari dimensiuni. (ESA)

5. Agenția Spațială Europeană (ESA) a atribut companiei franceze Airbus un contract pentru construcția platformei de aterizare a viitorului rover Rosalind Franklin din cadrul misiunii ExoMars. Rosalind Franklin va fi primul rover care va fora la o adâncime de doi metri în solul marțian pentru a obține probe de sol. Misiunea ExoMars este programată pentru lansare în 2028. (ESA)

6. Agenția Spațială Europeană (ESA) a efectuat cu succes primul test în cadrul misiunii Proba-3. Misiunea este alcătuită din doi sateliți, iar scopul este ca aceștia să zboare în tandem în mod autonom la o distanță de 150 de metri unul de altul. Primul test trecut cu succes a fost ca cei doi sateliți să se alinieze cu Soarele și să-și păstreze poziția relativă timp de câteva ore fără nicio intervenție din partea operatorilor umani. (ESA)

7. Amazon a programat pentru 9 aprilie lansarea primilor 27 de sateliți din viitoarea constelație Project Kuiper, care la finalizare va avea peste 3.200 de sateliți și va furniza internet de mare viteză. Lansarea va avea loc cu o rachetă Atlas V a companiei United Launch Alliance. Proiectul este un concurent direct pentru Starlink, proiectul dezvoltat de SpaceX. (SpaceNews)

8. SpaceX a lansat cu succes Fram2, prima misiune spațială cu echipaj uman lansată pe o orbită polară, adică cu o înclinație mai mare față de ecuator pentru a trece aproape de cei doi poli ai Pământului. Comandantul misiunii este antreprenorul maltez Chun Wang născut în China, iar acesta coordonează o serie de cercetări științifice pe parcursul a cinci zile alături de ceilalți trei membri ai echipajului. (SpaceNews)

9. Câmpurile magnetice puternice din apropiere de gaura neagră din mijlocul galaxiei Calea Lactee împiedică procesul de formare a stelelor, potrivit datelor furnizate de telescopul spațial James Webb. Studiul explică astfel motivul pentru care în regiunea Sagittarius C a galaxiei noastre se formează mult mai puține stele decât în alte regiuni. (Space)

10. Astronomii de la Universitatea din Michigan au descoperit o nouă galaxie satelit pentru galaxia Andromeda, cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee. Aceasta a devenit cu această ocazie și cea mai slab luminoasă galaxie satelit descoperită până acum. Calea Lactee și Andromeda au mai multe galaxii de mici dimensiuni care le orbitează. (Astronomy)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială
China vrea să devină în 2031 prima națiune care aduce roci de pe planeta Marte – Cronica Spațială