Cercetătorii au descoperit pe planeta Marte compuși organici din clasa hidrocarburilor – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au descoperit alcan într-o mostră de rocă de pe planeta Marte. Alcan este un compus organic din clasa hidrocarburilor saturate format din atomi de carbon și hidrogen despre care se consideră că este un reziduu al acizilor grași. Formele de viață de pe Pământ produc acizi grași pentru a realiza membrane celulare, însă acizii grași pot fi și rezultatul unor reacții chimice generate de diverse procese geologice, inclusiv interacțiunea apei cu diverse minerale. Prin urmare, acești compuși organici ar putea reprezenta o dovadă că viața microbiană a existat pe Marte în trecutul geologic, însă cercetătorii nu au identificat încă o „semnătură biologică”. Roca analizată a fost prelevată de roverul Curiosity din regiunea Yellowknife Bay, care în trecutul geologic a găzduit un lac. (Interesting Engineering)
2. Astronomii au observat pentru prima oară aurore pe planeta Neptun, prin intermediul imaginilor realizate de telescopul spațial James Webb. Astfel de aurore au fost observate anterior pe toate celelalte planete gazoase din Sistemul Solar: Jupiter, Saturn și Uranus. Aurorele se formează atunci când particule încărcate energetic care provin de la Soare ajung în câmpul magnetic al planetei și pătrund în atmosfera superioară. Energia elliberată pe parcursul acestor „coliziuni” generează semnătura luminoasă. (NASA)
3. Sonda spațială Parker a efectuat cu succes a 23-a trecere pe lângă Soare. Evenimentul este important pentru că sonda a repetat practic cea mai apropiată trecere pe lângă Soare de până acum, la o distanță de numai 6,1 milioane de kilometri. Viteza de deplasare a sondei a fost de asemenea aceeași: 692.000 de kilometri pe oră. (NASA)
4. O eclipsă parțială de Soare care va avea loc în 29 martie va fi vizibilă și din partea de nord-vest a României începând cu ora 13:00. Eclipsa se va vedea cel mai bine din Satu Mare, acolo unde Soarele va fi acoperit în proporție de 0,84%, ceea ce înseamnă că în practică eclipsa va fi aproape insesizabilă. (Adrian Șonka)
5. Compania aerospațială românească Romanian InSpace Engineering (RISE) a anunțat primele detalii despre un proiect la care lucrează de câțiva ani: un nanosatelit construit din 6 unități care va avea rolul de a localiza sursele de interferențe radio în România. Nanosatelitul a primit numele CORVUS. (RISE)
6. Astronomii au descoperit două exoplanete care orbitează steaua TOI-1453, situată la circa 250 de ani-lumină distanță de Pământ. Cele două exoplanete au primit numele TOI-1453 b and TOI-1453 c și au fost catalogate drept un super-Pământ și, respectiv, un mini-Neptun. Astfel de planete sunt comune în galaxia noastră, însă nu există niciuna asemănătoare în Sistemul Solar. (Liege Universite)
7. Agenția Spațială Europeană a retras din utilizare observatorul spațial Gaia, care începând din anul 2013 a localizat cu precizie poziția și mișcările a aproape două miliarde de stele din galaxia noastră. La retragere, observatorul spațial a fost poziționat pe o așa-numită orbită de retragere” în jurul Soarelui, astfel că nu va ajunge la mai puțin de 10 milioane de kilometri de Pământ în următorii 100 de ani. (ESA)
8. China a dezvăluit o parte dintre misiunile spațiale pe care le pregătește pentru următorul deceniu. Una dintre noutățile principale comparativ cu anunțurile similare din trecut este o misiune planificată în jurul anului 2038, când China intenționează să stabilească o bază de cercetare pe Marte pentru a analiza mediul și biologia planetei. Pentru moment nu există indicații dacă baza de cercetare va avea echipaj uman sau va fi complet robotică. (SpaceNews)
9. SpaceX a anunțat că misiunea privată cu echipaj uman Fram2 va fi lansată luni, 31 martie. Aceasta va deveni prima misiune spațială cu echipaj uman lansată pe o orbită polară, adică cu o înclinație mai mare față de ecuator pentru a trece aproape de cei doi poli ai Pământului. Comandantul misiunii este antreprenorul maltez Chun Wang născut în China, iar acesta va coordona o serie de cercetări științifice pe parcursul a cinci zile alături de ceilalți trei membri ai echipajului. (Fram2)
10. NASA a anulat misiunea Cygnus NG-22 planificată pentru luna iunie care ar fi trebuit să transporte circa 8 tone de alimente și echipamente pe Stația Spațială Internațională. Decizia a fost luată după ce capsula Cygnus a fost avariată în timpul transportului spre centrul spațial Kennedy. Următoarea misiune a aprovizionare va fi astfel NG-23, programată pentru toamna acestui an. (ArsTechnica)