Cercetătorii au descoperit săruri și compuși organici pe Ganymede, satelitul lui Jupiter – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au identificat săruri și compuși organici pe suprafața satelitului Ganymede al planetei Jupiter, pe baza datelor obținute de sonda spațială Juno. Noile date vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine originea satelitului și compoziția oceanului care se ascunde sub crusta de gheață de la suprafața acestuia. (NASA)
2. Un studiu publicat în revista Nature explică pentru prima oară cauzele pentru care în mantaua Pământului, la o adâncime de circa 2.900 de kilometri, două mase de roci cu lungimi de câteva mii de kilometri situate sub Africa de Vest și Oceanul Pacific au o denstitate ușor mai ridicată decât restul mantalei Pământului. Studiul realizat pe calculator arată că aceste mase de roci sunt de fapt rămășițe ale unei coliziuni care a avut loc în urmă cu 4,5 miliarde de ani între proplaneta Pământ și o planetă mai tânără care a primit numele Teia. În urma coliziunii, o masă de roci din planeta Teia s-a integrat în mantaua Pământului, în timp ce o altă masă de roci din Teia a ajuns pe orbita Pământului și a format în cele din urmă ceea ce astăzi cunoaștem drept Lună. Autorii studiului au publicat inclusiv un clip video cu simularea coliziunii. (Nature)
3. Astronomii au identificat un sistem stelar cu șapte exo-planete în datele colectate de telescopul spațial Kepler. Sistemul stelar a primit numele Kepler-385 și include o stea cu 10% mai mare și 5% mai caldă decât Soarele, două exo-planete interioare mai mari decât Pământul și alte cinci exo-planete de două ori mai mari decât Pământul. Kepler-385 a devenit unul dintre puținele sisteme stelare cu cel puțin șase exo-planete identificate. (NASA)
4. Telescopul spațial James Webb a obținut cea mai detaliată imagine de până acum cu Nebuloasa Crabului, o rămășiță a unei supernove care se află în constelația Taurus la o distanță de 6.500 de ani-lumină de Pământ. (Jet Propulsion Laboratory)
5. Sonda spațială Lucy a trecut la numai 430 de kilometri de asteroidul Dinkinesh, iar imaginile transmise au confirmat o bănuială a cercetătorilor NASA: asteroidul este de tip binar, întrucât pe lângă asteroidul principal cu o lungime de 790 de metri există și un asteroid secundar cu o lungime de 220 de metri. Lucy își va continua acum drumul spre asteroidul Donaldjohanson, la care va ajunge în 2025, pentru ca din 2027 să cerceteze asteroizi troieni ai planetei Jupiter. (NASA)
6. Cercetătorii de la Pennsylvania State University au descoperit fragmente erodate de râuri în unele cratere de pe Marte, o dovadă care sprijină teoria că în trecutul geologic existau râuri pe planetă. În plus, descoperirea vine și în sprijinul teoriilor că în trecut au existat condiții prilnice pentru ca viața să se dezvolte pe Marte. (ZME Science)
7. NASA a utilizat telescopul spațial Hubble pentru a obține în premieră o imagine în lungimi de undă ultraviolete cu planeta Jupiter. Imaginea surprinsă de telescop include și celebra furtună cunoscută sub numele de Marea Pată Roșie. (NASA)
8. Embrionii de șoareci au capacitatea de a supraviețui în spațiu, potrivit datelor obținute în urma unui experiment care a avut loc pe Stația Spațială Internațională. Experimentul este condus de Universitatea Yamanashi din Japonia și are rolul de a înțelege dacă o sarcină umană poate fi dusă la capăt, de exemplu, în timpul unei călătorii în spațiu spre Marte. (Science Alert)
9. Japonia va trimite anul viitor o sondă spațială care va avea rolul de a colecta mostre de pe satelitul Phobos al planetei Marte și de a le returna pe Pământ. Misiunea va include numeroase instrumente științifice dezvoltate de NASA și ESA cu scopul de a înțelege mai bine modul în care s-a format unul dintre cei doi sateliți ai planetei Marte. (Space)
10. Blue Origin a publicat primele imagini cu Blue Moon, landerul care va fi utilizat pentru viitoare misiuni de transport de marfă pe Lună. Pentru moment, compania aerospațială fondată de Jeff Bezos nu a anunțat o dată de lansare pentru primul zbor de test cu noul lander. (Space)